24 maart 2022 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Het is gedurende de maand maart 2022 al geruime tijd droog en zonnig weer geweest. We lijken zelfs af te stevenen op records voor de zonneschijnduur en misschien ook wel voor neerslag. Niet alleen in de Benelux, maar ook in andere delen van Europa hebben ze te maken met hetzelfde weertype. De droge lucht, in combinatie met droge bodems en een heldere hemel zorgen dan ook voor een enorme dagelijkse gang. Het verschil tussen de minimum- en maximumtemperaturen loopt soms zelfs op tot meer dan 25°C.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is de dagelijkse gang?

Met de dagelijkse gang bedoelen meteorologen het verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur op een dag. Het wordt ook wel ‘dagelijkse amplitude’ genoemd. De dagelijkse gang is elke dag verschillend vanwege het sterk wisselvallige karakter van ons weerbeeld. Ook andere omstandigheden spelen een rol. Zo is de hoeveelheid vocht in de bovenste lagen bepalend, en ook een sneeuwdek op de bodem heeft invloed op de dagelijkse gang. Tevens kan de wind een matigende invloed hebben, bijvoorbeeld als deze vanaf zee waait.

Over het algemeen is de dagelijkse gang het grootst bij een zonnig en droog weertype. In de nachten kan het onder de heldere hemel en bij weinig wind hard afkoelen. De minimumtemperatuur is dan vaak relatief. Overdag warmt de zon de bodem snel op waardoor de maximumtemperatuur juist vrij hoog is. Als de bodem droog is, wordt het effect versterkt. Dat komt doordat er dan minder energie van de zon gaat naar het verdampen van bodemvocht, waardoor er meer energie overblijft voor het opwarmen van de lucht. Het bodemtype heeft hier ook weer invloed op. Een sneeuwlaag isoleert als het ware de bodem, waardoor restwarmte in de nacht niet de lucht kan opwarmen. De minima vallen vaak laag uit als het helder is.

Aan de andere kant is de dagelijkse gang juist vaak klein als het bewolkt en grijs weer is. De zon warmt de lucht overdag maar nauwelijks op en ‘s nachts is er ook weinig afkoeling.

Grote dagelijkse gang in maart 2022

Tot nu toe hebben we in maart 2022 vrijwel elke dag te maken gehad met (zeer) zonnig en droog weer, en dus ook met een grote dagelijkse gang. Er is nog altijd nauwelijks neerslag gevallen waardoor de bodem inmiddels op veel plekken droog is. De oorzaak hiervan zijn hogedrukgebieden die continu boven Europa blijven liggen. We noemen dit ook wel een hogedrukblokkade.

Het effect van dit weertype is ook aanwezig als we kijken naar maart 2022 als geheel (t/m 23 maart). Kijken we bijvoorbeeld naar het weerstation in De Bilt, dan blijkt dat de gemiddelde maximumtemperatuur van 1 t/m 23 maart hier uitkomt op 12,9°C. Normaal is het gedurende deze periode overdag 10°C. In de nachten was het juist kouder dan normaal. Het koelde ‘s nachts gemiddeld af tot 0,8°C, terwijl het minimum gemiddeld 2,2°C bedraagt.

In Slowakije werd op 23 maart 2022 een nieuw nationaal record gevestigd voor de dagelijkse gang. In het plaatsje Hurbanovo warmde het op tot 21,6°C nadat het kwik de nacht ervoor daalde tot -2,8°C.

Niet alleen in de Benelux hebben we te maken met een grote dagelijkse gang. Ook naar het oosten toe, in bijvoorbeeld in Centraal-Europa, is het verschil tussen dag en nacht qua temperatuur erg groot. In verschillende landen zoals Hongarije en Slowakije worden er zelfs recordwaarden gehaald voor de dagelijkse gang. Lokaal was het verschil tussen minimum en maximum zelfs meer dan 30°C.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken