9 augustus 2019 - 4 min. lezen 13 reacties

Na een zeer wisselvallige vrijdag krijgen we zaterdag opnieuw een interessante situatie voorgeschoteld. Ditmaal zorgt de nadering van een kleinschalig lagedrukgebied voor een tijdelijk sterk windveld, waarmee we morgen in de loop van de dag te maken krijgen. Vooral in de kustgebieden en ook in het noorden van Nederland kan het tijdelijk flink waaien en is het toch opletten voor windstoten tot 90 km/h of plaatselijk ietsje meer.

Des te zuidelijker in de Benelux en des te verder weg van de kust, hoe minder zwaar de windstoten en hoe sneller ook de wind opnieuw in kracht zal afnemen. Een lichtpuntje bij dit zomerstormpje is dat het nog relatief warm wordt en dat het qua neerslaghoeveelheden in de meeste gebieden nog wel mee lijkt te vallen.

Bekijk het weerbericht met Louis over de weersverwachting.

Weersituatie op de weerkaarten

Een lagedrukgebied nadert in de loop van de dag de Benelux vanaf het westen en is gekoppeld aan een grootschalige hoogtetrog op de Atlantische Oceaan. Deze depressie brengt nog een oud occlusiefront mee waar we morgen mee te maken krijgen, maar het aandachtspunt is toch wel het vrij sterke windveld dat zuidwaarts van het lagedrukgebied onze richting uit komt. Het lagedrukgebied trekt dan in de loop van de dag noordwaarts richting Scandinavië, waardoor het in de nacht naar zondag toe ook bij ons opnieuw wat rustiger wordt.

Windstoten en drukgebieden

Windstoten ontstaan ten gevolge van grote gradiënten in de luchtdruk (dus hoe snel de luchtdruk verandert tussen 2 bepaalde plaatsen). Dit kunnen we op de weerkaarten zien aan de hand van hoe dicht de luchtdruklijnen (witte lijnen = isobaren) tegen elkaar liggen. Hoe dichter, hoe groter de luchtdrukverschillen op een bepaalde afstand en dus hoe groter de windstoten.

Rondom een drukgebied is de resulterende wind een samenspel van deze drukgradiëntkracht, samen met de Corioloskracht, centrifugale kracht en wrijvingskracht. Hierdoor waait de wind rond een lagedrukgebied tegen de klok in en zal deze ook lichtjes afwijken ten opzichte van de isobaren en naar de kern van het lagedrukgebied toedraaien. Wind waait immers altijd van hoge naar lage druk.

Boven zee is de wrijvingskracht minder (er zijn geen gebouwen, heuvels of bomen, etc.), waardoor we dichtbij de kust dus steevast de hoogste windstoten terugvinden. Dit zien we inderdaad ook nu gebeuren met het lagedrukgebied dat op komst is.

Weersituatie voor zaterdag 10 augustus 2019

Zaterdagochtend waait het op meerdere plaatsen al flink, met dan windstoten tot 50-60 km/h in het binnenland, in de kustgebieden gaat dat richting 80 km/h. Het is dan eerder zwaarbewolkt met hier en daar enkele buien, waarvoor de kans het grootst is in het zuiden van België en de westelijke delen van de Benelux.

Richting de middag en namiddag neemt ook elders de kans op een bui toe en trekt de wind verder aan tot waarden rond 50-60 km/h in de centrale en oostelijke gebieden, 60-80 km/h in de westelijke gebieden en noord-Nederland en tot 90-100 km/h in de kustgebieden. Tussendoor is ook af en toe de zon te zien en kan het kwik klimmen richting 24-25 graden in België en tot 22-23 graden in Nederland.

Waarschuwingskaart actief voor 10 augustus 2019

Aan zee en in het westen, alsook in het noorden van Nederland, ligt de nadruk op de bewolking en blijft het enkele graden koeler. In deze gebieden is de kans op regenbuien dan ook het grootst. Tegen de avond en nacht sterven de meeste buien uit en trekken ook de laatste buien vanuit het noorden van Nederland verder de Noordzee op. Er kunnen dan tijdelijk bredere opklaringen ontstaan. Ook is tegen dan de wind opnieuw in kracht afgenomen. Enkel in de kustgebieden zelf zijn dan nog windstoten mogelijk tot 60 of eventueel 70 km/h.

Conclusie weerbericht

In de loop van de dag verwachten we een aantrekkende wind, met vooral aan zee (90-100 km/h) en in het noorden van Nederland en andere westelijke gebieden van de Benelux tijdelijk flinke windstoten (60-80 km/h) ). Het hoogtepunt verwachten we in de loop van de namiddag en dan is het toch even opletten geblazen met o.a. buitenactiviteiten.

Elders in het binnenland zijn windstoten mogelijk tot 50-60 km/h of misschien plaatselijk 70 km/h, maar hoe meer richting het zuidoosten van de Benelux, hoe minder zwaar de windstoten zullen uitpakken en hoe sneller het ook opnieuw rustiger wordt. Tevens is er voor de gehele Benelux wel kans op één of meerdere buien, wat niet wil zeggen dat het daadwerkelijk op elke plaats zal regenen. Het grootst is deze kans echter in de westelijke gebieden en het noorden van Nederland.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken