30 maart 2021 - 5 min. lezen
258 reacties 258

Maart verliep iets koeler dan normaal, maar de laatste dagen van de maand is het warm lenteweer. Dat komt door de aanwezigheid van een krachtig Europees hogedrukgebied. Tegen het einde van de week gaat dit hogedrukgebied aan de wandel en doemt er een trog op. Een omslag naar een koeler weer (met mogelijk neerslag) dreigt dan op ons pad te komen. Hoeveel graden we precies gaan verliezen is nog niet helemaal duidelijk.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Warm lenteweer op het einde van maart

Op 30 maart werd het in Ukkel en in De Bilt 20°C. Dit gebeurt steeds vroeger op het jaar. Onderstaande grafieken laten dat duidelijk zien. Klimatologisch gezien gebeurde het in 2021 zo’n twee vroeger dan gemiddeld. Maart 2021 was echter een vrij koele maand, tot nu toe veroorzaakt door een langdurige noordelijke luchtstroming.

Maar maart roert zijn staart. En deze keer niet met polaire lucht maar met zachte subtropische lucht. Dat komt door de positie van een hogedrukgebied ten zuidoosten van de Benelux. Langs de oostkant hiervan werd en wordt zachte lucht naar het noorden gevoerd. Op 850 hPa lopen de temperaturen op tot 8-10°C en in dit jaargetijde mogen we daar met helder weer wel 15 graden bijtellen voor de maximumtemperatuur op 2m.

Zeer zachte lucht zorgt voor hoge temperaturen in de Benelux.

Op woensdag 31 maart komt de lenteprik tot een thermisch hoogtepunt met dan lokaal temperaturen tot 25°C. Dat zijn zomerse waarden. Bij dit soort dagen volgen we bij NoodweerBenelux het Nederlandse weermodel Harmonie. De andere weermodellen hebben in het voorjaar steevast te kampen met een te lage instraling waardoor de maximum temperatuur onderschat wordt. Een tip!

Maxima op woensdag 31 maart 2021.

Donderdag sijpelt er al geleidelijk koelere lucht binnen vanaf het noorden, maar in het grootste deel van de Benelux wordt ook dat nog een aangename lentedag. En dat is geen 1 april grap. In het noorden van Nederland zorgen de koelere bovenluchten dan al voor wat lagere temperaturen.

Op donderdag halen we in België op veel plaatsen nog 20°C en meer.

Noordenwind brengt afkoeling vanaf vrijdag

Vrijdag draait de wind in de hele Benelux naar het noorden. Er wordt dan beduidend koelere lucht aangevoerd waardoor de temperaturen fors naar beneden gaan. Geen 20°C meer en waarschijnlijk ook geen 15°C meer. De zon behouden we wel, dus al bij al mogen we absoluut niet klagen.

Vrijdag 2 april sijpelt er koelere lucht binnen.

Het weekend verloopt droog maar rustig met veel zon en enkele wolkenvelden. De noordenwind houdt aan waardoor de temperaturen geen hoogvliegers zijn. Met maxima rond 10-15°C is het normaal weer voor de tijd van het jaar. Prima weer voor het begin van april. De hoogste temperaturen trekken zich weer even terug naar het zuiden met bijvoorbeeld 23°C in Sevilla.

Maxima op zaterdag 3 april.

Onzeker weerbeeld op de lange termijn

Wat er na het weekend gebeurt, is opvallend, onzeker en interessant. Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zoekt verbinding met een Groenlandhoog en vormt een krachtige hogedrukrug. De straalstroom gaat over dit hoog en duikt aan de oostkant sterk naar het zuiden. Deze meandering zorgt voor de vorming van een trog die begin volgende week uitzakt naar West-Europa. Afhankelijk van de precieze positie van deze trog wordt het (1) koud en wisselvallig, (2) koel en licht wisselvallig of (3) zacht en wisselvallig. Deze laatste optie geldt voor een trog die ruim ten westen van de Benelux blijft met als gevolg een transport van zachte, onstabiele lucht uit het zuid(oosten). Deze optie maakt minder kans. De eerste optie is een trog die over en ten oosten van de Benelux ligt met daardoor rechtstreekse aanvoer van polaire lucht en buien van over de Noordzee. De grootste kans is echter optie 2 met een trog juist ten westen van de Benelux. Het wordt dan wel koeler, maar de koudste bovenluchten en buien zijn bestemd voor de Britse Eilanden. De kans op nachtvorst is dan wel aanwezig. We gaan richting de IJsheiligen..

Een trog in de straalstroom zorgt begin volgende week voor de aanvoer van polaire lucht.

Ook de lange termijn pluim van EC46 toonde op maandagavond een grote kans op een evolutie naar een koeler weertype. De neerslaghoeveelheden lijken wel eerder beperkt te blijven.

Lange termijn pluim van EC46. (ECWMF)

Volgende week sneeuw?

Het lijkt onmogelijk maar toch tonen de weermodellen voor begin volgende week een sneeuwsignaal. Zodra de bovenluchten op 850 hPa afkoelen tot -5 à -10°C en er neerslag passeert, is de optie voor winterse neerslag aanwezig, zeker in de Ardennen!

Volgende week stijgen de sneeuwkansen in West-Europa.
ECMWF toont begin volgende week duidelijk sneeuwsignalen. (ECMWF)

Voorlopig dus maar even volop genieten van de lente want op de middellange tot lange termijn lijkt een normaal tot koeler weertype meer kans te maken. We houden het in de gaten!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

21 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen