1076

Winterliefhebbers hebben er lang op moeten wachten maar nu is het (eindelijk) zover. Koning winter heerst met stevig winterweer in de Benelux met sneeuw en diepvriestemperaturen. In Nederland viel afgelopen weekend lokaal tot 25-30 cm sneeuw, inclusief sneeuwstorm verschijnselen. Komende dagen schijnt de zon, maar blijft het bibberen en beven. Natuurijs om te schaatsen loert om de hoek.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Dik pak sneeuw bedekt de Benelux

Afgelopen weekend was het prijs. Sneeuw in de Benelux! De precieze koers van een kleine depressie op zaterdag en zaterdagnacht bleek cruciaal. In Nederland viel alle neerslag als sneeuw, in België was dat ook veel ijsregen en regen (in het zuidoosten). Het resultaat is dat Nederland bedekt werd met 10-20 cm sneeuw en in het oosten nog meer (tot lokaal 30 cm!). In combinatie met de sterke wind werd daarvoor een code rood afgekondigd, vooral voor zogenaamde sneeuwverstuivingen.

Een bijzondere sneeuwkaart (zie onder) want in de Ardennen lag en ligt deze keer het minste sneeuw. Deze regio had het langst te kampen met zachte lucht waardoor er geen sneeuw maar regen viel.

Klassieke wintersetting

Na de sneeuw tijdens het weekend en de sneeuwbuien die ook maandag nog over de Benelux trokken keerde de rust op dinsdag duidelijk terug. Dankzij de toenemende invloed van hogedruk kwam de zon er steeds vaker door. Dat is een tendens die de volgende dagen zal aanhouden. Hogedruk zit goed in het zadel boven het zuidwesten van Scandinavië en bepaalt het weerbeeld in West-Europa.

  • Registreer de temperatuur en andere weerparameters met een digitaal weerstation. Dankzij een internetconnectie wordt alles automatisch geregistreerd. 👍

Deze winterse setting zorgt aan de oostflank voor de aanvoer van pure diepvrieslucht (temperaturen tot -10 à -15°C op 850 hPa) naar de Benelux.

Een klassieke wintersetting.

Op 2m liggen de temperaturen daardoor ondanks de zon onder het vriespunt. IJsdagen dus! ‘s Nachts koelt het sterk af met gemiddeld temperaturen tussen -5 en -10°C. In de gebieden met een dik sneeuwdek en zodra het opklaart en de wind luwt kan het kwik zelfs zakken tot -15°C en lager. Ideale condities voor het zogenaamde “natuurijs” dat niet gestoord wordt door sneeuw.

Minima voor de volgende dagen liggen zeer laag. Vooral in het oosten van Nederland kan het bijna dagelijks streng tot zeer streng vriezen.
Met een matige wind erbovenop kunnen de gevoelstemperaturen komende dagen tot onder -20°C zakken.

Waarom is het nu winter?

We kunnen er niet om heen. De winterprik die we nu beleven in de Benelux heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de langdurige sudden stratospheric warming in januari (3 dubbele).

Langdurige SSW

Op onderstaande plot zijn 3 afzonderlijke verstoringen van de polar vortex (PV) te zien (gele cirkels). Deze hebben vervolgens gezorgd voor verstoringen (positieve anomalieën) in de troposfeer door de zogenaamde “neerwaartse uitbreiding” die met wat vertraging volgenden op de verstoorde PV.

Het resultaat van deze neerwaartse uitbreiding is een zeer sterk poolhoog en algemeen een zeer sterke hogedruk rondom de Noordpool (H op onderstaande kaart). De straalstroom wordt zo duidelijk naar het zuiden geduwd waardoor de zachte lucht zuidelijker ligt dan de Benelux (rode pijlen).

Een krachtig Poolhoog zorgt voor winterweer inWest-Europa,

Blijft het nog lang winter in de Benelux?

De winter is er, maar hoelang zal hij blijven? Weermodellen zijn behoorlijk consistent en tonen dat het hogedrukgebied dat ons momenteel diep winterweer oplevert begin volgende week doorschuift richting Duitsland – Polen. De koudste lucht wordt zo rechtstreeks naar Zuid-Oost Europa getransporteerd en bereikt maar onrechtstreeks de Benelux.

Wil je zelf ook meer leren over het weer? Dit boek is een aanrader voor iedere weerliefhebber! Bestellen kan via onze vrienden van Bol.com.

Op de lange termijn komt de Benelux mogelijk zelfs terecht in de opwaartse tak van het hogedrukgebied met de aanvoer van zachtere lucht. Concreet zou dat betekenen dat de scherpste kantjes van de winter er vanaf zondag, maar vooral vanaf begin volgende week, afgaan. We houden het in de gaten! Voorlopig is het volop winterweer in de Benelux.

Volgende week wordt de aangevoerde lucht waarschijnlijk beduidend zachter.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken