6 januari 2018 - 4 min. lezen 3 reacties

Bij ons was het de afgelopen tijd verre van winterweer. Aan de andere kant van de oceaan was dat wel anders. Grote delen van de VS vertoeven immers al enkele weken in stevige vrieskou. Afgelopen donderdag zorgde een fel uitgediepte depressie in het oostelijk deel van de VS voor heus noodweer. Een combinatie van veel wind, sneeuwval en stevige vrieskou waren daarvoor verantwoordelijk. In dit artikel blikken we terug op deze toch wel indrukwekkende situatie.

Stevige depressie

Het noodweer in de oostelijke staten van de VS van de afgelopen dagen werd veroorzaakt door een stevige depressie die van zuid naar noord over het oostelijk deel van de VS trok. Deze depressie werd aangestuurd door een strakke straalstroom die aangedreven werd door het sterke temperatuurcontrast tussen de koude die aanwezig was op het Amerikaanse continent en de relatief zachte lucht boven de oceaan. Door dit fel contrast en de sterke straalstroom kon het lagedrukgebied in kwestie in snel tempo ontwikkelen en verder uitdiepen.

In meteorologische termen noemen we het uitdiepen van een depressie ook wel cyclogenese. Bijzonder aan deze situatie was dat het cyclogeneseproces uitzonderlijk snel en krachtig verliep. De kerndruk van de depressie daalde in snel tempo en ging zelfs onder de 960 millibar. In Amerika wordt dit verschijnsel ook wel ‘Bomb-cyclogenesis’ of Bom-cyclogenese genoemd. Hiervoor moet de kerndruk met minstens 24 millibar dalen in 24 uur tijd. De storm van afgelopen donderdag voldeed hier zeker aan, de kerndruk daalde zelfs bijna dubbel zo snel dan de vooropgestelde grenswaarde van 24 millibar per dag!

GFS do
Een trog met de uitstroom van arctische lucht brengt vrieskou tot in de VS. In het oosten is de bom-depressie zichtbaar, met aan de oostelijke zijde zachte lucht en in het westen de uitstroom van ijskoude lucht.
GFS vrij
De stevige depressie brengt ook veel wind met zich mee.

Bombogenese brengt noodweer

Bombogenese komt wel vaker voor in de VS, maar toch was deze situatie vrij uitzonderlijk. Amerikaanse meteorologen schatten dat zo’n storm als deze van afgelopen donderdag slechts voorkomt eens in de 30 jaar, wat dus tamelijk uitzonderlijk is. De storm heeft dan ook voor noodweer gezorgd voor de oostelijke staten van de VS. Langs de noordwestelijke flank van de depressie werd niet alleen ijskoude arctische lucht aangevoerd, er stond bovendien ook nog eens een stevige stormwind.

Dit resulteerde dan ook in blizzard-condities met hevige sneeuwval in combinatie met stevige vrieskou, met zelfs temperaturen tot -40 graden onder nul. Door de hevige wind lag bovendien de gevoelstemperatuur nog veel lager, tot zelfs bijna -70 graden!

Dat was nog niet alles… Er was ook nog eens sprake van stormtij: de combinatie van springtij en stormweer. Hierdoor kon de stormvloed zelfs enkele steden binnendringen, zoals dat onder meer ook het geval was in Boston. Daar overstroomde de stad en in combinatie met de diepe vriestemperaturen zorgde dat voor vreemde taferelen. De overstroomde stad werd er in een mum van tijd omgetoverd tot een ijspiste. Gebouwen en auto’s vroren bijna meteen aan waardoor het leven in de stad er noodgedwongen bijna stilviel.

Noodweer VS vanuit de lucht

De storm was een tekstboek voorbeeld van een mature depressie met alles erop en eraan. Op het satellietbeeld was dan ook een prachtplaatje om naar te kijken. Daarop zagen we een mooie goedontwikkelde depressiekrul, voorzien van een koude-, warmte- en occlusiefront zoals een standaarddepressie er hoort uit te zien. Bijzonder aan deze depressie was haar reusachtige omvang en prachtige structuur.

depressie
De bom-depressie gezien vanuit de lucht. Een prachtige structuur is zichtbaar. (NOAA)

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken