10 juli 2019 - 3 min. lezen 47 reacties

Na de hittegolf kregen we enkele rustige dagen met ‘normaal’ zomerweer voor de Benelux. Temperaturen stagneerden vaak binnen de grens van 20 tot 25 graden wat voor veel mensen ruim voldoende is. Op donderdag en vrijdag verandert de weersituatie op de hoogtekaarten. Dat brengt een verhoogde onstabiliteit met zich mee en wellicht ook enkele onweerachtige buien. Fiks onweer met stormschade staat niet op het programma.

Wisselvallig zomerweer

Op de hoogtekaarten van zowel het Amerikaans en Europees weermodel is weinig animo te vinden. Het onweerachtig weertype bevindt zich dezer dagen over de Middellandse Zee, waar vooral Italië en Griekenland rekening moeten houden met frequent zware onweersbuien. Op sommige plaatsen veroorzaken supercells zelf hagel met een diameter die vlot 5 cm overschrijdt.

Voor de Lage Landen ‘gelukkig’ zo geen scenario in het vooruitzicht. Hogedruk wil zich steeds vanuit de Azoren uitbreiden naar het noorden. Hierdoor gaat de westelijke luchtstroming vanaf de Atlantische Oceaan op slot. In de zomer van 2018 leverde een aanpunting van dit hogedrukgebied naar Scandinavië steeds nieuwe hitte-opstoten op.

Dit jaar wil het precies niet lukken en vertoeven we vaak aan de oostelijke flank van de kern van hogedruk. Gevolg is dat we met een noordelijke luchtcirculatie blijven zitten.

Een hogedrukgebied met kern boven de UK zorgt voor een noordelijke luchtcirculatie komende dagen. In combinatie met een koude luchtbel in de hoogte zorgt dat voor extra buien. Lokaal gaat een exemplaar gepaard met een donderklap.

Vooral op vrijdag onweerachtig

Komende 24-48 uur nadert een koude luchtbel op 500 hPa de Benelux. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur daalt tot -20°C. In combinatie met een grondtemperatuur van 20 tot 22°C is het verticaal temperatuurcontrast zo’n slordige 40°C tussen de luchtlaag op 5,5 km en op 10 m. Dit levert uiteraard stevige buien op, die dankzij wat CAPE en een negatieve lifted index in het oosten van Nederland en België ook onweer kunnen veroorzaken.

Maxima op donderdag doen het niet slecht met gemiddeld 22°C. Tijdens de namiddag komen reeds de eerste buien tot ontwikkeling. De kans op onweer is relatief beperkt.
De meest uitgesproken kans op een donderklap wordt berekend over het noordoosten van Nederland. Elders blijft de kans minimaal.
Op vrijdag 12 juli 2019 nog steeds aangename temperaturen in thermometerhut. We halen net de warme grens van 20°C. In de namiddag voldoende voor het veroorzaken van enkele onweerachtige buien. Hagel en/of hevige windstoten verwachten we niet.
Op vrijdag genereren weermodellen een uitgesproken onweerskans over Nederland en het oosten van België. Het westen van België ligt dichtbij de kern van het hogedrukgebied wat de neiging tot buien onderdrukt.

Weersverwachting komend weekend

Op zaterdag verwachten we in eerste instantie nog enkele buien die zich geleidelijk verplaatsen naar het oosten van de Benelux. Vanuit het westen wordt het dan droger met enkele opklaringen. Het is wachten tot zondag vooraleer er een significante verbetering mogelijk is. De temperaturen klimmen op zondag opnieuw naar 23 tot 25°C bij rustige condities en een wisselende bewolking. Na het weekend probeert hogedruk zich opnieuw uit te breiden naar West-Europa, maar daar zijn de weermodellen het momenteel niet over eens. Onzekerheid troef op de lange termijn.

  • Volg het weer op uw (reis)bestemming via onze tool

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken