2

Gedurende een heel lange tijd ben ik geen fan van filters geweest, mede omdat ik niet tevreden was over het resultaat. Gelukkig heb ik nu eindelijk de ultieme filter gevonden en zweer ik erbij. Handig bijvoorbeeld om een polarisatiefilter te gebruiken om de reflectie van het water te beïnvloeden.

De filter heeft bovendien invloed op de blauwe lucht. Sinds kort ben ik in het bezit van een filterhouder van VÜ. Echt ideaal, zo blij mee! Dit artikel werd geschreven door fotografie-expert Karin Broekhuijsen, bekend van het boek rond weer en fotografie.

Waarom een filter gebruiken?

Het verschil tussen de lucht en het landschap is voor een chip vaak een te groot contrast. Dit contrast kun je voor een deel verminderen bij de nabewerking op de computer. Een grijsverloopfilter met een scherpe of zachter overgang heft het verschil in contrast voor een groot deel op tijdens de opname.  Je hebt al direct een betere doortekening in je landschap.

Als je geen filters hebt, kun je uiteraard opnamen maken met verschillende belichtingstijden en deze op je computer samenvoegen. Dit doe je door twee opnamen (HDR) samen te voegen tot een goede opname: een opname waarbij de voorgrond en dus het landschap goed belicht is en een opname waarbij de lucht goed is belicht. Zelf geef ik de voorkeur aan een opname met een filter. Het bespaart tijd en scheelt in geheugen op je fotokaartje en later op je harde schijf.

Filters bij fotografie

Er bestaan twee soorten filters: vaste filters die je op je lens bevestigd met de juiste diameter en filterhouders waarbij je het frame op je lens bevestigd en verschillende filters er in kan steken. Ik geef de voorkeur aan de tweede optie. Het mooie van deze houder is dat er zowel een polarisatiefilter als een grijsverloopfilter in kunnen op hetzelfde moment. Geen geknoei met meerder filters op de lens vastdraaien.

filters bij weerfotografie
Een voorbeeld van een filterhouder.
filterhouder met filters
Een voorbeeld van het soort filters dat je op een filterhouder kan bevestigen. Het ideale gereedschap om betere weerfoto’s te maken.

Hiervoor had ik een filterhouder waar enkel een grijsverloopfilter in paste. Die filter dat ik gaf de kleuren anders weer, een kleurvervreemding als het ware. Luchten kregen andere kleuren dan ze in het echt hadden. Ik houd wat de kleuren van foto’s betreft wel van puur natuur. Dus smeet ik de filter aan de kant. Sinds ik deze combinatie heb, zit de filterhouder met polarisatie filter continu op mijn lens.

Er zijn verloopringen voor de filterhouder te koop, zodat je de houder op verschillende lenzen kunt gebruiken.

Gebruik van filters

Ik werk graag met verschillende lenzen door elkaar, de 24-70 mm en de 70-200 mm. Na het testen van mijn nieuw filtermateriaal was ik zo tevreden dat ik mij een tweede filterhouder aanschafte met een tweede polarisatiefilter. Zo spaar ik tijd uit omdat ik niet hoef te wisselen met verloopring en polarisatiefilter. Met mij tweede filterhouder hoef ik dus geen enkele mooie lucht te missen.

Hieronder twee foto genomen met enkel de polarisatiefilter. De foto met de blauwere lucht is met filter, de andere foto zonder filter. De foto’s zijn uiteraard op statief genomen.

Benro filter weerfotografie
Foto met polarisatiefilter.
Benro filter weerfotografie 2
Foto zonder polarisatiefilter.

Je hoeft enkel aan de filter te draaien en de filter werkt niet meer als polarisatiefilter. Wil je de filter gebruiken in combinatie met een grijsverloopfilter, schuif je dat er in een handomdraai bij in. De perfecte combinatie wat mij betreft. Beide foto’s heb ik helemaal niets aan gedaan, beide beelden komen zo uit de camera.

Mijn grijsverloopfilters zijn gemaakt van glas, daar moet je dus wel voorzichtig mee omspringen. Ik heb enkel een grijsverloopfilter met een scherpe overgang en een filter met een zacht verloop. Beide filters zijn drie stops. Om te beginnen vind ik dit prijzig genoeg, mede omdat ik twee filterhouders en twee polarisatiefilters heb. Mijn vorige grijsverloopfilter was van plastic. Deze was erg gevoelig voor krassen.

Niet echt goedkoop, maar het resultaat is vele malen beter dan bij plastic filters. Bovendien is deze direct te combineren met de polarisatiefilter. De filterhouder die op de 24-70 mm zit heb ik wel moeten aanpassen. Het voorste onderdeel heb ik er van gehaald omdat de houder in beeld komt wanneer ik de lens op 24 mm gebruik. Aangezien ik maar een grijsverloopfilter tegelijk gebruik mis ik dit onderdeel niet. Waar ik wel tegenaan loop in deze combinatie is dat met koud weer de filter vrij snel beslaat. Ook daar is een oplossing voor, daar kom ik op in een van de volgende verhalen op terug.

Het komt er op neer dat ik nu niet meer zonder filters de deur uit ga. Wat zijn jullie ervaringen met filter en wat gebruik je zelf graag?

  • Bekijk de meest recente en goedkoopste filters via deze site

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen