Onweerskansen 27 februari 2017

De laatste dagen van de meteorologische winter verlopen sterk wisselvallig. Zo moeten we op maandag rekening houden met een licht onstabiel weerbeeld en een toename van de dynamische component. Een koudefront met in het kielzog enkele buienlijnen heeft het de komende 24 uur op de Benelux gemunt waardoor we pittige buien mogen verwachten die lokaal kunnen gepaard gaan met donder en bliksem.

Onweerskansen vanaf de voormiddag

In de loop van de voormiddag neemt de onstabiliteit langzaam toe vanuit het ZW. Vooral het westen van België en later ook het centrum van de Benelux kunnen hiervan profiteren. Tussen 12:00 en 15:00 verwachten wij dat het koudefront de oversteek maakt van west naar oost over de Benelux met daarachter de instroom van polaire (koude) luchtmassa’s die de atmosfeer verder doen destabiliseren.

complex lagedrukgebied ten noorden van uk

Een complex lagedrukgebied bevindt zich ten noorden van de UK. Tussen een opdringerig hogedrukgebied nabij de Azoren wordt een krachtige straalstroom in stelling gebracht. Het scenario voor enkele pittige buien in de Benelux.

Tegelijkertijd neemt ook de windschering in deze zone toe waardoor de buien gepaard kunnen gaan met enerzijds korrelhagel en/of windstoten. Volgens de laatste weergegeven zijn windstoten mogelijk tot 25 m/s of 80-100 km/u. Er is daarom ook een waarschuwing actief voor de periode van 10:00 tot 17:00 waarbij in de laatste 2-3 uren van de periode buien mogelijk zijn met een dynamisch trekje.

Kans op een lokaal windverschijnsel

Wanneer we een overlap hebben tussen onstabiliteit (MLcape) en windschering (shear), dan is er in principe altijd kans op dynamische convectie. Buien die vanaf de grond worden gevoed met deze onstabiliteit kunnen in de opbouw van de cel profiteren van een gunstig windprofiel. In de zomerperiode zijn deze buien, cumulonimbus, vaak nog veel beter ontwikkeld. Logisch als je weet dat de temperatuur een directe invloed heeft in de opbouw van de onstabiliteit (CAPE). De overlap met windschering is dan vaak een trigger om in de late uurtjes van een tropische dag het boeltje te ‘forceren’.

lichte onstabiliteit in vorm van MLcape

Op de kaartjes van de Mixed Layer Cape (MLcape) zien we tussen 12:00 en 15:00 de hoogste opbouw boven het uiterste zuidwesten van de Benelux. Elders blijft de onstabiliteit beperkt met 50 tot 150 J/kg. Het is dus net in de gebieden waar de MLcape iets beter uit de verf komt dat ook de kansen op onweer en/of windstoten toenemen.

 • Kris Steyaert

  En wat met de onweer kansen voor vanavond en morgen?

 • Van Laethem

  Ook in de 06 run van GFS willen de depressies van geen wijken weten. Enkel op donderdag een kleine opstoot van hogedruk. De winters getinte kaarten zijn in de 06 weggelegd voor Schotland en Wales.

 • Van Laethem

  @geertduym:disqus Dat is wat GFS voorlopig laat zien. Koude bovenluchten, Noordenwind en neerslag. Als dit scenario uitkomt zal dat zoizo weer met een winters tintje zijn. EC laat het zo’n vaart niet lopen en laat de depressie minder uitzakken. Het hoog ten Westen van Engeland schuift sneller door naar Europa. Dat is natuurlijk nog ver weg, dus ik hoed me voor bepaalde uitspraken en het forum hier meteen weer ‘in vuur en vlam’ te zetten. Maar zeker iets om op te volgen.

 • geert duym

  en wat denk je van volgend weekend: een mogelijke polaire invasie met winterse maartse buien?

 • Van Laethem

  Het lijkt er op dat de komende week depressies van over de Oceaan ons weerbeeld blijven bepalen volgens GFS. Een Oost-Europees hogedrukgebied is in de buurt maar kan te weinig zijn stempel drukken op het weer in de lage landen. Voorlopig zijn lange droge perioden met zon dus uitgesloten en blijft het wisselvallig, vrij zacht en winderig. Zondag lijkt er ook een klein kanaalratje te ontstaan. Om in de gaten te houden. De Europese weercomputers houden een pauze van het wisselvallige op woensdag met een tijdelijk hogedrukgebied, maar laten nadien opnieuw lagedrukgebieden over ons heen komen.

 • Boonen guido

  Inderdaad,Michiel,we houden de winter voor bekeken,ik leg er mij bij neer,volgende winter 2017/2018 beter qua sneeuwhoeveelheden,want hier te Bonheiden niet veel ofte weinig sneeuw gezien;)

 • Boonen guido

  Ok,winter is begraven en hopelijk terug in november/december,van dit jaar.Laten we duimen op een mooi voorjaar met aangename temperaturen-en in de maanden mei&juni geen”te koud voor deze tijd van het jaar,want als ik op verlof naar zee ga,heb ik al zeker 3 jaar een venijnige noord-westen of noordenwind om te fietsen of te wandelen en veel te fris weer en verleden jaar regen erbij-hopelijk dit jaar beter;)

 • Michiel

  Onweer ook niet (meer)

 • steve

  Die bakken sneeuw die zul je 99% zeker niet meer zien deze winter( eigenlijk al lente nu) ik zou het liever anders zien, kouder kan het nog worden maar meer ook niet meer. winterse buien dat zou zeker nog kunnen

 • Michiel

  ik kan maar eens tonen wat hij zegt he, meer niet jongens toch.

 • Van Laethem

  De EC00 kaarten tonen allesbehalve winter. Wat die Geert ook mag beweren.

 • geert duym

  vrijdag denk ik met een zuidoostenwind weinig neerslag en ook opklaringen met een lentegevoel zelfs. Meeste neerslag trekt noordwestwaarts naar de UK….

 • Michiel

  zeg elaba kijk eens naar het fotootje van Geert hier een beetje naar beneden .. Het is duidelijk van EC hoor .. Europees weermodel, rechtsonder bron: ECMWF, prettige dag nog verder!

 • Van Laethem

  GFS00 helemaal geen winter te zien.

 • Paulus Piet

  Dat komt omdat jij het over EC had, en niet over Gfs. Ec laat de laatste 2 dagen in verste verte geen winter zien. Vandaar dat mensen zich afvroegen wat jij bedoelde.

 • Michiel

  ben blij dat je dit bevestigt, want sommigen hier geloofden mij precies niet 😉

 • Boonen guido

  inderdaad,Michiel laatste run van GFS 18h is nog winterser-zal toch geen grap zijn(met bakken sneeuw)!Opgelet,dat kan nog he’,zelfs tot in de maand”april’.

 • Matthias

  Zoals de kaarten er nu bij liggen, is dat vooral voor frankrijk. Het is allemaal niet echt overtuigend hoor. Natuurlijk kan het nog altijd veranderen, maar voorlopig is de kans op onweer onbestaande. Op naar volgende runs.
  https://uploads.disquscdn.com/images/236200dad492e6a178146d6e7d538f19a7faa9921a15af5bd6bd642aada73087.png

 • Matthias

  Die 0-3km kan je enkel gebruiken als de buien effectief van de grond gevoed worden, dat wil zeggen als de convectietemp gehaald wordt. Lijkt me vooralsnog niet te lukken.

 • Bradley Lems
 • Bradley Lems

  Kan nog wijzigen. De setting is ook min of meer spanish plume trekjes dus kans op onweer blijft bestaande.

 • Thomas

  Gisteren was WRF gunstiger met de onstabiliteit die noordelijker kwam te liggen. De afgelopen runs ligt die een stuk meer naar het zuiden en blijft de Benelux zo goed als buiten schot.

 • Kevin Smetryns

  Zie verschillende berichten passeren over vrijdag maar snap niet goed waarom? Zowel GFS als WRF geven geen buiensignaal voor die dag. Er is ook geen of amper SB-cape, enkel wat ML-cape. Misschien wat buitjes in de late avond maar het echte werk is voor centraal Frankrijk die dag. https://uploads.disquscdn.com/images/9a1c3ecb2d9f96a490192b091cdeb5958b0fa9b9286da68a75a1659da9ac804c.png

 • Michiel

  inderdaad 😉 ah ja, ik dacht, ik deel het hier even 😉 Misschien komt ie nu pas wakker :p

 • Dat is straf, lange termijn prognoses waren toch uit den boze bij deze man?

 • Michiel

  haha sorry, heb ze zelf nog niet bekeken, maar Geert Naessens zei dit op zn twitter, dus ik dacht dat 😮 zie: https://uploads.disquscdn.com/images/8c31e87ad7beec7d59e974a787b10a817527d6d63350e70ea40f3a240a67b946.jpg

 • Van Laethem

  Zijn dat kaarten uit een ver verleden?

 • steve

  Waar haal jij die winterse kaarten Michiel ? als je temperatuur ernaast zet zal het geen enkele dag kouder als 9C worden , de winter komt niet meer terug hoor, tenzij voor u een maartse bui winters is 🙂 voor mij niet al even game over. Onweer het enige dat we nu kunnen volgen nog. Spijtig genoeg in de winter

 • Michiel

  ECMWF komt plots met winters getinte kaarten voor volgende week? Het zal toch geen waar zijn zeker ;p

 • Thomas

  Het is een analyse van WRF 12z. GFS is inderdaad zwakker qua CAPE-signaal. Komende runs zullen we meer kunnen samenvatten. Persoonlijker vind ik wel dat WRF veel beter de korte termijn kan analyseren dan GFS.

 • Matthias

  Die cape loopt vooral op in het zuidelijke deel van benelux. Amper in het noordelijk gedeelte. Morgen gaan we al harmonie hebben, dus kunnen we ons weer focussen 🙂

 • Paulus Piet

  Strakke analyse Thomas. Wederom kans op multi en supercells.

 • Thomas

  Onweerskansen op vrijdag, analyse met WRF 12z:
  In de warme sector (gebied tussen warmtefront en koudefront) zien we dat er opnieuw vrij veel energie in de atmosfeer zit. SB CAPE (ook representatief voor ML CAPE) loopt op tot 500-1000 J/kg. Dit wordt overlapt door een DLS van 20-35 m/s (in het uiterste noordoosten van de Benelux), LLS ligt tussen 10-18 m/s. Zoals WRF het berekent is er ook een convectief neerslagsignaal voor het koudefront, m.a.w. zegt dit weermodel dat er activatie is op de convergentielijn.

 • Paulus Piet

  Vandaag is het her en der toch weer tot stevige buien gekomen met momenteel (19:00) in Zeeland onweer erbij. Bliksemradar registreert dat er toch wel veel energie in deze bui zit.

 • maxim vh

  Smeltende sneeuw in Rijkevorsel, gekker als dit moet het niet meer worden. 😉

 • Matthias

  Ik studeer nog dus nee 😉 maar ik heb er mij in de zomervakantie sterk in verdiept in de hoop dat het deze zomer van pas zal komen

 • Indrukwekkend stukje weerinfo Matthias, achtergrond in de meteorologie?

 • Matthias

  Jep. En je moet ook rekening houden met de soorten cape. Je hebt sb cape en mu cape. Een onweer kan enkel gebruik maken van sb cape als die van de grond gevoed wordt ( dus niet elevated). Dit gebeurt vaak als de convectietemperatuur bereikt wordt. Mits er weinig CIN is natuurlijk. Mu cape daarentegen wordt gebruikt door elevated onweer.
  Daarnaast is er ook nog ML cape, wat quasi overeen komt met sb cape, alleen zit er minder foutenmarge op. Dit komt omdat het rekening houdt met de lucht die gemengd wordt, sb cape doet dat niet.

 • dawmast

  Ging het hier om een QLCS-tornado t.g.v. een mesovortex in de buienlijn zelf, of om een low-topped supercell aan de zuidelijke uiteinde van de buienlijn (tail end charlie)?

 • Michiel

  temperatuur flink gedaald, nog maar 3,5 graden! mssn nog sneeuw? ;p wie weet .. Wanneer je het niet verwacht lijkt alles plots mogelijk

 • Paulus Piet

  Het is in Nederland dan toch gebeurd, een downburst (valwind) heeft huisgehouden in Voorthuizen (Gelderland).

  http://barneveldsekrant.nl/lokaal/vliegende-klikos-door-valwind-voorthuizen-216556

 • Paulus Piet

  Klopt, had ik nog niet gezien. Dan hebben we nu 2 modellen die ongeveer voor dezelfde waardes gaan morgen.

 • Bradley Lems
 • Paulus Piet

  Voorlopige alleen Arpege naar mijn idee. Niet alle fijnmazige modellen laten dan ook Cape/Li-waardes zien, helaas.

 • Paulus Piet

  Je bedoelt hier mee de hoge deep layer shear waardes van vandaag, neem ik aan?

 • Bradley Lems

  Is het alleen arpege of ook andere fijnschalige die zo een hoge cape geven?

 • Bradley Lems

  Merci voor de info. Zo zie je maar dat je niet altijd cape en li nodig hebt voor onweer.

 • Matthias

  Dit werd vooral getriggerd door forcering op hoogte ( linker uitgang jet enz), minder op basis van cape 😉

 • Paulus Piet

  Ja vind ik ook. Nog even wachten op de 12z run van Arome en WRF.

 • Bradley Lems

  Amai arpege wel zeer positief voor morgen. Op GFS zeker niet zo een cape niveau.

 • Paulus Piet

  De termijn speelt alleen mee voor vrijdag. Ik richt mijn pijlen nog even op morgen. 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/d619015e790838e71a0aead9194337003be916fe05e04ceb2da73a5427d163fb.png

 • Bradley Lems

  Vrijdag lijkt me toch de beste kans. Hopelijk blijft het er in want de setting voor vandaag was toch ook wel verzwakt en toch zo een onweer nog.

 • Bradley Lems

  Voila, vandaag amper cape en li en toch zo een onweerslijn kunnen ontstaan.

 • Paulus Piet
 • Zo goed vind ik die setting toch niet. Qua neerslag bij GFS minder dan vandaag.

 • Paulus Piet

  De setting voor morgen is eigenlijk beter dan vandaag. Weliswaar minder shear, maar wel meer onstabiliteit in de atmosfeer. Daarom komt Estofex ook met een waarschuwing geldend voor morgen.

 • Bradley Lems
 • Bradley Lems
 • Ian Vasquez Badilla

  Redelijk pittige onweer nu in Wageningen. Man man man het weer vandaag doet me eerder denken aan de zomer dan aan de winter

 • Nikeli De Ceuninck

  Echt mooi! Zeker met die blauwe lucht in de achtergrond 😉

 • Jan De Keersmaecker
 • Jan De Keersmaecker

  Goedemiddag Nicolas, wordt het na deze neerslagzone rustiger of blijven er onweersbuien onze kant op komen, en zullen deze dan even hevig zijn dan die van daarnet?

 • Nikeli De Ceuninck
 • Paulus Piet

  Mooi radarbeeld van de trog die een mooi geclusterde buienlijn veroorzaakt. Een trog is een langwerpige uitloper van een lagendruk-gebied. Dit gaat gepaard met de instroom van koude lucht (in de hogere luchtlagen), flinke windstoten en buien. https://uploads.disquscdn.com/images/a67f4b9e1be81c8359c99d563a905cc4759db147edf46569ca96eb052803386f.jpg

 • Het seizoen lijkt gestart! Daarnet even uit het raampje kijken in de regio van Waregem. Een forse CG ontlading met diepe dreun! Heerlijk om opnieuw te kunnen rekenen op de onweersbuien (in de plaats van het flets wintergedoe). Bekijk de laatste ontladingen via onze website https://www.noodweer.be/bliksem-in-detail/ https://uploads.disquscdn.com/images/92e66f19bd3b425799bdd139fed7875a82cf6b69d98489d21c8fe2ce3ffca313.png

 • Jan De Keersmaecker

  Zoals verwacht nu hevig onweer boven Grimbergen. Vooral de wind was eventjes erg indrukwekkend, volgens mij ging deze richting 100 km/h of zelfs meer. Nu vooral nog hevige regen en donderslagen. Wat was me dat eventjes heftig zeg, krijg al meteen zin in de warmte-onweders van deze zomer! 🙂

 • Babeth Van Son

  Net een donderslag boven Vilvoorde… en bliksem.. Joehoe noodweer !
  Slagregen, windvlagen, de works…

 • Steven van Dam

  Heftig weer boven sint-gillis(Brussel) onweer rukwinden felle neerslag

 • Jan De Keersmaecker

  Toch een aantal ontladingen op weg richting Brussel nu. Eens kijken of ik er ook wat van kan meepikken hier (Grimbergen). https://uploads.disquscdn.com/images/2e8512058e217cb2dbcaddaef38c996e34f3949439b120d795ee9bdb1000db17.jpg

 • Paulus Piet

  De eerste bui lijkt toch uitgedoofd, jammer. Die lag namelijk ook op ram koers met mijn woonplaats. De atmosfeer hier mist toch nog wat ingrediënten voor het onweer te voeden. Misschien later vanmiddag betere kansen.

 • Paulus Piet

  We kunnen we stellen dat het weerbeeld zeer dynamisch is. Onweersbuien komen als paddenstoelen uit de grond momenteel in Noord-Frankrijk. De eerste bui heeft inmiddels België bereikt. En zal toevalligerwijs over de woonplaats van 1 van de moderators van deze site trekken.

 • Thomas

  Inderdaad. Dat de buien zo Long Lived zijn toont aan dat we ons in een sterk dynamisch weerbeeld bevinden.

 • Paulus Piet

  De eerste onweerbui zal weldra de Belgische grens oversteken. Boven Lille momenteel nog altijd redelijk wat ontladingen. Ten noorden van Parijs is een inmiddels een tweede onweersbui ontstaan.

 • Thomas

  Op de radar van het KMI zien we dat het om een boogsegment gaat dat die bliksemactiviteit produceert. https://uploads.disquscdn.com/images/a04874709e526e3d2c49131d77e3ac7ace8a1889e74e5588332e5aa7ee8c9d5f.png

 • Paulus Piet

  Estofex heeft vannacht nog haar waarschuwingen aangepast, met een “extended forecast”, interessant.

  Momenteel zien we een gebiedje met onweer ontstaan boven Amiens (Noord-Frankrijk), trekrichting noord/noordoost.
  Benieuwd of er genoeg “voeding” aanwezig is om deze bui in stand te houden wanneer deze de Benelux bereikt. https://uploads.disquscdn.com/images/15ef7bbbd47844dc41ba6929feec7d9b33fd35de55c2987dfd30f46155101feb.png