10 juli 2020 - 2 min. lezen 0 reacties

Met tropische storm Edouard nog vers in ons geheugen, is het nu weer de beurt aan de volgende tropische storm: Fay. Deze stormdepressie is de afgelopen dagen snel in kracht toegenomen en scheert de komende 24 uur langs de oostkust van de Verenigde Staten. In dit dichtbevolkte gebied maken ze zich klaar voor overlast van wind en water. Mogelijk trekt tropische storm Fay zelfs over New York. Hoe erg krijgen ze ervan langs?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Zesde tropische storm van 2020

Gisterenavond, 9 juli 2020, bereikte Fay het stadium van tropische storm. Dit komt omdat ze een doorstaande windsnelheid bereikte van 63 km/u. Dat komt overeen met een windkracht 8 op de schaal van Beaufort. In combinatie met het tropische karakter en de ontstaanswijze van de buien kan men dan spreken van een tropische storm.

Trekrichting van tropische storm Fay

Voor de Atlantische Oceaan is Fay al de zesde tropische storm van het orkaanseizoen van 2020. Dit is opmerkelijk, want nog nooit eerder werden er zo vroeg in het jaar al 6 tropische stormen gesignaleerd. Het oude record stond op naam van tropische storm Franklin. Die vormde zich destijds op 22 juli 2005. Dit jaar is dat record dus 13 dagen vroeger scherper gezet.

Veel wind en regen

Op dit moment is het systeem een tropische storm. Het is de verwachting dat het systeem komende dagen aan kracht zal verliezen doordat het opschuift naar het noorden en ook nog eens boven land beweegt. Hierdoor valt de voeding van deze tropische storm volledig weg en wordt het snel een actieve stormdepressie die naast windstoten vooral gepaard zal gaan met flink wat neerslag op relatief korte termijn.

Uitgelichte en social images: NHC

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken