Neerslagkans stijgt, einde aan droge periode?
Eind mei 2020 en de hoeveelheid regen van de afgelopen maand is zeer laag. De zon maakte ook overuren met aangename temperaturen. De laatste dagen gingen deze temperaturen zelfs vlot voorbij de 20 graden op verschillende plaatsen. Weermodellen laten de neerslagkans stijgen in het begin van juni. Een illusie of wordt het werkelijkheid? Een update in het weerpraatje.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Wat zijn de effecten van de droogte op de natuur? Check dit artikel
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Actueel weerpraatje
De Europese weerkaart wordt nog steeds gedomineerd door hogedrukgebieden. Neerslagzones maken daardoor weinig kans om West-Europa te betreden. Het gevolg is het droge en zonnige weer dat we al een tijdje in grote delen van de Benelux kennen. In Oost-Europa ligt er echter een hoogtelaagje (te zien aan de lagere diktewaardes). Een hoogtelaagje is een bel met koude lucht op hoogte die de neerslagkans doet stijgen. Daar zijn dagelijks enkele (pittige) buien mogelijk.
Weersverwachting komende dagen
Tot en met eind mei blijft het droog en warm met temperaturen die schommelen tussen 20 en 25 graden in de Benelux. Ook de eerste dagen van juni zullen warm verlopen, waarbij het mogelijk nog iets zachter wordt. De temperaturen zouden misschien een tropische 30 graden kunnen aantikken, maar dat is nog onzeker.
Kies je voor een automatisch weerstation die de wind, neerslag en temperatuur meet. Wij vinden de Alecto 5500 een aanrader
Enkel het Europese weermodel geeft deze optie weer. Het Amerikaanse weermodel laat immers een tegenovergestelde situatie zien met een noordelijke stroming en koelere temperaturen. Nog veel onzekerheid!
Hoe dan ook, vanaf donderdag stijgt de kans op neerslag. Zowel vanuit het zuiden (EC) als vanuit het noorden (GFS) nemen de kansen toe. Vanuit het zuiden zijn dit misschien onweersbuien, vanuit het noorden zullen dat eerder gewone buitjes zijn.
Zelf het weer voorspellen? Dat is éénvoudig met de nodige kennis. Dit boek kunnen we adviseren.
Het ene weermodel is al wat scheutiger met neerslag dan het andere. Een constante is wel dat quasi alle weermodellen neerslag schetsten vanaf donderdag.
Weerpluim komende 14 dagen
De Amerikaanse weercomputer (GFS) schetst mooi de bovengenoemde verwachting. Tot en met 3 juni blijft het warm en droog met temperaturen die nog iets oplopen tot rond 26 graden. Daarna wordt het beduidend koeler en stijgt de neerslagkans. Op het einde van de weerpluim bieden zich opnieuw opties aan tot zachter weer, maar dat is nog ver weg.
De Europese weercomputer (ECMWF) schetst hetzelfde beeld, alleen loopt de temperatuur iets hoger op. Zo kunnen we woensdag lokaal een 30 graden aantikken. Daarna stijgt ook hier de kans op neerslag en daalt de temperatuur tot normale waarden voor de tijd van het jaar.
ECMWF 46-daagse verwachting
Er bestaan ook weermodellen die nog iets verder vooruitlopen dan de pluim. Dit kan ons een trend geven naar wat er zich op de ultra lange termijn zou kunnen afspelen. Dit blijft echter altijd een onzekere verwachting.
Hoe dan ook, deze verwachting schetst, dat na het dipje van volgende week, hogedrukgebieden opnieuw het roer overnemen met een afname van de neerslagkans. De temperaturen blijven eerder rond normaal schommelen.
Geleidelijk meer kans op regen
De eerstvolgende dagen blijft het nog droog, warm en zonnig. Vanaf de tweede helft van volgende week (3/4 juni) stijgt de neerslagkans. Dit kan ook gepaard gaan met hogere temperaturen vooraf, waardoor ook de kansen op onweer toenemen. Hou onze site goed in de gaten.