11 september 2020 - 4 min. lezen 58 reacties

Al sinds enkele dagen staat er een interessante periode in de weermodellen. De temperaturen gaan de volgende dagen crescendo en eindigen rond de tropische grens van 30 graden. Waarom spreken we nog niet van een Indian Summer? We bekijken dit alvast van dichterbij in deze meeste recente weersverwachting en nemen natuurlijk ook de neerslagkansen onder de loep!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Eerst nog zwakke oceaaninvloed

Zowel vandaag (vrijdag) als zaterdag is er een zwakke maritieme invloed. Dit wil zeggen dat de aanvoerrichting van over de Atlantische Oceaan komt. De temperaturen worden daardoor nog goed getemperd. De maxima liggen vandaag (vrijdag) rond 20-24 graden. Zaterdag verloopt zelfs frisser met iets lagere maxima. Het blijft droog. Op zondag krijgen we nazomerweer met maxima tussen 20 en 25 graden. Er is steeds wel hoge bewolking aanwezig die ervoor zorgt dat er geen staalblauwe luchten zijn.

Zwakke westelijke stroming zorgt voor gematigd weer.

Wat is een Indian Summer?

Er wordt al volop gesproken over een mogelijke Indian Summer, maar dit is eigenlijk nog niet aan de orde. De astronomische zomer is nog steeds bezig, waardoor de komende periode geclassificeerd kan worden als een nazomer.

Een Indian Summer gebeurt in de astronomische herfst (na 22 september) en dat zit er (voorlopig) nog niet in. Feitelijk is dit een term uit Noord-Amerika en bestaat deze zelfs niet in de Lage Landen, maar is hier geïntroduceerd. Een andere bekende naam is de “oudewijvenzomer“. In een beide gevallen worden dan vaak maxima gehaald tussen 20 en 25 graden eind september of oktober.

Tropische temperaturen zijn mogelijk, maar krijgen we ook een hittegolf?

Tussen een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een stevig hogedrukgebied boven het Europese vasteland kiest de wind vanaf maandag een zuidelijke hoek. Vanuit die hoek wordt van oorsprong subtropische lucht aangevoerd. De temperaturen veren op en het wordt uitzonderlijk warm tot heet voor de tijd van het jaar.

Er gaan ongetwijfeld dagrecords sneuvelen. Maandag klimmen de maxima richting de tropische grens. Dinsdag is dit zelfs er iets boven. Ook op woensdag kan het nog 30 graden worden, maar dit is onzeker.

Subtropische lucht wordt aangevoerd

De kans op een regionale hittegolf is op dit moment klein, maar wel aanwezig. Daarvoor moet het zondag 25 graden worden, maandag, dinsdag en woensdag 30 graden of meer en donderdag ook nog 25 graden. Vooral woensdag en donderdag worden tricky omdat de weermodellen nogal onzeker zijn qua temperaturen. Dit verandert wel niets aan het feit dat het nazomer wordt de volgende dagen!

Neerslag blijft ontoereikend

Afhankelijk van de locatie is er in september nog niet veel neerslag gevallen. Vooral in België is dit het geval. In Nederland is er iets meer neerslag gevallen. Als we de twee hoofdstations (Ukkel en De Bilt) bekijken, dan zien we dat Ukkel deze maand voorlopig afklokt op 3.7 mm, terwijl De Bilt reeds aan 25 mm zit.

Al zeker tot en met dinsdag blijft het droog, ook daarna blijven de neerslagkansen relatief beperkt door aanwezige hogedruk.

Vooral begin september viel er neerslag.

Weerpluim van 11 september

De weerpluim van het Europese weermodel toont in eerste instantie de klim naar het thermisch hoogstandje op dinsdag met maxima vlot voorbij 30 graden. Een hittegolf is op basis van deze weerpluim niet onmogelijk. Donderdag wordt het net geen 25 graden. Dit is zeker iets om in de gaten te houden! Neerslagkansen blijven beperkt.

Het Amerikaanse weermodel beschrijft ook mooi bovenstaande weersverwachting. Tot en met zondag schommelen de maxima tussen 20 en 25 graden. Vanaf maandag doen de temperaturen er nog een schepje bovenop met maxima rond 30 graden. Daarna volgt een geleidelijke afkoeling met ook iets meer neerslagkansen. Het wordt dus op en top nazomer, geen Indian Summer, de eerstvolgende dagen!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken