Oost-Frankrijk in de ban van de mistral
Wanneer er bosbranden woeden in het zuidoosten van Frankrijk is het opletten voor een ander natuurverschijnsel. Mede geholpen door de mistralwind (maar uiteraard ook door het kurkdroge weer) kan het vuur zich razendsnel verspreiden. Af en toe wordt er wel eens over gesproken in de media. De mistral zorgt voor veel wind in sommige delen van Frankrijk. In dit artikel gaan we dieper in op deze eigenaardige wind.
Hoe ontstaat de mistral?
Wanneer koude lucht afkomstig van de poolgebieden naar het zuiden van Europa wordt gezogen kunnen we spreken van een mistral. Uiteraard gaat dit niet zomaar. Om de koude lucht tot in het zuiden te brengen is een (krachtig) lagedrukgebied nodig. Dit lagedrukgebied ontstaat meestal in de regio van Genua (Italië). Wanneer het water van de Golf van Genua warmer is dan de gebieden errond, gaat de lucht stijgen. Hierdoor vormt er zich een krachtig lagedrukgebied dat als een soort motor werkt voor het aanzuigen van de koudere lucht uit het noorden.
Eigenschappen van de mistral
De mistral is eigenlijk een koude noord- tot noordwestenwind. De gemiddelde windsnelheid bedraagt ongeveer 50 km/u, al kunnen de windstoten gemakkelijk pieken richting 100 km/u. In elk seizoen zijn er wel dagen waarop een mistral waait. In totaal schat men het aantal dagen met een mistral op 130 dagen per jaar. De meeste van die dagen vallen in het winterseizoen of in het voorjaar.
Kunnen weermodellen de mistral voorspellen?
Weermodellen die de mistral het best inschatten zijn de fijnmazige modellen. Hoe grover de resolutie, hoe minder goed de situatie ingeschat wordt. In 2013 werden er pieken gemeten tot 10 Beaufort. Geen enkel weermodel heeft toen de situatie correct ingeschat. De Amerikanen gingen toen voor 4 à 5 Beaufort, de Europeanen voor 6 à 7 Beaufort. De Engelsen hebben toen het best gepresteerd. Ook zij kwamen met 7 Beaufort op de proppen, maar bij hen was het windveld veel meer uitgesproken.
- Bekijk de actuele windsnelheid in Frankrijk
Invloed van de mistral op de natuur
We keren even terug in de tijd. Ook Vincent van Gogh had last van de mistral. Zo zei hij dat hij buiten niet kon schilderen door de sterke mistral en dat sommige van zijn werken een verwilderde stijl hadden door de stevige wind. Vandaag de dag hindert de mistral nog steeds het dagelijkse leven in delen van Frankrijk. Voor rivierschepen wordt het een hele klus om tijdens de mistral op de rivier de Rhône te varen. Wanneer er een zeer zware mistral staat kan het verkeer in sommige Franse havens zelfs verstoord worden.
Enkele keren per jaar beperkt de mistral zich niet alleen tot de Azurenkust, maar waait hij over de Middellandse Zee tot aan de Algerijnse kust. Het spreekt voor zich dat er tijdens de mistralwind gewaarschuwd wordt voor extreem hoge golven. In het slechtste geval kunnen er golven voorkomen van 10 meter hoog! Ook de mens kan hinder ondervinden van deze strakke wind, zowel op fysisch als psychisch vlak.
Andere streekgebonden winden
De mistralwind is een typisch voorbeeld van een wind die enkel in een bepaald gebied voorkomt. Nog zo’n schoolvoorbeeld is de Föhn. In tegenstelling tot de mistral is de Föhn een warme, droge wind die aan de noordkant van de Alpen waait.
- Welke bekende winden bestaan er nog in Europa?
De Föhn is een gevolg van een lagedrukgebied die van over Frankrijk naar de Middellandse Zee trekt. Ook deze wind kan zeer hoge windsnelheden halen. Orkaankracht valt zeker niet uit te sluiten. Soms worden dan ook skiliften gesloten in het Alpengebied. Dit terwijl heel wat skiërs vol ongeloof naar boven staan te turen in het windstille dal.
Bronnen: Wintersporters, Wikipedia