22 maart 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

We hebben een zeer zacht winterseizoen achter de rug, waarin vorst en sneeuw eerder zeldzaam waren. Nu de maand maart aangebroken is, lijkt het synoptische patroon helemaal omgegooid te worden en krijgen we dominant met hogedrukweer te maken. Door de aanvoer van droge landlucht uit het oosten krijgt wolkenvorming dan ook weinig kans. Daarbij is het wel zo dat het ’s nachts ook fel kan afkoelen, met temperaturen die dalen richting of onder het vriespunt op de meeste plaatsen in de Benelux. Vorstgevoelige planten zijn dan ook het doelwit bij uitstek voor vorstschade

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Synoptische situatie gunstig voor stralingsvorst

Een stevig hogedrukgebied heeft zich genesteld boven het noordoostelijke deel van Europa. Hierdoor komt er een oostelijke luchtstroming op gang, die droge landlucht naar ons land stuurt. Hoe droger de lucht, hoe moeilijker er zich wolken kunnen vormen. De komende dagen staat ons dan ook bijzonder zonnig weer te wachten. Echter, tijdens de nachten zorgt het heldere weer voor een sterke afkoeling. De temperaturen gaan daarbij richting of onder 0 graden. Dit noemen we ‘stralingsvorst’.

Een stevig hogedrukgebied nestelt zich boven het noordoosten van Europa. Hierdoor wordt droge landlucht naar onze streken gevoerd vanuit het oosten. Bewolking krijgt weinig kans en daardoor kan het ‘s nachts goed afkoelen.

Stralingsvorst ontstaat wanneer de energie die de aarde ’s nachts uitstraalt makkelijk kan ontsnappen. Wanneer er een wolkendek aanwezig zou zijn, werkt dit namelijk als een soort dekentje. De bewolking neemt de uitgestraalde energie op en kaatst deze gedeeltelijk terug richting het aardoppervlak, waardoor de afkoeling getemperd wordt.

Een andere belangrijke factor is de windsnelheid. Hoe hoger deze is, hoe meer de verschillende luchtlagen met elkaar gemengd worden. Ook hier kan dus de opwarming getemperd worden, als bijvoorbeeld de menging ervoor zorgt dat warmere lucht opnieuw tot aan de oppervlakte komt. De komende week is aan deze beide voorwaarden voldaan zodat de afkoeling zich maximaal kan doorzetten.

De komende dagen is er vaak weinig bewolking en wind, waardoor de stralingsafkoeling zich maximaal kan ontplooien.

Welke temperaturen kunnen we verwachten?

Zoals eerder gezegd koelt het door de weinige bewolking en lage windsnelheden de komende week goed af tijdens de nachten. Dat er nachtvorst komt lijkt door ieder weermodel bevestigd te worden. Hoe fel de afkoeling zal zijn, is echter nog niet duidelijk. De weermodellen zitten hierover nog niet helemaal op 1 lijn. Vooral ECMWF (het Europese weermodel) laat het flink afkoelen.

Afgelopen nacht koelde het op veel plaatsen al flink af. De komende week zal zich dit meermaals herhalen.

Komende nachten lijken volgens GFS en ICON te verlopen met lichte vriestemperaturen (tussen 0 en -2 graden) in zo goed als de hele Benelux, behalve in de westelijke gebieden waar het warme zeewater de afkoeling wat tempert. In de Ardennen is matige vorst mogelijk (tussen -4 en -6 graden). Aan de grond komt het waarschijnlijk tot vorst in de gehele Benelux.

De verwachte minimumtemperaturen voor maandagochtend volgens ICON.
De verwachte minimumtemperaturen voor dinsdagochtend volgens ICON.

Het is opvallend dat vooral het Europese weermodel een sterke afkoeling voorziet. Er is daarbij zelfs kans op matige vorst in de lagere gebieden buiten de Ardennen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we met deze vriestemperaturen rekening zullen moeten houden tot tenminste vrijdag. Daarna lijkt het stilaan opnieuw wat zachter te worden met meer binnenkomende bewolking.

Het Europese weermodel laat de temperaturen flink zakken. Tot en met vrijdag moeten we rekening houden met nachtvorst.

Frisse nachten na het weekend

Volgende dagen zorgt een hogedrukgebied voor de aanvoer van droge landlucht uit het oosten. Hierdoor krijgt wolkenvorming weinig kans. Doordat ook de wind vrij zwak is, krijgen we te maken met stralingsvorst. De temperaturen dalen richting of onder het vriespunt in zowat de hele Benelux (zowat tussen -2 en 0 graden). In het westen blijft het iets warmer, in de hoger gelegen gebieden wordt het mogelijk iets kouder. Aan de grond komt het in de gehele Benelux tot vorst. Voorlopig lijken we hiermee rekening te moeten houden tot en met vrijdag.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen