11 september 2018 - 3 min. lezen 76 reacties

De activiteit van tropische stormen op de Atlantische Oceaan is de afgelopen weken flink toegenomen. Opmerkelijk aan de orkaan Florence is, dat ze in tegenstelling tot andere orkanen een zeer noordelijke koers volgt. Vaak worden de gebieden in de regio van Florida aangedaan, om vervolgens door te trekken naar het zuiden van Noord-Amerika. Bij orkaan Florence is deze verwachting een stuk anders.

3 actieve orkanen op de Atlantische Oceaan
Momenteel zien we 3 actieve systemen op de Atlantische Oceaan. Volgens het National Hurricane Center is er ook een poging tot vorming van een tropische storm ten westen van de Azoren en een andere in de buurt van Cuba (gele kruisjes). (NHC)

Uitzonderlijke orkaan

Volgens Phil Klotzbach, wetenschapper aan de Colorado State universiteit, behoort orkaan Florence tot het selecte groepje van 3 andere orkanen, dat de oostkust van de Verenigde Staten zo noordelijk kan raken. De landfall van deze krachtige storm wordt verwacht in de loop van donderdag. Levensbedreigende windstoten zijn bij deze orkaan niet uitgesloten!

Kan u zich orkaan Sandy nog herinneren?

Berekeningen van het weermodel ECMWF (zie hierboven) gaan behoorlijk uit hun dak voor de orkaan Florence. De afbeelding aan de rechterzijde toont een activatie van het lagedrukgebied met windsnelheden die pieken van 120 tot 140 kts. Dat betekent dat ze daar windsnelheden kunnen verwachten tussen 200 en 250 km/u, als dit scenario uitkomt. Op de onderste schaal zien we de uurverdeling en daarbij valt op dat het Europees weermodel een flinke cluster heeft vanaf +96 uur, die de windsnelheid van de orkaan laat afnemen.

Diepe convectie nabij het oog van de orkaan

Deze grootschalige lagedrukgebieden profiteren van warm zeewater om zichzelf in stand te houden. Er ontstaat als het ware een gesloten bastion aan krachtige windsnelheden dat zich organiseert nabij het oog. In het centrum van zo’n oog is het vaak rustig en warm. De temperatuur schommelt er vaak tussen 25 en 30°C. Niemand kan dus vermoeden dat er heel snel een verwoestend weertype dichterbij komt.

Op bovenstaande animatie van de GOES-16 satelliet (NOAA) kunnen we heel mooi de verplaatsing van het oog zien en de diepe convectie in de vorm van onweersbuien. Supercells met de bijhorende extreme natuurverschijnselen, zoals : hagel, wateroverlast en zelfs tornado’s zijn niet uitgesloten. Vaak zorgen zij voor extra veel stormschade, bovenop de hevige windstoten die voorkomen buiten de kern van de orkaan.

Effect orkaan Florence op Europa?

Veel mensen stellen zich terecht de vraag wat de gevolgen zijn voor het weer in West-Europa. Op dit moment kunnen we stellen dat die voorlopig minimaal van aard zijn. Dergelijke tropische depressie verliest al snel haar orkaanstatus éénmaal ze richting het oosten van de Atlantische Oceaan trekt. Een toenemende mate aan windschering en lagere zeewatertemperaturen, trekken de interne circulatie van een orkaan aan flarden. Het is mogelijk dat de combinatie met de straalstroom nog een extra tropisch tintje kan geven aan Florence. Maar de focus van het windveld lijkt zich volgens de laatste weermodellen te beperken tot Ierland.

toename depressie-activiteit Atlantische Oceaan
Op deze hoogtekaart van GFS (5,5 km) zien we een omvangrijk en complex lagedrukgebied ten westen van Ierland. Opmerkelijk : ten westen van Portugal zien we een kleinschalig lagedrukgebied, dit zijn de restanten van ex-orkaan Helene.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken