12 augustus 2020 - 4 min. lezen
116 reacties 116

Op dinsdag kwam het op veel plaatsen tot fel onweer na alweer een tropische dag. Ook vandaag moeten we opnieuw rekening houden met lokaal hitte-onweer dat in de loop van de dag kan ontstaan. Gezien de grote onstabiliteit kunnen deze gepaard gaan met veel neerslag op korte tijd, hagel en veel bliksemontladingen. Ook felle rukwinden behoren tot de mogelijkheden.

Gisteren kwam het ‘s avonds hier en daar tot zeer hevig onweer. In een mum van tijd ontstond explosief hitte-onweer. Dat zorgde in sommige regio’s voor de nodige wateroverlast en windschade. De buien ontstonden eerst in Wallonië en Belgisch Limburg, en in de outflow van deze buiencomplexen ontstonden razendsnel nieuwe onweders. De atmosfeer was duidelijk zeer onstabiel, met onweders die de (fijnmazige) weermodellen niet in de smiezen hadden…

  • Haal je eigen stormglas in huis en ontdek wanneer het weer zal veranderen! Een cool hebbeding! 😎

Laatste tropische dag met +35°C

Vandaag lopen de maxima opnieuw snel op naar tropische waarden ver boven 30°C. Regionaal gaan we vandaag opnieuw richting 35°C. Een lokale 36°C lijkt niet uit te sluiten in Belgisch en Nederlands Limburg, afhankelijk van de zonneschijnduur. In de loop van de dag komt er namelijk meer bewolking opzetten en kunnen stapelwolken ontwikkelen die de opwarming kunnen temperen.

Vanaf donderdag wordt het geleidelijk minder heet. Het wordt mogelijk de laatste tropische dag met temperaturen rond 30°C met grootschalig onweer. Vrijdag duikt het kwik dan onder de 30°C.

  • Registreer de temperatuur op een automatische manier met dit digitaal weerstation. Een aanrader voor de liefhebber! 🌡️
De verwachte maxima vandaag.

Kans op stevig hitte-onweer

Door de grote hitte, een toenemende luchtvochtigheid en de dalende oppervlaktedruk vergroot in de loop van de dag opnieuw de onstabiliteit. Hierdoor kan er zich in de namiddag- en avondperiode lokaal hitte-onweer ontwikkelen, met alles erop en eraan. Er is daarbij kans op veel water op korte tijd, veel bliksemontladingen, hagel en felle rukwinden.

  • Om het weer en zeker onweer te voorspellen is een goede achtergrondkennis noodzakelijk. Dit boek zal je helpen! 📖

Gezien de lokale aard van de onweders hebben de weermodellen het zeer moeilijk met het inschatten van de juiste timing en locatie van de buien. Het is daarom zeer moeilijk om een indicatie te geven waar de buien zullen ontstaan.

Zoals steeds zullen buien zeer lokaal zijn, met op de ene plaats een maandhoeveelheid neerslag, terwijl het op een andere plek kurkdroog kan blijven. Momenteel ziet het ernaar uit dat de onweders opnieuw in het zuidoosten van de Benelux zullen ontstaan en dat er op de outflow van deze buien nieuwe buien getriggerd kunnen worden.

hitte-onweer
Buienverwachting volgens HARMONIE.
Buienverwachting volgens AROME.

Welk type onweer mogen we verwachten?

Door de hitte is er heel wat energie aanwezig in de atmosfeer om het tot onweer te laten komen. Alle ingrediënten voor stevig hitte-onweer zijn aanwezig. De CAPE waarden lopen al gauw op naar zo’n 1000 tot 2000 J/kg en de lifted index (LI) is sterk negatief (-5 tot -7). De windschering is echter vrij beperkt (tussen 10 en maximaal 20 kt). Ook grootschalige forcering ontbreekt om het onweer te organiseren.

Maximale CAPE waarden volgens ECMWF (1000-2000 J/kg; WetterOnline.de).

In deze omstandigheden verwachten we veeleer lokale onweders van het type “pulse storm“. Deze kunnen zeer veel regen op korte tijd met zich meebrengen, aangezien de PW waardes ook zeer hoog liggen (rond 40mm). Lokale wateroverlast lijkt dus zeer reëel. Door de hoge mate van onstabiliteit (hoge CAPE en lage LI) behoort ook hagel tot de mogelijkheden.

We verwachten pulse storms, met vooral veel neerslag en kans op hagel.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken