19 september 2015 - 4 min. lezen 13 reacties

De weerkaarten zijn de komende tijd boeiend om te volgen. De spanning komt voort uit het feit dat het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan op volle toeren draait. Deze restanten van “tropische” cyclonen worden met de straalstroom meegevoerd richting West-Europa. Herinner de doortocht van ex-tropische storm ‘Henri’.

De exacte positie bepaalt “deels” het weerbeeld in onze omgeving. Ligt de straalstroom in onze omgeving dan hebben we te maken met een nat en onstuimig weerbeeld zoals de afgelopen dagen. Blijven de cyclonen meer westelijk liggen dan kunnen ze ook juist zorgen voor stabilisering. Hogedrukgebieden gaan ons weer dan beïnvloeden met (warm) nazomerweer tot gevolg. Dat laatste lijkt te gaan gebeuren in het slot van deze maand. Dit fenomeen noemen we de “Oudewijvenzomer” of ook wel “Indian Summer” of “sint-michielszomer“.

Positie straalstroom gaat veranderen

Straalstroom-GFS-19-09-2015
De straalstroom is aan het meanderen en zorgt voor een geleidelijke stabilisatie van de atmosfeer. Wel is de aangevoerde lucht koel door een polaire luchtaanvoer.

Wat ons tevreden stemt is dat de straalstroom, de motor van het weer, wat gaat haperen. Dit zien we vaker gebeuren als deze niet zo krachtig is. Algemeen bekend in de meteorologie is dat de straalstroom het krachtigst is in het winterseizoen en minder krachtig in het zomerseizoen. Dat heeft te maken met de tegenstellingen in de temperatuur tussen de Noordpool en de evenaar.

Er zijn ook andere factoren die de (positie) van de straalstroom beïnvloeden. Zoals de kracht van de zon (zonnevlekken) en het smelten van het ijs in de Noordpool. Ook de El Niño die momenteel sterk is, kan het evenwicht verstoren. Op deze zaken komen wij binnenkort nog terug omdat ze interessant zijn voor de komende winterverwachting. Ik wil daar nog niet teveel over kwijt maar wie al op het puntje van zijn stoel zit kan de Amerikaanse winterverwachting lezen.

straalstroom-GFS-27-09-2015 (1)
Het Amerikaans weermodel voorziet aan het einde van de maand een blokkade. Door flinke warmteadvectie vanuit het zuidwesten ontstaat er een krachtig hogedrukgebied. Een “Oudewijvenzomer” is mogelijk in de maak.

Zoals we al aangaven lijkt het erop dat de straalstroom gaat meanderen. Hiermee kan een blokkade optreden. Bij zo’n blokkade moet je hopen dat je aan de goede kant zit van het hogedrukgebied. Slecht weergebieden lopen namelijk netjes met de straalstroom om het hogedrukgebied heen. Gelukkig zijn er meer en meer aanwijzingen dat België, Nederland en Frankrijk zich in de juiste positie bevinden voor rustiger en mogelijk ook warmer weer.

Eindigt september met nazomerweer?

Luchtdruk-GFS-27-09-2015
Het Amerikaans weermodel verwacht richting het einde van de maand een kolossaal hogedrukgebied in onze omgeving. Met een oostelijke stroming is het dan droog en stabiel weer.

Mochten de huidige berekeningen uitkomen, dan kunnen we ons opmaken voor een “Oudewijvenzomer”. Het Europees continent wordt namelijk volgepompt met warme lucht op hoogte en dit maakt de kans op de ontwikkeling van een hogedrukgebied groter. De grootste kans van slagen heeft het, als de luchtdruk op Groenland, (met cijfer 1 afgebeeld op de afbeelding hierboven) hoog blijft. Gaat daar de luchtdruk dalen, dan wordt de straalstroom sterker. (positieve NAO index). Wisselvallig weer komt dan snel weer terug.

De NAO-index is al een langere tijd negatief. Kijken we nog even verder vooruit voorbij de maandwissel dan zien we zeer chaotische weerkaarten met veel luchtdruksystemen. Dit kan de blokkade versterken maar ook afbreken.

ensembles-GFS-Brussel
Het Amerikaans weermodel zinspeelt op hogere temperaturen en maar weinig neerslag gedurende een langere periode. Tijdelijk valt nog regen (van betekenis).

Ensembles Brussel

De berekeningen van het Amerikaans weermodel ondersteunen ook de operationele uitvoer. Hiermee zien we in de verwachting voor Brussel slechts een zwak neerslagsignaal op termijn. Tot en met woensdag is de neerslagkans hoger. Daarna kiest het merendeel van de berekeningen voor een langere drogere periode. Uiteraard gekoppeld aan de bovengenoemde uitleg. Komt de blokkade juist uit de verf dan kan het kwik gaan oplopen naar 20 graden of iets meer. Spannende ontwikkelingen dus!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen