Na noodweer boven Griekenland berekenen weermodellen nu een médicane in de buurt!
De gebieden rond de Middellandse Zee beleven zoals verwacht een moeilijke transitie van zomers weer naar meer herfstachtig weer. Met een Middellands Zeegebied dat afgelopen weken flink kon opwarmen, beschikken buien over een enorme hoeveelheid energie die kan omgezet worden in onweersbuien. Wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen, kan er zelfs een krachtige depressie ontstaan boven het zeewater die we in het vakjargon ook wel een ‘médicane’ noemen. Dergelijke systemen hebben eigenschappen van tropische stormen en gaan gepaard met flink wat onweer en wind.
Extra neerslaghoeveelheden
Het is bijna niet te geloven, maar de weermodellen hadden het wel verwacht. Dankzij een constante aanvoer van vochtige en warme lucht werden talrijke neerslagrecords verpulverd op 5 september 2023. Griekenland kreeg af te rekenen met torrential rains en flash flooding. Op sommige plaatsen werd tussen 600 en 900mm regen geregistreerd. (extra informatie via onze collega’s in het Grieks).
Vermoedelijk viel er op een aantal plaatsen nog meer neerslag, maar waren er onvoldoende gegevens beschikbaar voor nauwkeurige registratie.
Storm Daniël transformeert in médicane?
Tijdens de livestreams op ons Youtubekanaal hadden we al uitdrukkelijk gewaarschuwd voor noodweer dat zich alleen maar zal versterken naarmate we verder in het najaar terechtkomen. Dat heeft alles te maken met een koude luchtmassa op enige hoogte die een scherp verticaal temperatuurcontrast veroorzaakt met het warme zeewater. Dat is helaas een ideaal scenario voor hevige regen- en onweersbuien die hierdoor veel energie verzamelen.
Hoe moet het nu verder?
Nu het zuidoosten van Europa wordt getroffen door noodweer, is het kijken wanneer de weersituatie stabiliseert. De weersverwachting ziet er zeker tot en met zaterdag nog onweerachtig uit voor de omgeving met flinke plensbuien. Pas na zaterdag neemt de “Omega-blokkade” boven Centraal-Europa af in kracht en stabiliseert de situatie voor de Balkan, Griekenland en Turkije. Een terugkeer van zomers weer en droogte lijkt dan een moment om de wonden te likken en de schade in kaart te brengen.