25 januari 2016 - 6 min. lezen 0 reacties

Door NoodweerBenelux werd ik vorig jaar benaderd of ik iets over het maken van weerfoto’s wil vertellen. Ja, waarom niet, dacht ik. Het lijkt me handig dat ik wellicht eerst iets over mezelf vertel de eerste keer. Hoe het maken van de foto’s van het ‘weer’ is ontstaan. Ondertussen kunnen jullie me ook volgen via Twitter, daar plaats ik geregeld foto’s en tips op.

Vrouw achter Karin Broekhuijsen?

Ik ben Karin Broekhuijsen, woonachtig net buiten het dorpje De Kiel in Drenthe, Nederland. Drenthe valt onder het noorden van Nederland. De Kiel is een klein dorp, wij wonen buiten de bebouwde kom. Ideaal als je van een ‘lucht’ een foto wil maken. Het ‘weer’ heeft me altijd al gefascineerd, steeds als ik onderweg was en een mooie lucht zag dacht ik, dat moet ik eens gaan vastleggen, maar vervolgens deed ik niets.

fotograaf karin broekhuijsen
Bedankt Karin Broekhuijsen om eens reeks rond fotografie te schrijven

In 2007 ging ik op een gegeven moment iedere ochtend wandelen en dacht: “Jee, wat is het mooi buiten,” uiteraard ging vanaf dat moment de camera mee. Ik stuurde soms iets per mail naar een buurvrouw die riep: “dat moet je naar RTL sturen”. Dat heb ik een aantal jaren gedaan. Het probleem waar ik daarbij tegen aanliep, is dat je dan de neiging hebt om de te maken foto aan te passen bij het te verwachten weer.

Ik wilde graag fotograferen wat ik zelf wilde en ben er dus in 2013 gestopt met insturen naar RTL, om nu te gaan doen waar mijn hart nog meer ligt en geen rekening te houden met wat men van mij verwacht. Wel stuur ik nog foto’s naar RTV Drenthe, daar zoeken ze andere beelden dan RTL. Beeldmateriaal dat bij mij past.

Foto’s verschijnen in diverse boeken

In 2009 gaf de MeteoGroup, toen nog MeteoConsult het boek “Hollandse wolkenluchten” uit waaraan ik een flink aantal foto’s mocht leveren. Toen het boek uitkwam, kwamen Reinout van den Born, Grieta Spannenburg en Jordi Bloem persoonlijk het boek bij me brengen. Reinout zei toen: “Jij moet zelf een boek uitgeven, je hebt heel veel mooi beeld[materiaal]”. Een eigen boek kwam er in 2011 ‘Buitengewoon betoverend weer in beeld’. Mijn fotografie gaat naar een stockbureau www.buiten-beeld.nl.

tips fotografie karin broekhuijsen
Een winterse impressie van het Nederlands wegdek.

Door de directeur van dit bureau werd ik gevraagd of ik mee wilde werken aan een boek: “Praktijkboek fotografie weer & nacht”. Een deel van de fotografie moest van een bepaalde site komen. Ik kwam er al snel achter dat ik erg veel wat ik zocht er niet kon vinden. Het kwam er op neer dat een groot deel van de fotografie in het boek van mijn hand komt. Het boek kwam uit eind oktober 2014. Het boek is te bestellen via bol.com.

Pas toen had ik echt in de gaten dat veel onderwerpen die ik vast leg op de gevoelige chip, niet iedereen vast legt. Wellicht diegene die echt met weer bezig zijn leggen dit waarschijnlijk ook vast. Dat ga ik vast merken aan de reacties hier op de site.

Daarnaast heb ik meegewerkt aan nog een paar boeken, maar die hebben minder met het ‘weer’ te maken. Het laatste boek waaraan ik meewerkte kwam uit eind oktober 2015. De foto’s verkocht door het stockbureau gaan o.a. naar tijdschriften, kalenders enz. In januari is er de vakantiebeurs van 12 t.e.m.17 januari in Utrecht, daar hangen drie van mijn foto op de expositie.

Waar probeer ik op te letten?

Voor mij is het maken van een ‘weerfoto’ zoiets vanzelfsprekends, ik druk gewoon op de knop. Ook fotografeer ik al het grootste deel van mijn leven, als klein meisje ben ik met fotograferen al begonnen. Ik zie het vaak meer als je moet het ’weer’ zien. Uiteraard komt er veel meer bij kijken dan enkel op de knop drukken, maar als je heel veel fotografeert gaat het op een gegeven moment vanzelf? Vooral leren kijken. Ik heb totaal geen meteorologische achtergrond, doe absoluut niet aan weersverwachtingen, heel bewust niet.

Mijn verwachtingen zijn hele korte termijn verwachtingen, als ik naar een lucht kijk, en ik zie vroeg in de ochtend de bewolking, heb ik wel het vermoeden dat er wel eens ochtendrood kan komen. Ik ga dan zeker de deur uit als ik dat vermoed. Mijn vermoeden klopt vaak, maar uiteraard ook wel eens niet. Het leren kijken leer je vooral door veel omhoog te kijken, het eerste dat ik doe is omhoog kijken als ik naar buiten ga.

  • Foto’s van NoodweerBenelux: Flickr

Belangrijk is dat je de verschillende weersverschijnselen leert kennen. Als je iets ziet dat je niet kent, fotografeer het dan en zoek thuis uit wat het weersverschijnsel kan zijn. Op die manier kun je veel van de weersverschijnselen leren. Persoonlijk fotografeer ik het liefst vroeg in de ochtend omstreeks zonsopgang, of eventueel omstreeks zonsondergang. Naar de ochtend gaat wel mijn grote voorkeur uit: meer kans op mist, waar ik dol op ben. De diverse mistverschijnselen, zoals een mistboog of irisatie in de mist, doen mijn hart sneller kloppen. Uiteraard zal ik er hier later foto’s van laten zien.

sneeuwval karin broekhuijsen
Naast sneeuw fotografeert Karin Broekhuijsen ook alle andere weer- en natuurfenomenen.

Aangezien ik in het noorden van het land woon, was ik de afgelopen dagen veel buiten, er lag immers wat sneeuw en de straten waren met ijzel bedenkt. Met crampons (pinnen) onder de laarzen naar buiten en vooral veel genieten. Veel verder dan fotograferen en de bestanden op de computer ben ik nog niet gekomen. Meer hierover daarom volgende keer. Tot snel.

PS: Mocht je wel eens RTV Drenthe kijken, morgen zaterdag 9 januari 2016 zit ik in een item in het programma ‘Roeg’ over de winter van de afgelopen dagen. Het programma is er vanaf morgenavond 5 uur ieder half uur op. Uiteraard heb ik geen idee hoe het item zal zijn, ik ben erg benieuwd wat ze ervan gemaakt hebben.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen