18 juni 2019 - 2 min. lezen 231 reacties

Na een kortstondige rustpauze in het onweerachtig weerbeeld moeten we komende 12-24 uur opnieuw rekening houden met onstabiele luchtmassa’s boven België, Nederland en Luxemburg. Een koudefront maakt vervolgens een einde aan het zomers weerbeeld en kan eveneens gepaard gaan met onweersbuien. Windstoten en hagel behoren opnieuw tot de opties.

Timing van de onweerszone

Weermodellen liggen grotendeels op 1 lijn wat de timing van de onweersbuien betreft. Zo zien we voor het polaire koudefront enkele onweersbuien ontstaan die kunnen profiteren van windschering en een behoorlijk grote onstabiliteit. De Mixed Layer Cape schommelt in de namiddag tussen 500-1000 J/KG, wat ruim voldoende is om onweer te veroorzaken. Eveneens is de 0-6 km windschering interessant te noemen voor eventuele roterende updrafts/stijgstroom in de onweders.

Er is voldoende onstabiliteit aanwezig in de Benelux voor lokaal enkele krachtige onweersbuien. We denken dan vooral aan multicells en eventueel aan een lokale supercell (WetterOnline).

Bovenstaande onstabiliteit is een logisch gevolg van de aanvoer van warme luchtmassa’s over het zuiden van Europa. Boven Frankrijk ontstaat een thermisch lagedrukgebied, waardoor extra interactie ontstaat om onweersbuien te veroorzaken. Onderstaande kaart laat de maxima in de namiddag stagneren tussen 23 en 27°C. Een lokale 30°C wordt moeilijk, maar valt niet uit te sluiten bij bredere opklaringen.

Maxima op woensdagnamiddag 19 juni 2019 (WetterOnline).

Concreet moeten we rekening houden vanaf de vroege namiddag op buien die vanuit het zuidwesten naar het noordoosten kunnen opschuiven. Vanwege de hogere temperatuur over het oosten van de Benelux stijgt ook daar de kans op hagel (1-3 cm) en stevige windstoten. Een supercell met roterende windverschijnselen is minder groot, maar niet uit te sluiten. Na 21:00 neemt de kans op fikse buien af in de Lage Landen en moet vooral Duitsland nog rekening houden met pittige regen- en onweersbuien.

Waarschuwingskaart NWBNLX

Er werd gekozen voor een ‘high-end’ level 1 boven de Benelux, wat zoveel betekent als een grote kans dat we een upgrade gaan doorvoeren. Op dit moment is er nog weinig consensus over de organisatiegraad van de eventuele onweerslijn zodat we opteren voor een level 1. Desalniettemin is de kans op hagel (1-3 cm), wateroverlast en windstoten opnieuw aanwezig. Na 21:00 verdwijnen de meeste onweersbuien richting het oosten en wordt het rustiger. In afwachting van een nieuwe onweerssetting volgende week.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken