3

Na de natte en winderige februari 2022 schakelden we in maart over naar een compleet ander weertype. Het was vrijwel de hele maand rustig weer zonder neerslag en met heel veel zonneschijn. In sommige regio’s was maart 2022 de droogste maart uit de meetreeks en in vrijwel de hele Benelux was het de zonnigste maart sinds het begin van de metingen. We sloten de maand echter af met een winters tintje.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedrukgebieden regeren over Europa

Al vanaf de laatste dagen van februari was het zonnig en droog weer in een groot deel van Europa, waaronder de Benelux. Een standvastig hogedrukgebied boven het centrum van Europa zorgde hiervoor. We begonnen op 1 maart wel met een dipje in het zonnige weer. Het was bewolkt en in het westen viel enige neerslag. Hierna schakelden we terug op het droge en zonnige weer.

Vanwege het rustige en heldere weer was het overdag vrij warm met maxima van 10-12°C. In de nachten kon het juist goed afkoelen en kwam het nog regelmatig tot vorst. Vanaf 5 maart nestelde het hogedrukgebied zich boven de Noordzee. Daardoor werd er vanaf Scandinavië koudere lucht aangevoerd richting de Benelux.

Van 5 tot en met 7 maart had de Benelux te maken met een noordoostelijke aanvoer van frisse lucht, waardoor het in de nachten soms matig vroor. (wetterzentrale.de)

De lucht was echter nog wel droog, waardoor de zon onafgebroken kon blijven schijnen. Overdag stagneerden de maxima rond 6 à 7°C. In de nachten vroor het vrijwel overal en lokaal kwam het tot matige vorst (minimumtemperatuur < -5°C). Op 7 maart daalde het kwik in Deelen op de Veluwe tot -6,6°C, de laagste temperatuur in maart 2022 voor Nederland. In het Belgische Crupet koelde het de dag ervoor zelfs af tot -8,0°C.

Vanaf 8 maart verplaatste het hogedrukgebied zich opnieuw naar Centraal-Europa. De stroming werd bij ons zuidoostelijk. Met nog eens flink wat zonneschijn en temperaturen die geleidelijk opliepen naar 15-17°C was het onvervalst lenteweer. Rond het midden van de maand ging het hogedrukgebied aan de wandel naar Oost-Europa. Zo kwam de weg vrij voor lagedrukgebieden en bijbehorende storingen vanaf het westen. Het was vaker bewolkt en af en toe viel er wat regen. Op 15 maart viel er in het zuiden van België lokaal 10-15 mm en op 17 maart trok een koufront over dat in Nederland voor enkele millimeters aan regen zorgde.

Vanaf 18 maart nam een nieuw hogedrukgebied de regie over vanaf het westen. De luchtdruk bereikte zeer hoge waarden voor maart, tot meer dan 1047 hPa in Noordoost-Nederland. Opnieuw volgde een serie zeer zonnige en droge dagen, met uitzondering van 20 maart 2022 toen een trog voor meer bewolking en buien zorgde. Er viel die dag lokaal (smeltende) sneeuw.

Een schoolvoorbeeld van een hoogtetrog op de weerkaart. Op zondag 20 maart zorgde deze trog voor sneeuwbuien in delen van de Benelux. (wetterzentrale.de)

Vanaf 21 maart was het opnieuw zonovergoten met hoge temperaturen. Een aanvoer vanuit het zuidoosten zorgde ervoor dat op 22 maart de hoogste temperaturen van de maand werden gehaald. Het kwik steeg in Nederland tot 20,1°C in het Zeeuwse Westdorpe. In België spande Begijnendijk de kroon met 21,6°C. In De Bilt en Ukkel werd de 20°C net niet gehaald. De dagelijkse gang was steeds groot, vanwege een droge bodem, weinig wind en de heldere omstandigheden.

Winters slot met sneeuwbuien

Vervolgens hield dit weertype stand tot en met de 29e. Vanaf 30 maart konden lagedrukgebieden ons bereiken vanaf het noorden. De wind draaide hierachter naar een noordelijke richting. Arctische lucht uit het noordpoolgebied stroomde uit over West-Europa en de temperatuur kelderde. In de ochtend van 31 maart trok een koufront over de Benelux met sneeuwbuien tot gevolg. In Nederland werd men lokaal wakker met een sneeuwdek. De temperatuur bereikte vaak niet meer 5°C. Tevens zorgde het koufront ervoor dat er op de valreep van maart 2022 toch nog wat neerslag viel, vooral in de noordwestelijke helft met 10-15 mm.

In totaal was maart 2022 zacht, kurkdroog en extreem zonnig

Temperatuur

Qua temperatuur kunnen we concluderen dat deze het grootste gedeelte van de maand boven normaal lag. Enkel tussen 5 en 8 maart, op de 20e en de 31e was het koeler dan normaal. In De Bilt is de gemiddelde temperatuur over maart 2022 7,3°C tegenover 6,5°C als gemiddelde over 1991 t/m 2020.

De maand was in Ukkel erg zacht met een gemiddelde temperatuur van 8,6°C tegen 7,1°C normaal. Opvallend was dat de minimumtemperatuur lager was dan normaal. De gemiddelde maximumtemperatuur was ongeveer 2,5 à 3 graden hoger dan normaal. Dat valt te verklaren door de heldere condities.

Hiermee samenhangend lag ook het aantal vorstdagen op de meeste plaatsen relatief hoog. In De Bilt vroor het op 11 etmalen. Normaal zijn dit er 8. Ukkel telde 4 vorstdagen, normaal zijn dat er 5. In het noordoosten van Nederland vroor het lokaal 19 keer.

Maart 2022 had in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 7,3°C en in Ukkel 8,6°C. Voor beide plekken is dit hoger dan het klimatologisch gemiddelde. In Ukkel was het zelfs 1,5 graad warmer dan normaal.

Neerslag

Er viel slechts af en toe neerslag in maart. Grote neerslagsommen zijn dan ook niet aan de orde. De meeste neerslag viel op 15 maart in het zuiden van België en 31 maart in de noordwestelijke delen van de Benelux. Het natst was het dan ook in het zuiden van België met 30-35 mm. In Nederland was Deelen de natste plek. Na een opmerkelijke serie van 30 droge dagen viel hier op 31 maart 26,7 mm.

De regenmeter in De Bilt ving uiteindelijk 14,2 mm neerslag op, waarvan 12,8 mm op de laatste dag van de maand. Hiermee was maart zeer droog, in slechts vier jaren uit de meetreeks was het droger (1931, 1996, 1993 en 1929). In een gemiddelde maartmaand valt er 57,8 mm. Maart 2022 was in Ukkel de droogste ooit. Er viel slechts 2,2 mm (normaal: 59,3 mm).

De neerslagsom in maart in De Bilt sinds 1898.
Maart 2022 was de droogste maart ooit voor Ukkel. Er viel slechts 2,2 mm, waardoor het streepje bijna niet te zien is in de grafiek.

Qua zonneschijn is het duidelijk dat maart 2022 de zonnigste maand maart ooit gemeten is. Sombere dagen zonder zon kwamen nauwelijks voor, alleen lokaal op 1 en 31 maart. In De Bilt scheen de zon 259,2 uur (139,4 uren) en in Ukkel 227,2 uren (normaal: 125,8 uren). Voor beide plekken betekende dit een ruime verscherping van het record.

Maart 2022 was met afstand de zonnigste maart ooit in De Bilt. Het vorige record uit 2014 (202,7 zonuren) werd flink overtroffen.

Eindstand voor het koudegetal: buitengewoon zachte winter

Omdat maart 2022 nu voorbij is, kunnen we ook het koudegetal voor het afgelopen winterseizoen bepalen. Het koudegetal, ook wel Hellmanngetal genoemd, is een maatstaf voor de hoeveelheid kou die we in het winterseizoen hebben meegemaakt. Het wordt berekend door alle negatieve etmaalgemiddelde temperaturen van 1 november tot en met 31 maart bij elkaar op te tellen. Neem bijvoorbeeld de koudste dag van afgelopen winter, 22 december. De etmaalgemiddelde temperatuur was op die dag in De Bilt -2,4°C en leverde daarom 2,4 punten op.

In totaal krijgt de winter van 2021-2022 in De Bilt een koudegetal van 6,6. In Ukkel is het zelfs nog lager, hier gaat het om 1,3 punten. Dit komt neer op de classificering ‘buitengewoon zachte winter’. Ter vergelijking: een ‘normaal’ winterseizoen zou tussen de 40 en 100 punten scoren. In het winterseizoen van 2020-2021 kwamen we tot scores van 36,3 en 32,7 voor De Bilt en Ukkel, respectievelijk.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken