8 augustus 2018 - 3 min. lezen 1013 reacties

We zijn nog niet bekomen van de onweerssituatie op dinsdag 7 augustus 2018 of we moeten de weersverwachting voor donderdag 9 augustus 2018 extra gaan toelichten. Diverse weermodellen berekenen in de loop van donderdag een toename van de neerslagintensiteit gekoppeld aan een fors windveld. Het Europees weermodel (ECMWF) maakt het met windstoten tot 140 km/u boven Nederland helemaal bont! 

Zomerstorm op donderdag?

De titel dekt meteen de lading van het mogelijk probleem op donderdag. Een lagedrukgebied schuift op vanuit Frankrijk naar het noorden. Tegen het middaguur op donderdag activeert deze verder dankzij de rechteruitgang van de straalstroom. In de meest ‘gunstige’ setting levert dat een exponentieel kans op onweer, veel regen en vooral veel wind op.

Het Europees weermodel ECMWF is zoals gezegd hier het meest extreem in, maar absoluut niet te negeren. Meer nog, dit weermodel krijgt binnen het weermodel veel steun op mogelijk hevige windstoten boven 70 km/u waarvan enkele leden ook de piste volgen van 100 km/u of meer!

situatie windstoten door europees weermodel middag
ECMWF bereikt het thermisch lagedrukgebied rond de middag ten zuiden van België (Wetteronline).
situatie thermisch lagedrukgebied europees weermodel avond
6 uur later diept het lagedrukgebied verder uit boven Nederland met forse windstoten over het westen van de Lage Landen. Positie van de rechteruitgang van de straalstroom is hierin cruciaal (Wetteronline)!

Positie lagedrukgebied is cruciaal

Zoals u ook kan waarnemen in bovenstaande weerkaarten is de positie van het thermisch laag quasi ideaal voor een nieuwe extreem weer situatie. Aan de oostflank van het laagje worden onstabiele luchtmassa’s naar het noorden gepusht. Dit lijkt vooral iets te worden voor het westen van Duitsland waar ze opnieuw felle onweders kunnen verwachten. Setting oogt dat explosief met voldoende CAPE en een sterke windschering.

hogere cape boven westen van Duitsland
Aan de oostflank van het laagje worden onstabiele luchtmassa’s over Duitsland getransporteerd.

Aan de westflank van het laag organiseren zich ook buien die over een groot deel van de Benelux kunnen trekken. Op dit moment berekenen weermodellen 10 tot 30 liter voor de meeste regio’s met uitschieters van 50 liter over het westen van Nederland. Uiteraard is een kleine verschuiving in dit lagedrukgebied meteen verantwoordelijk voor minder of meer neerslag boven de Benelux. Hou dit altijd in het achterhoofd!

neerslaghoeveelheid volgens europees weermodel
Het Europees weermodel ECMWF berekent de hoogste neerslaghoeveelheid binnen een reeks weermodellen. GFS zit met 10 tot 30 mm beduidend lager. Het geeft een indicatie dat er naast veel wind ook veel neerslag mogelijk is.

Welke windstoten kunnen we verwachten?

Het Europees weermodel is het meest extreem in de setting voor donderdag. Zowel qua positie rechteruitgang van de straalstroom, neerslaghoeveelheid en hoeveelheid wind. Andere weermodellen zijn een stuk voorzichtiger met de weersverwachting. Dit wordt dus opnieuw een klassiek gevalletje ‘nowcasten’ bij NoodweerBenelux. Komende uren kan je dan ook extra informatie raadplegen via onze sociale media kanalen. Helemaal onderaan hebben we de livestream nog eens gepost.

berekening rukwinden europees weermodel
Het Europees weermodel ECMWF komt in de ochtend van 8 augustus 2018 met een stormveld opzetten boven Nederland. Dit is de projectie van windstoten voor donderdag 9 augustus 2018.
berekening windstoten volgens amerikaans weermodel GFS
Zoals we kunnen zien is het Amerikaans weermodel een stuk minder scheutig met de windstoten. In de ochtendrun van 8 augustus 2018 pieken de windstoten naar 80 km/u voor donderdag.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

6 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen