30 mei 2018 - 3 min. lezen 532 reacties

Er komt voorlopig niet meteen een einde aan de verhoogde onweerskansen in de Benelux. We vertoeven nog steeds in onstabiele luchtmassa’s die geregeld enkele pittige onweersbuien veroorzaken in West-Europa. Dat heeft uiteraard alles te maken met een verzwakte straalstroom op de Atlantische Oceaan en de positie van een hogedrukgebied boven Europa. Kleine thermische lagedrukgebieden zien geregeld hun kans om stevige regen- en onweersbuien te triggeren in de loop van de namiddag.

Configuratie op de weerkaarten

De grootschalige synoptische situatie voor donderdag oogt vergelijkbaar met die van afgelopen dagen. Er is nog steeds weinig gradiënt te merken in de weerkaarten waardoor buien vrij lang stationair blijven. Dit levert op lokale schaal ook wateroverlast op. Richting komend weekend zien we de kern van hogedruk een uitstapje maken richting IJsland/Groenland met een stabilisatie van de weersituatie. De kansen op stevige buien wordt richting zaterdag/zondag dan ook tijdelijk kleiner.

Op donderdag moeten we echter rekening houden met het klassiek patroon. In de voormiddag verspreiden enkele brede opklaringen die het kwik al snel richting een zomerse 25°C pusht. Op en na de middag wordt deze thermische factor van temperatuur omgezet in middelhoge tot hoge onstabiliteit boven de Benelux. Zo beschikken we tussen 12:00 en 18:00 over een Mixed Layer Cape (MLcape) van 1000 tot 1500 J/kg. De Lifted Index is tegelijkertijd behoorlijk negatief wat ervoor zorgt dat het pakketje onstabiele lucht kan blijven stijgen.

hoogtekaart GFS 500 hPa
Europa vertoeft nog steeds onder de ‘beschermende’ invloed van een hogedrukgebied waardoor Atlantische storingen de weg niet vinden naar West-Europa. Echter, de onstabiliteit is wel navenant met kans op hevige onweersbuien.

MLcape en diepe windschering

Op onderstaande kaart herkennen we de onstabiliteit in de vorm van MLcape en de mate aan Deep Layer Shear (DLS). Beide parameters dragen bij tot het ontstaan van onweer en de organisatiegraad. Wanneer een overlap gunstig is, kunnen onweersbuien mooie wolkenformaties, hagel en windstoten veroorzaken. In het geval van donderdag is de overlap tussen deze twee parameters niet extreem gunstig, doch niet te verwaarlozen. De hoogste windschering bedraagt 10 tot lokaal 20 knopen.

hoge onstabiliteit boven Benelux
Tijdens de namiddag heeft de Benelux een hoge mate aan onstabiliteit te pakken. De onweerskansen zijn dan ook sterk aanwezig. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag verdwijnt de meeste onstabiliteit (Weeronline).

Treksnelheid van de onweders

Belangrijk bij de weersverwachting tijdens onweders is het analyseren van de treksnelheid van buien. Indien deze laag ligt op 700 hPa, dan stijgt ook de kans op grote neerslagsommen en dus inherent verbonden ook de kans op wateroverlast. We hebben dat afgelopen dagen duidelijk gemerkt in het westen van Nederland, Aalter en Antwerpen. Daar zorgden discrete maar actieve onweersbuien voor lokaal ruim 30 tot 70 liter per vierkante meter. Riolen kunnen dit water niet slikken en er treden kortstondige overstromingen op.

treksnelheid en richting onweersbuien
Tijdens de namiddag op donderdag verplaatsen onweersbuien zich traag van het zuiden naar het noorden. In het uiterste westen van België staat er meer wind op enige hoogte waardoor de kansen op wateroverlast daar iets kleiner zijn.

Hoeveelheid neerslag tijdens onweer

cumulatieve neerslagsom buien
De neerslagsom tot en met vrijdagochtend toont volgens GFS geen spectaculaire dingen. We zien dit overigens wel vaker bij onweerssituaties. Weermodellen hebben het extreem moeilijk om de lokale hoeveelheid regen en/of hagel te analyseren waardoor er een soort van ‘blind spots’ ontstaan. Nowcasten is aangewezen!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken