Europees weermodel oogst nieuw succes

Met de orkaan Joaquin ging er een grote onvoorspelbaarheid gepaard wat de trekrichting van het systeem betreft. Het Europees alsook het Amerikaans weermodel hadden de grootste moeite om enkele dagen op voorhand een forecast op te maken. Meteorologen waren geneigd om het Europees weermodel te volgen daar het tijdens de superstorm Sandy in 2012 de beste uitvoer had. En wat denk je van de voorspelling in 2015 door het ECMWF?

ECMWF ‘begrijpt’ de orkaan Joaquin

Als 1 van de enige weermodellen in de verzameling van meteorologen (NHC) ging het Europees weermodel voor een optie om de orkaan op de Atlantische Oceaan te sturen. Het NHC had eerder deze week de optie ‘low confidence’ laten vallen wat erop wijst dat ze niet heel zeker waren over de trend die het ECMWF in de smiezen had.

Een meerderheid van de weermodellen koos immers voor een ‘landfall’ van de orkaan/tropische storm ergens aan de Oostkust van Noord-Amerika. De laatste prognoses keren zich tegen deze optie en volgen de prognose van het Europees weermodel. Komende dagen worden spannend om te kijken of dat weermodel in kwestie ook gelijk gaat krijgen. Dat zou een nieuwe overwinning zijn op het Amerikaans weermodel.

prognose orkaan joaquin door ecmwf

Source: European Centre for Medium-Range Weather Forecasts

Europees weermodel: koploper in innovatie

De laatste jaren heeft de weerkunde enorm veel baat gekend bij het integreren van supercomputers, nieuwe algoritmen in de berekeningen en een globale verfijning in de output van de weergegevens. Pikant detail is dat het Amerikaans weermodel tot voor kort zo’n 10 keer trager was in het berekenen van enorm veel data dan het Europees weermodel, ECMWF. Eerder dit jaar, in januari 2015, kreeg de National Weather Service opnieuw support in de vorm van financiële middelen om het GFS-weermodel verder diepgang te geven. Tot op dit moment lijkt dat aardig te lukken (het weermodel had de sneeuwstorm regio New-York goed in de gaten).

Algemeen genomen krijgen het Europees en Brits weermodel een kleine voorkeur op het Amerikaans weermodel met de evolutie die het heeft doorgemaakt. Interessant voor de weeramateurs en meteorologen die dagelijks naar de diverse weerkaarten kijken. Extra informatie over het Europees weermodel.

Lees ook eens:

Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Starlink satellieten

Een helder weertype is het ideaal moment om sterren en andere sterrenbeelden te spotten aan het hemelgewelf. De goed geïnformeerde weeramateur is al een tijdje op de hoogte van de reeks Starlink satellieten die iedere avond te zien zijn. Dit kadert in...

NicolasLees dit artikel >