1 april 2019 - 4 min. lezen 4 reacties

Afgelopen weken was het in de Alpen aangenaam voorjaarsweer. Een krachtig hogedrukgebied hield alle neerslagzones op veilige afstand maar dat is nu voorbij. Sommige weermodellen berekenen in de bergen komende dagen een neerslagdump tot meer dan 100 cm. Dit is uiteraard goed nieuws voor iedereen die tijdens de paasvakantie nog een wintersportvakantie gepland heeft, al kunnen deze hoeveelheden op zo’n korte tijd wel problemen met zich meebrengen.

Vaak zonnig afgelopen weken

Net als in de Benelux verliepen de voorbije weken droog in de Alpen. Een krachtig hogedrukgebied nestelde zich boven Centraal-Europa waardoor de straalstroom gedwongen werd noordelijkere gebieden op te zoeken. Actieve weersystemen (lagedrukgebieden) met neerslagzones konden de Alpen niet echt bereiken waardoor het vaak prima voorjaarsweer was.

Verschillende hogedrukgebieden veroorzaakten tijdens de tweede helft van maart zonnig weer boven de Alpen.

De temperaturen lagen algemeen rond of net boven het langjarig gemiddelde. Uitzonderlijk zacht was het zeker en vast niet. Dat heeft er voor gezorgd dat de pistes er nog steeds goed bijliggen, zeker daar waar de zon weinig bij kan. Wij zijn immers al april en in deze tijd van het jaar zorgt de straling van de zon voor een positieve balans, waardoor de sneeuw het na de middag duidelijk moeilijker krijgt. Alles wordt dan wat natter en zwaarder. Vroeg aan de dag beginnen is dan de boodschap!

Iets wat we vaak zien in de Alpen in maart-april: witte pistes en groene/bruine weiden er rond. (sneeuwhoogte.nl)

Overgang naar wisselvalligheid

Morgen begint de lucht vanaf het zuidwesten al wat te duwen. Een trog in de straalstroom zorgt er namelijk voor dat een ZW-circulatie over de Alpen komt te liggen. Het vocht dat aanwezig is in de lucht botst op de bergflanken, wordt gedwongen en condenseert (wolken). De Stau is geboren! Langsheen de hoofdkam en tegen de zuidkant kan dit al wat buien opleveren, maar veel stelt het niet voor. Voor woensdag is het een ander verhaal, dan wordt de neerslag alsmaar intenser!

Morgen worden er langsheen de hoofdkam al buien gevormd.

Complexe situatie vanaf woensdag

Woensdag krijgen de Alpen te maken met een vrij complexe situatie. De naderende hoogtetrog in combinatie met een koufront zal de stroming over de Alpen versnellen en afbuigen. Dit resulteert in Noord-Italië (in het typische Genua-gebied) voor de vorming van een klein lagedrukgebied (Genua-cyclogenese).

Dit lagedrukgebied zuigt alsmaar meer vocht en lucht aan vanaf het zuidwesten en later vanaf het zuiden, waardoor er steeds meer stuwingsneerslag ontstaat: Südstau. Tegelijk probeert koudere lucht vanaf het westen de Alpen te veroveren en probeert de zachte lucht vanaf het oosten (draaiend rondom het kleine lagedrukgebied) dit te voorkomen.

Daardoor ontstaat een zogenaamd grensvlak over de Alpen waardoor de neerslag nog extra intensiveert. De koude lucht zal geleidelijk wel terrein winnen en in combinatie met de kenmerkende isothermie bij dit soort situaties daalt de sneeuwgrens fors, tot onder 1000 meter!

Een kleine Genua-depressie zal zich vormen waardoor er extra stuw ontstaat en er een grensvlak tussen zachte en koude lucht voor extra triggering zorgt.

Hoeveel neerslag gaat er nu vallen?

Een Stau zoals die nu in de kaarten staat, is zeer moeilijk te voorspellen. De hoeveelheden die nu berekend worden variëren nog sterk, maar het ziet er wel naar uit dat er langsheen de zuidkant (tegen de hoofdkam) meer dan 100 cm kan vallen. Elders verwachten weermodellen eerder een 30-50 cm zijn. Dat betekent zeer veel sneeuw voor de hogere gebieden en veel regen voor de diepe valleien.

Geholpen door isothermie en de instroming van koudere lucht lijkt de sneeuwgrens van pakweg 1600 meter op woensdagochtend tot 800 meter te kunnen zakken op donderdag. Deze situatie wordt best goed in de gaten gehouden. Het lawinegevaar zal ongetwijfeld snel toenemen en ook de kans op modderstromen stijgt snel.

Er staat zeer veel sneeuw op het programma voor de Alpen tussen woensdag en vrijdag.
De frontale structuren zijn heel mooi te herkennen op deze Theta-E kaart.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken