4 september 2023 - 3 min. lezen
3 reacties 3

Aan de oostkant van de omegablokkade en het hogedrukgebied dat voor zomerweer zorgt in de Benelux ontstaat er de komende dagen een explosieve setting voor Griekenland. In het centrum van het land kunnen de neerslaghoeveelheden oplopen tot meer dan 500 mm. Sommige weermodellen berekenen zelfs tot 1000 liter water per vierkante meter en nog meer. De kans op overstromingen is dan ook groot.

Deelnemen aan discussie? Ben je ge├»nteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

UPdate 5 september (11u34)

Over grote delen van Griekenland zien we nu intense neerslagsignalen op de regenradar. De omgeving van Volos, Trikala en Larissa moeten rekening houden met excessieve neerslagsommen tussen 200 en 500mm. Op sommige plaatsen nabij Theologos is reeds 800mm naar beneden gekomen met serieuze overstromingen tot gevolg. Wie ter plaatse is, blijf weg van hoogteverschillen en zoek hogere plaatsen op. Het gevaar voor flash flooding is aan de orde! Extra informatie over de weersituatie kan u hieronder in het artikel lezen en/of via onze sociale media!

Lagedrukgebied aan oostkant van omegablokkade

Afgelopen weekend zorgde een DANA in Spanje voor noodweer. Op sommige plaatsen viel tot 200 mm neerslag. Dit leverde grootschalige overstromingen op.

Nu is Griekenland aan de beurt. De komende dagen zal een lagedrukgebied zich stationair vestigen tussen Griekenland en Zuid-Itali├ź. Aan de oostelijke zijde van dit lagedrukgebied ontstaat een krachtige zuidwestenwind, die vochtige en warme lucht van over de Ege├»sche Zee aanvoert. Tegelijkertijd wordt door een hogedrukgebied ten noorden van Griekenland juist drogere en koelere lucht met een noordoostelijke wind naar Griekenland gebracht.

Botsing van luchtmassa’s, precies boven Griekenland.

Precies boven Griekenland zullen deze twee luchtmassa’s met elkaar in botsing komen, wat kan resulteren in extreme neerslag met hevige buien, en een aanzienlijke kans op onweer en hagel.

Hoeveelheden tot meer dan 500 mm mogelijk

Het inschatten van de neerslagsommen in dit soort omstandigheden is geen sinecure. Convectie is moeilijk te voorspellen waardoor de verschillen tussen de weermodellen groot zijn. Algemeen kunnen we wel stellen dat de gematigde weermodellen hoeveelheden tussen 400 en 700 mm voorzien in Thessaloni├ź (Centraal-Griekenland).

Neerslagsommen in Griekenland tot 640 mm. (weermodel = ICON)

Extreme weermodellen berekenen meer dan 1000 mm, tot zelfs lokaal 2000 mm. Het is vanzelfsprekend dat dit soort neerslagsommen voor serieuze problemen kan zorgen. Er worden grootschalige overstromingen verwacht in gebieden die de afgelopen weken en maanden kurkdroog waren.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azi├ź. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
Opvallend

Vroege sneeuwval in Lapland

2 dagen geleden - 2 min. lezen
5

Bouwstenen voor nieuwe nazomerse periode

3 dagen geleden - 2 min. lezen