5 juni 2019 - 3 min. lezen 697 reacties

We hebben amper de onweersbuien van 4 juni verteerd of we moeten vandaag opnieuw uitkijken naar een explosieve situatie. Dit keer ligt de focus van de onweerskansen op het oosten van de Benelux waar later vanmiddag nieuwe opklaringen ontstaan. Vervolgens worden die vanavond en in de nacht naar donderdag gebruikt om fiks onweer te genereren voor de oostelijke regio’s van zowel België en Nederland. Het westen lijkt volgens de laatste weermodellen te ontsnappen aan de grootste hoeveelheid regen.

Onweerskansen 5 juni 2019

We vertoeven ook vandaag nog steeds op het grensvlak tussen koele luchtmassa’s in het westen en zwoele onstabiele lucht over centraal Europa. Hierdoor ontstaat er een status quo en geraken we nooit echt verlost van fikse onweerskansen.

Op dinsdag 4 juni 2019 waren de omstandigheden prima voor de vorming van zogenaamde supercells. De koning der buien werd gespot in Ronse (Oost-Vlaanderen)

Op dit moment trekt een neerslaggebied vanuit Frankrijk de Benelux binnen. De neerslaghoeveelheden in de voormiddag kunnen hierdoor oplopen tot 5 mm. Het is echter wachten tot woensdagnamiddag vooraleer een nieuw thermisch laag vanuit Duitsland opschuift naar het noordwesten.

Veel weermodellen berekenen op dit kleinschalig lagedrukgebied de nieuwe ontwikkeling van onweer en mogelijk de kans op een MCS (Mesoscale Convective System). Zo’n complex aan onweersbuien is vaak verantwoordelijk voor hagel en significante neerslaghoeveelheden.

Weermodel Arome berekent zowel voor het westen, maar vooral voor het oosten nieuwe forse onweersbuien met lokaal hagel en wateroverlast.
Het fijnmazig weermodel COSMO gaat AROME achterna en kiest eveneens voor een gelijkaardige setting, waardoor de betrouwbaarheid in de weersverwachting stijgt.
Als laatste visualiseren we ook de prognose van het weermodel HARMONIE (KNMI). Dit komt vooral met een hoge neerslagintensiteit voor het NO van België.

Waarschuwingskaart voor 5 juni 2019

Concreet verwachten we voor het eerste deel van deze woensdag regelmatig wat regen en lage bewolking. In de namiddag neemt de hoeveelheid zon toe vanuit Duitsland. Het spreekt voor zich dat de oostelijke regio’s van België, Luxemburg en Nederland het eerst worden bedeeld. Over het westen blijft het wolkendek langer gesloten.

In de avondperiode ontstaat vervolgens de eerste onweerslijn in Duitsland, die met een zwakke noordwestelijke luchtcirculatie opschuift naar de Benelux. Hierdoor is een breed level 2 actief voor deze regio. Ondanks de onzekerheid is er ook voor het westen van de Benelux een level 1 actief.

Vanmiddag analyseren we de weersituatie opnieuw en wordt er een eventuele extra update toegevoegd aan dit artikel. Reageren kan hieronder.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken