16 april 2020 - 5 min. lezen 111 reacties

Onweerliefhebbers hebben vorig weekend een eerste voorsmaakje gekregen van een nieuw seizoen met het nodige klank- en lichtspel. We zijn nog vroeg in het seizoen, dus de buien hebben nog veel moeite om zich te organiseren tot de stevige kleppers die we vooral vanaf mei zien ontstaan. Komende 24 tot 48 uur groeit de kans op een lokale bui langs de Frans-Belgische grens met ook kans op onweer. Naar gewoonte zullen we ook in 2020 de website bij uitstek zijn om de allerlaatste onweerskansen te bespreken. Vergeet daarom niet de ‘push-notificaties’ te activeren.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum?Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Configuratie op de weerkaarten

Voor onweer hebben we een aantal belangrijke weerelementen nodig. We denken in eerste instantie aan latente onstabiliteit (CAPE) en een vleugje windshear. Beide parameters kunnen afzonderlijk van elkaar onweer veroorzaken, maar een overlap tussen beide weerparameters versterkt de intensiteit van onweersbuien. Vrijdag 17 april en zaterdag 18 april 2020 kunnen we alvast helder communiceren. De parameter windschering, die belangrijk is voor onweer om dit te organiseren, is totaal afwezig en zal de buien niet verder doen activeren.

  • Via een stormglas kan je zien of het slecht weer zal worden. Nog niet in jouw collectie? Check dit exemplaar uit!
Hoogtekaart GFS voor vrijdag 17 april 2020 (500 hPa)

Bovenstaande weerkaart symboliseert de weersverwachting voor vrijdag. Op zich is dit geen geen slechte kaart om onweersbuien te triggeren. Ten zuidwesten van Ierland bevindt zich namelijk een stationair lagedrukgebied, wat ervoor zorgt dat warme lucht uit het noorden van Afrika naar het noorden vloeit. We kunnen hier spreken van Warm Air Advection (WAA). Onderweg (boven FR) wordt die onstabiel geladen.

Aanvoer van vrij warme lucht op enige hoogte bij GFS (850 hPa)

Hierboven zien we dat het lagedrukgebied ten ZW van Ierland warme lucht naar de Benelux transporteert. In combinatie met een beetje vocht wordt er hierdoor CAPE (Convective available potential energy) gevormd. Dat kan zich traditioneel op een later tijdstip in de namiddag en avond vertalen in buien die afhankelijk van de hoeveelheid CAPE ook onweer triggeren.

Neerslagkans voor vrijdag

Om een onweerskans in te schatten, is het belangrijk om te kijken naar de fijnmazige weermodellen met hoge resolutie. Deze weermodellen zijn in tegenstelling tot de grote weermodellen GFS en ECMWF meestal beter om de grenslaag beter in te schatten omdat ze net op een hogere resolutie draaien. Zien we ook in deze weermodellen neerslag in de kaarten, dan groeit de zekerheid dat er onweer zal ontstaan.

Het Frans weermodel AROME (MétéoFrance) berekent amper neerslag vrijdagavond.
Het Nederlands weermodel HARMONIE echter berekent wel convectie langs de Frans-Belgische grens met in de grensstreek mogelijk ook onweer.
GFS berekent ook een neerslagkans vrijdagavond. De kans op een bui is dus wellicht groter dan wat AROME laat zien.

Neerslagkansen op zaterdag

Net zoals op vrijdag zijn er ook op zaterdag kans op buien doorheen de dag. De grootste kans op neerslag reserveren wij steeds voor België. Vraagteken is wel of de convectie van de grond zal komen op zaterdag. Op vrijdag lijkt dat bij 23°C te gaan lukken, maar zaterdag halen we nauwelijks de grens van 20°C en extra bewolking kan ervoor zorgen dat het onweerrisico sterk beperkt blijft. Desalniettemin, deze neerslag is erg nodig om het droogteprobleem niet verder te laten accelereren.

Het Amerikaans weermodel GFS berekent ook op zaterdag wat buien.

Soundings voor de regio’s aan de FR-grens

Om een goede onweersverwachting op te maken voor België, Nederland en Luxemburg maken we vaak gebruik van soundings of zogenaamde skew-t profielen. Hierdoor snijden we de atmosfeer in een verticale doorsnede waardoor we de opbouw van CAPE, vochtigheid en convectietemperatuur.

Verticale doorsnede in de omgeving van Rijsel (Lille). Tussen de rode en paarse lijn zien we dat er ruimte aanwezig is. Dat wijst op CAPE die kan benut worden door een onweersbui.
In de buurt van Chimay zien we dat de hoeveelheid CAPE een stuk minder aanwezig is.

Waarschuwingskaart onweerskans

Vanwege de kans op onweer vrijdagnamiddag en -avond hebben we gekozen voor een ‘low end’ level 1 waarschuwing. Dat betekent dat we rekening houden met een lokale onweersbui in de level 1 zone. Grootschalige onweersbuien met forse randfenomenen verwachten we op dit moment niet. Na zaterdag zien we de atmosfeer opnieuw stabiliseren en blijft de droogte onverminderd aanhouden.

Welk type onweer kunnen we verwachten op vrijdag?

Sinds eind 2019 maken we bij NoodweerBenelux ook gebruik van de onweermodus weerkaart. Zo kan je inschatten welk type we verwachten met bijbehorende randfenomenen en kans op stormschade. Vanwege de vrij beperkte shear en cape verhouding verwachten we meestal single cell.

Onweermodus op vrijdag
  • Meer weten over donder en bliksem? Dit is een handig boekje! 📖

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen