6 juli 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

Op 26 juni 2020 maakte de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) twee nieuwe wereldrecords bekend op het vlak van bliksem. Een eerste record betreft de langst gemelde afstand van één enkele bliksemschicht. Een tweede record werd verbroken omtrent de langst gemelde duur van een enkele bliksemschicht. Extra informatie over het ontstaan van een bliksem.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Langste bliksem ooit

De Verenigde Staten zijn hun ‘bezit’ van langste bliksem ooit kwijt. Deze enkele bliksem was 321 km lang en werd geregistreerd op 20 juni 2007. De bliksem raakte de grond in Amerika, niet toevallig in de staat Oklahoma, die gelegen is in het midden van Tornado Alley. Deze streek in het centrale deel van Noord-Amerika staat bekend als het walhalla voor stormchasers. Door de botsing van verschillende luchtsoorten ontstaan in deze regio frequent supercellen met tornado’s.

Tot nu toe is het tornadoseizoen van 2020 eerder matig met weinig wervelwinden. Dit is natuurlijk wel goed nieuws voor de lokale bevolking. Jaarlijks vallen er door het natuurgeweld slachtoffers te betreuren. Ook vele huizen moeten er jaarlijks aan geloven.

Oklahoma bevindt zich in Tornado Alley en wordt regelmatig getroffen door felle onweersbuien, met vaak ook tornado’s.

Het nieuwe record van langste enkele bliksem werd gevestigd boven het zuiden van Brazilië. Op 31 oktober 2018 werd een enkele bliksem geregistreerd van maar liefst 709 km lang. Deze afstand betreft de horizontale afstand, met een mogelijke afwijking van 8km meer of minder.

Deze megaflits (wordt gedefinieerd als een enkele bliksem van minstens 100 km lang) werd geverifieerd met behulp van de nieuwste technologie inzake het maken van satelliet-bliksemafbeeldingen. Deze lengte van 709 km is meer dan het dubbele van het vorige record.

Langdurige bliksemflits

Naast de langste bliksem ooit, werd ook een nieuw record gevestigd op het vlak van langste duur van één enkele bliksem. Het vorige record dateert van 30 augustus 2012 en dit betrof één enkele bliksemflits die ononderbroken 7,74 seconden duurde. Deze werd geregistreerd boven de Provence-Alpes-Côte d’Azur, in het zuiden van Frankrijk.

Dit record werd ook verpulverd, op 4 maart 2019. Een onafgebroken bliksem van maar liefst 16,73 seconden boven het noorden van Argentinië, verbrak het vorige record. Ook dit is meer dan het dubbele van het eerdere record.

Beide records werden verbroken boven Zuid-Amerika.

Registratie van megaflashes

De recente vooruitgang van het in kaart brengen van bliksemschichten vanuit de ruimte biedt de mogelijkheid om continu de omvang en de duur van de bliksem te meten over brede geografische gebieden. Deze vooruitgang steunt op voor de ruimtevaart ontwikkelde instrumenten die er in de toekomst voor zullen zorgen dat alle bliksemschichten zullen kunnen worden geregistreerd. Dit gaat zowel over intra-cloud bliksems (IC’s) als wolk-grond bliksems (CG’s).

Een megaflits heeft de grootste kans op ontstaan tijdens een Mesoscale Convective System (MCS onweerscomplex). Dit door de grote dynamiek die aanwezig is in dit soort van onweerscomplex. Deze onweerscomplexen hebben de neiging om vaker te ontstaan boven de Great Plains in Noord-Amerika en het La Plata-bekken in Zuid-Amerika. Ook niet toevallig de gebieden waar er records worden gevestigd. De kans dat er in onze streken dergelijke records worden gebroken is bijgevolg klein.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
1

Alle tips om komeet Tsuchinshan te spotten

18 uren geleden - 3 min. lezen

Kan geo-engineering het klimaat redden?

1 dag geleden - 6 min. lezen