27 februari 2017 - 3 min. lezen 71 reacties

De laatste dagen van de meteorologische winter verlopen sterk wisselvallig. Zo moeten we op maandag rekening houden met een licht onstabiel weerbeeld en een toename van de dynamische component. Een koudefront met in het kielzog enkele buienlijnen heeft het de komende 24 uur op de Benelux gemunt waardoor we pittige buien mogen verwachten die lokaal kunnen gepaard gaan met donder en bliksem. In dit artikel bekijken we de onweerskansen van 27 februari 2017.

Onweerskansen vanaf de voormiddag

In de loop van de voormiddag neemt de onstabiliteit langzaam toe vanuit het ZW. Vooral het westen van België en later ook het centrum van de Benelux kunnen hiervan profiteren. Tussen 12:00 en 15:00 verwachten wij dat het koudefront de oversteek maakt van west naar oost over de Benelux met daarachter de instroom van polaire (koude) luchtmassa’s die de atmosfeer verder doen destabiliseren.

complex lagedrukgebied ten noorden van uk
Een complex lagedrukgebied bevindt zich ten noorden van de UK. Tussen een opdringerig hogedrukgebied nabij de Azoren wordt een krachtige straalstroom in stelling gebracht. Het scenario voor enkele pittige buien in de Benelux. (Wetteronline)

Tegelijkertijd neemt ook de windschering in deze zone toe waardoor de buien gepaard kunnen gaan met enerzijds korrelhagel en/of windstoten. Volgens de laatste weergegeven zijn windstoten mogelijk tot 25 m/s of 80-100 km/u. Er is daarom ook een waarschuwing actief voor de periode van 10:00 tot 17:00 uur. In de laatste 2-3 uren van de periode zijn buien mogelijk met een dynamisch trekje.

Kans op een lokaal windverschijnsel

Wanneer we een overlap hebben tussen onstabiliteit (MLCAPE) en windschering, dan is er in principe altijd kans op dynamische convectie. Buien die vanaf de grond worden gevoed met deze onstabiliteit kunnen in de opbouw van de cel profiteren van een gunstig windprofiel. In de zomerperiode zijn deze buien, cumulonimbus, vaak nog veel beter ontwikkeld. Logisch als je weet dat de temperatuur een directe invloed heeft in de opbouw van de onstabiliteit (CAPE). De overlap met windschering is dan vaak een trigger om in de late uurtjes van een tropische dag het boeltje te ‘forceren’.

lichte onstabiliteit in vorm van MLcape
Op de kaartjes van de Mixed Layer Cape (MLcape) zien we tussen 12:00 en 15:00 de hoogste opbouw boven het uiterste zuidwesten van de Benelux. Elders blijft de onstabiliteit beperkt met 50 tot 150 J/kg. Het is dus net in de gebieden waar de MLcape iets beter uit de verf komt dat ook de kansen op onweer en/of windstoten toenemen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken