27 juli 2017 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Hitte en droogte. Het beproefde recept voor bosbranden. Wie dacht dat het alleen voorkomt in Portugal of Spanje komt bedrogen uit. Bosbranden teisteren nu namelijk ook Zuid-Frankrijk. De aanwezigheid van een sterke mistral maakt het voor de brandweerlui niet evident. De omvang en intensiteit van de natuurbrand is daardoor sterk wisselend.

Bosbranden in het verleden

In 2015 brak er in het zuiden van Frankrijk ook een hevige bosbrand uit. Toen werd een gelijkaardige regio, de omgeving van de Var, getroffen door natuurbrand. Opvallend is dat ook het noorden van Frankrijk behoorlijk droog was voor de tijd van het jaar. Elders in de Benelux hadden we toen een genormaliseerde toestand vanwege de plensbuien die enkele dagen voordien over onze omgeving trokken.

extreme droogte rond middellandse zee
Op de beelden van EFFIS is de droogte in het begin van de zomer van 2015 goed te zien. Vooral Spanje en het zuidoosten van Europa kreunen onder een acuut neerslagtekort. Opvallend is dat er ook een strook over West-Europa met droogte te maken heeft.

Mistral zorgt voor extra problemen

Naast droogte en hitte heb je ook nog een 3e component nodig om het vuur snel te laten verspreiden: wind. Ieder jaar opnieuw ontstaat in het zuidoosten van Frankrijk de mistral. Deze grote hoeveelheid lucht ontstaat door de topografie van Frankrijk. Tussen het Centraal Massief en de Alpen wordt de lucht namelijk geforceerd om door een smallere doorgang te vloeien waardoor deze gaat versnellen. We kunnen spreken over het tunneleffect met een maximaal ‘probleem in de omgeving tussen Saint-Tropez en Marseille.

hoe ontstaat een mistral
Dit weerkaartje van het Amerikaans weermodel schetst een ideale situatie voor het ontstaan van een mistral. Tussen het hogedrukgebied over het westen van Europa en een 2de hogedrukgebied over het oosten van ons continent nestelt zich een lagedrukgebied. Deze lucht uit het noorden vloeit over Frankrijk en wakkert aan in het zuidoosten van Frankrijk met lokaal windstoten tot ruim 100 km/u.

Wat veroorzaakt bosbranden?

Vaak worden bosbranden geassocieerd met onoplettende bezoekers in een natuurpark. Sigaret in de natuur en klaas is kees. Dat er de uren erna een heuse natuurbrand tot ontwikkeling komt zal niemand koppelen aan deze onvoorzichtige bezoeker. Soms is de natuur ook aan te duiden als schuldige. Wanneer een warmteonweer zich ontwikkelt boven een droge regio (bijvoorbeeld Australië en/of Amerika) dan kan het zijn dat de neerslag tijdig verdampt vooraleer het de grond bereikt. De stevige bliksemontladingen slaan dan in op droge vegetatie en veroorzaken een bosbrand.

Het ontstaan van vuurtornado’s

Wat je vaak ziet bij georganiseerde bosbranden van grote omvang zijn zogenaamde vuurtornado’s. Een bosbrand creëert namelijk een eigen ‘thermisch lagedrukgebied’ dat ervoor zorgt dat wind naar de bosbrand toe waait. De wind die circuleert in de omgeving (meestal noordelijke wind) gaat in interactie met de eerste windrichting voor wervelingen zorgen aan de rand van een bosbrand.

Deze heftige circulatie creëert een brandende luchtkolom die vele meters hoog kan worden. De combinatie van vuurtornado’s, soort hout van de stam en de vruchten die opgedroogd zijn kunnen ervoor zorgen dat de bosbrand zich razendsnel kan uitbreiden. Een dodelijke cocktail!

Weersverwachting Zuid-Frankrijk

Volgens de meest recente berichten lijken de bosbranden onder controle. De mistral neemt de komende dagen af in kracht waardoor brandweerlui gericht kunnen gaan blussen.

Enkele opmerkelijke cijfers van gebieden die in vlammen zijn opgegaan: Vaucluse (Luberon) 1.275 ha, Grambois 1.800 ha, Alpes-Maritimes bij drie verschillende branden 268 ha, Var ruim 1.500 ha en in de Bouches-du-Rhône strekt de schade zich uit over 770 ha. Veel natuur is verloren gegaan. Gelukkig zijn er geen dodelijke slachtoffers.

Volgens huidige set weerkaarten mogen ze in het zuiden van Frankrijk een verderzetting van het hoogzomers weerbeeld verwachten. Afgezien van enkele lokale buien op zondag moeten we in de getroffen regio niet meteen rekenen op veel neerslag. Qua temperatuur blijven we tropische waarden halen. Gemiddeld 30 tot 33 graden in de regio zorgt ervoor dat de waakzaamheid onder de bevolking groot moet blijven.

tropische temperaturen in zuidoosten Frankrijk
Dankzij uitlopers van het hogedrukgebied nabij de Azoren blijft de droogte regeren over een groot deel van het Middellands Zeegebied. Lokaal resulterend in bosbranden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken