2 april 2014 - 3 min. lezen 1 reacties

Wie ondertussen al eens de tijd heeft genomen om de sterrenhemel van dichterbij te bekijken, zal mooie verschijnselen gezien hebben. Als je een object in de ruimte op een correcte manier op de gevoelige plaat kan vastleggen, zal je wel zien dat het nog mooier is! Maar hoe komt het dat je een ‘zwak’ hemellichaam in eerste instantie niet zo goed kan fotograferen?

Heel simpel: ten eerste hebben we veel last van lichtvervuiling waardoor alle hemellichamen minder sterk uit de verf komen (omdat hun licht minder sterk is dan ons zelfgemaakt kunstmatig licht.) Ten tweede staan deze hemellichamen heel ver van ons verwijderd (na de zon is de ster Proxima Centauri de dichtstbijzijnde). Deze ster staat op een afstand van zo’n 4,22 lichtjaar.

Wat is een lichtjaar precies?

Een lichtjaar is de afstand dat het licht per jaar aflegt met een snelheid van 300 000 kilometer per seconde! Volgens onze simpele wiskundige berekening legt het licht in een jaar dus ongeveer 9,46 biljoen kilometer af. Dit zijn afstanden waar u en ik van duizelen.

Enkele interessante weetjes

  • De afstand tussen de Aarde en de Maan bedraagt ongeveer 1,3 lichtseconden.
  • De afstand van de Zon tot de Aarde bedraagt 8,3 lichtminuten.
  • De Andromedanevel (M31) staat op ongeveer 2,2 miljoen lichtjaar van ons verwijderd.
  • Als we naar de Andromedanevel kijken, dan zien we de Andromedanevel 2,2 miljoen jaar jonger dan hij nu is. We reizen dus als het ware in de tijd! En dat zonder teletijdmachine van professor Barabas.

Het stackprogramma deepskystacker

Ik gebruik het programma deepskystacker. Dit programma is heel makkelijk te gebruiken. Hoe ga je te werk? Allereerst ga je naar de site van het programma (link staat onderaan het artikel). Als op deze link geklikt hebt, zie je de site van deepskystacker (DSS). Je kijkt dan in de linkerbalk en je zal “download” zien staan. Als je hierop geklikt hebt, dan klik je op “download deepskystacker 3.3.2″. Het programma wordt gedownload waarna je het kan gebruiken.

Hoezo een stack uit mijn astrofoto’s?

Voor het gemak korten we in deze alinea het programma af met de term “DSS”.

1. Je opent DSS waardoor je een heleboel keuzes te zien krijgt aan de linkerkant.

2. Klik op “open afbeelding bestanden…”.

3. Dan ga je naar je map met astrofoto’s en je selecteert ze allemaal

4. Als je dit gedaan hebt klik je op “openen”. Je zal dan zien dat al je afbeeldingen in het midden onderaan gaan staan. Zorg dat je op “selecteer alles” drukt.

Het is ook belangrijk om “dark-frames” te gebruiken. Dark-frames zijn foto’s die je neemt maar met de lensdop op het fototoestel. Een stuk of twintig dark-frames zijn normaal gezien voldoende.

5. Deze dark-frames open en selecteer je.

6. Hierna klik je op “registreer gevinkte afbeeldingen”. Er zal zich een klein venster openen waarbij het klikken op OK voldoende is. Daarna klik je nog eens op OK waardoor het DSS begint met foto’s te stacken (stapels maken).

DSS en de voordelen van stacken

plejadenartikel
plejadengestackt

Bron foto’s: Thomas van Poecke

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken