1 juli 2019 - 4 min. lezen 1626 reacties

Juni verliep ruim warmer dan normaal met vooral tijdens de laatste 2 weken zeer hoge temperaturen. De neerslag viel tijdens de eerste 2 weken. Nu juli goed en wel gestart is moeten we onze blik nog maar eens verruimen en zien wat er voor de komende week op het programma staat. De titel verraadt het al: We krijgen normaal zomerweer zonder echte uitschieters!

Warme juni 2019

Een terugblik op juni 2019 laat zien dat de 6e maand van het jaar duidelijk zachter verliep dan normaal. Neerslag viel er vooral tijdens de eerste 14 dagen. Daarna zorgden hogedrukimpulsen vanaf het zuiden voor stabilisatie en de advectie van warme, Mediterraanse en Afrikaanse lucht lucht vanuit het zuiden. Eventjes heeft er zelfs een absoluut hitte-record ingezeten. Gelukkig bleef de ergste warmte trappelen boven Frankrijk en werden we weer maar eens gewezen op de termijn: Kijk niet verder dan 5 dagen voor een accurate weersverwachting!

In Frankrijk werd het absolute temperatuurrecord wel verbroken met bijna 2 graden. In Gallargues-le-Montueux werd een temperatuur van maar liefst 45,9°C gemeten. Hoelang zal het nog duren vooraleer we in de Benelux de mythische kaap van 40°C halen? Dat is uiteraard ook negatief voor de gletsjers, die aan een snel tempo verdwijnen.

Afgelopen maand was het ruim warmer dan normaal. Kijken we terug naar de afgelopen 12 maanden dan zijn de rode kleuren duidelijk in de meerderheid. Enkel mei 2019 was ruim koeler dan normaal. (KNMI)

De oorzaak van het warme weer was een uitloper van hogedruk die haar oorspring kende in Noord-Afrika. Amper afgekoeld kon er zo warme lucht van 25-30°C op 850 hPa uitstromen tot boven Frankrijk. Zelfs op de top van de Mont Blanc was de temperatuur tijdelijk positief. De Benelux ontsnapte aan de ergste hitte aangezien de as van de rug net westelijke genoeg lag om een dominerende noordoostelijke luchtstroming op poten te zetten.

Afgelopen week kreunde Europa onder de hitte door een zeer warme zuidoostelijke luchtstroming die Afrikaanse-Mediterraanse lucht aanvoerde. (Wetterzentrale)

Ondanks de hoge temperaturen en het droge weer van de afgelopen dagen zit het op de meeste plaatsen aan de oppervlakte nog wel goed met de watervoorziening. Dat is veroorzaakt door de koele en vochtige meimaand en door de pittige buien tijdens het eerste deel van juni. Vorig jaar zag het op de meeste plaatsen dan ook reeds dorrer.

Satellietbeeld van Zaventem op 26 juni 2018 en 30 juni 2019 (Sentinel-2b)

Hitte verplaatst zich meer naar het zuiden

Onder invloed van een krachtige depressie boven Scandinavië wordt de hitte komende dagen meer naar het zuiden geduwd. Dat betekent dat de temperaturen meer normaliseren en vooral op hoogte zelfs iets frisser worden dan normaal voor de tijd van het jaar. Europa koelt zo merkbaar af waardoor de netto-afwijking zelfs negatief zal zijn komende week. De hitte is wel nooit veraf, want in het zuiden van Frankrijk blijft het meer dan 30°C.

Een actieve depressie boven Scandinavië zorgt komende dagen voor koelere lucht vanaf het noorden.

Het is nog niet helemaal duidelijk in welke mate die koelere lucht zich ook kan gaan mengen in de debatten boven de Benelux. Het lijkt eerder kantje boordje te worden waarbij we in een zone terecht komen met normaal zomerweer: Temperaturen tussen 20-25°C en licht tot wisselend bewolkt. De enige constante lijkt het gebrek aan neerslag tot alvast begin volgende week.

Pluimverwachting van het Europese weermodel.

Dat betekent dan ook dat we ons stilaan opnieuw richting de 5% droogste jaren begeven wat betreft het actuele neerslagtekort. Laat ons hopen dat het dit jaar niet zover komt en we na volgend weekend terug enkele neerslag-(signalen) krijgen.

Komende dagen neemt het neerslagtekort verder toe. (KNMI)

Belgisch/Nederlands zomerweer dus komende dagen. Wie komende week toch liever 30°C en meer ziet moet trouwens niet ver reizen. En dan weet je dat het ook niet zo moeilijk is om de hitte terug bij ons te krijgen…

Zuid-Europa behoudt komende dagen 30°C en meer. De warmte wordt dus niet helemaal verdreven. (Wetteronline)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken