31 juli 2020 - 4 min. lezen 460 reacties

De hitte van vandaag (vrijdag) is nog niet volledig verteerd of er tekent zich al een nieuwe periode aan met warmer weer en mogelijk opnieuw tropische temperaturen. De kans op een eerste hittegolf in 2020 is daarbij aanwezig. Gelukkig kunnen we op zaterdag, zondag en maandag van een rustpauze profiteren met iets lagere temperaturen en dagelijks kans op een bui.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Eerst nog warm, dan tijdelijk frisser

Na een zwoele nacht begint zaterdag al warm. In het westen is de wind echter gedraaid en komt deze uit westelijke richtingen waardoor het daar iets minder warm wordt met 22-23 graden. In het oosten kan het lokaal nog tropisch worden. Tegen de avond is het liedje dan overal uit. Een koufront maakt de oversteek van west naar oost. Veel neerslag zit daar niet bij.

Het tropische weer verplaatst zich geleidelijk naar Oost-Europa.

Ook de dagen erna blijft het weer onder de invloed van een kleinschalig lagedrukgebied Hierbij schommelen de temperaturen tussen 20 en 23 graden en kan de natuur van tijd tot tijd neerslag verwelkomen. De ene dag kan er al wat meer vallen dan de andere. Maandag schommelt de temperatuur bijvoorbeeld rond de 20 graden met vanaf het westen regen. Vooral in Nederland kan er dan wat meer neerslag vallen

Ook dinsdag en woensdag zijn de neerslagkansen nooit veraf. Met een trog in de buurt worden dagelijks wel enkele buien of zwakke storingen onze richting uitgestuwd, maar er is beterschap op komst…

Zuid-Europa blijft tropisch

In de Benelux mag het weer de komende dagen dan iets afkoelen, op veel vakantiebestemmingen in Zuid-Europa zegeviert Koning zomer. In Spanje kan het kwik maandag opnieuw richting 39 graden klimmen! Het is dan ook een deel van die warmte die de vanaf donderdag onze richting uitkomt.

Spanje, Italië en Griekenland blijven zeer warm.

Tropisch weer opnieuw in zicht

Vanaf vrijdag neemt de invloed van het lagedrukgebied af en is er ruimte voor een nieuwe portie WAA richting de Benelux. Hierbij klimmen de maximumtemperaturen geleidelijk omhoog om mogelijk tegen vrijdag wederom tropische temperaturen te registreren. Het koufront blijft nog ver genoeg weg om het koeler te laten worden. Deze situatie lijkt dus veel stabieler dan de hitte-opstoot van vandaag (vrijdag)! De laatste operationele run van het ECMWF is echter iets koeler waardoor tropische temperaturen net niet bereikt zouden worden. Iets om in de gaten te houden!

Lagedrukgebiedje op de oceaan zorgt voor een sterke zuidelijke stroming op hoogte.

Weerpluimen

Zoals gewoonlijk bekijken we ook de weerpluimen om de mate van betrouwbaarheid van de weersvoorspelling weer te geven. Eerst bekijken we het Amerikaanse weermodel voor de locatie Brussel. Dit weermodel toont in eerste instantie de daling van de temperaturen als gevolg van het koufront.

  • Wil je zelf ook een PRO worden in het maken van weersverwachtingen? Check dit handig boek voor elke weeramateur.

Vanaf woensdag begint het kwik dan aan een stijging om tegen donderdag boven de 30 graden uit te komen en dit voor meerdere dagen! Dit geeft dus meerdere dagen tropisch weer! Deze weerpluim is gewoon een hittegolf pur sang!

Het Europese weermodel toont eenzelfde evolutie als het Amerikaanse weermodel. De operationele run (rode lijn) ziet het echter minder zitten, maar ligt duidelijk onderin. Een groot deel van de leden gaat vlot voorbij de 30 graden. Het gemiddelde ligt dus in beide weermodellen vanaf donderdag rond 30 graden met vanaf dan ook duidelijk minder neerslagsignalen! Ook hier staat een hittegolf ingetekend, op voorwaarde dat de operationele run geen trendsetter is! Wordt ongetwijfeld vervolgd in onze volgende weerupdates.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken