0

April 2021 is van start gegaan. Dat betekent dat we de balans kunnen opmaken van de afgelopen maart. Zoals bekend is maart op de overgang van de winter naar de lente. Het kan nog gemakkelijk tot maartse buien komen, maar het kan ook tot onvervalst lenteweer komen. Dat gebeurde deze maart ook. Het midden van de maand was duidelijk frisser dan gemiddeld, maar aan het eind werd het bijzonder warm. Gemiddeld gezien was maart zonniger en droger dan normaal.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Maart begon en eindigde zacht

Maart 2021 begon zoals we eind februari 2021 ook al zagen: zacht weer onder invloed van veel zonneschijn. Zeker 2 en 3 maart liepen de temperaturen overdag hoog op. Op 3 en 4 maart 2021 werd de warmte naar het zuidoosten weggedrukt en dat ging lokaal gepaard met veel regen.

De dagen erna kwam de zon weer tevoorschijn, maar met een noordelijke stroming viel de temperatuur een stuk lager uit. Overdag kwamen de temperaturen uit rond 6 graden, terwijl het ‘s nachts licht tot matig vroor. Op 7 maart koelde het in Elsenborn (BE) af tot -10,0°C, de laagste temperatuur van de maand.

Op 8 maart sloeg het weerbeeld om. De wind draaide naar het westen en er brak een wisselvallige en winderige periode aan. Vooral op 11, 12 en 13 maart waaide het hard, met een aantal pittige maartse buien. De temperaturen lagen tijdens deze dagen rond het klimatologisch gemiddelde. Vanaf de 17e werd het geleidelijk droog en kreeg de zon meer ruimte. De temperaturen doken weer onder de normaal en ‘s nachts vroor het soms licht.

Vanaf 23 maart 2021 draaide de wind terug naar het westen. De temperaturen liepen weer op tot boven gemiddeld. Aanvankelijk was het wel nog wisselvallig, omdat storingen via het westen hun weg naar de Benelux vonden. De laatste dagen van de maand zorgde een Eurohoog met de kern boven Centraal-Europa voor een zuidelijke stroming. Daardoor piekte de temperatuur tijdens het slot van maart tot recordwaarden. In zowel België en Nederland werden de nationale warmterecords voor maart aangescherpt. In Arcen (NL) werd het op 31 maart 26,1°C. In Koersel (BE) tikte de thermometer die dag zelfs 26,8°C aan. Bovendien kwam er veel Saharastof mee in de lucht, dat zorgde voor een gele of rode gloed rondom de zon.

Maart 2021 was qua temperatuur gemiddeld

Ondanks dat een groot deel van de maand kouder dan gemiddeld (over 1991 t/m 2020) was, zorgden de warme dagen aan het eind van maart 2021 ervoor dat de temperatuur rond het gemiddelde uitkomt. In De Bilt (NL) had de eerste lentemaand een gemiddelde temperatuur van 6,4°C tegen 6,5°C. In Ukkel (BE) was het met 7,4°C iets warmer dan gemiddeld (7,1°C).

Wat betreft de neerslag verliep maart op veel plaatsen duidelijk droger dan normaal. In De Bilt viel slechts 34,4 mm regen tegen 57,8 normaal. Ook in Ukkel viel er minder neerslag dan gemiddeld, 44,2 mm tegen 59,3 gemiddeld. Lokaal zorgden storingen soms voor veel neerslag. Daardoor viel er lokaal de gemiddelde hoeveelheid neerslag, of iets meer.

In Nederland verliep maart 2021 over het algemeen droog, maar regionaal in het zuidoosten en noordoosten vingen de regenmeters wel de normale hoeveelheid neerslag op of zelfs iets meer. (KNMI)

Wat verder opviel was dat maart met name in België, Luxemburg en het zuiden van Nederland (veel) zonniger was dan normaal. In het noorden van Nederland liet de zon zich juist minder zien dan gemiddeld. Zo scheen de zon in De Bilt 140,9 uren, quasi gelijk aan de gemiddelde hoeveelheid. In Ukkel scheen ze 166,6 uur tegen 125,8 gemiddeld.

Door de warmte aan het eind van de maand konden in zowel De Bilt als Ukkel 2 warme dagen/lentedagen (maximumtemperatuur minstens 20,0°C) worden opgetekend. Dit is vrij uitzonderlijk. Het aantal vorstdagen in De Bilt was met acht gelijk aan de normaal. In Ukkel vroor het slechts op drie dagen. Normaal zijn dat er vijf.

Balans van de koude in het winterhalfjaar

Nadat maart 2021 is afgelopen, kunnen we de balans opmaken over de hoeveelheid koude die we in het winterhalfjaar hebben beleefd. Dit bepalen we aan de hand van het koudegetal. Dat is een optelsom van alle negatieve etmaalgemiddelden van de temperatuur van november tot en met maart. In De Bilt kwam het koudegetal dit seizoen uit op 36,3. Daarmee wordt het geclassificeerd als een zachte winter. Vrijwel alle kou die meetelde werd gemeten in de koude week in februari. Het afgelopen winterhalfjaar kent het hoogste koudegetal sinds de winter van 2012-2013.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken