25 augustus 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

U heeft het de afgelopen uren al mogen ondervinden! De atmosfeer verkeert in volledige onrust daar we onder directe invloed van de straalstroom liggen. Gisteren resulteerde dat in Nederland (Wieringerwerf, Noord Hollend) in een windhoos van een behoorlijk krachtig formaat (windsnelheden van 150 tot 200 km/h). Op de website van Dumpert.nl kan je het filmpje terugvinden. Dat alles werd veroorzaakt door de combinatie tussen windschering (dynamiek) enerzijds en CAPE (onstabiliteit) anderzijds.

Een scenario dat we lijken te herhalen op woensdag en waarbij de kans op supercellulaire buien voor bepaalde regio’s in de Benelux opnieuw fors stijgt. Het moment om dat in deze blogpost even te bespreken.

Wij verwachten de komende uren en/op woensdag heel wat bezoekers op de website. Daarom is er een liveblog actief in dit artikel welke de laatste nieuwe weerkaarten en updates zal visualiseren.

Supercellulaire buien op woensdag

Om het simpel te houden, supercells zijn buien die roterende windverschijnselen kunnen produceren. We vinden ze vaak in Tornado Alley (USA) waar ze onder ideale omstandigheden kunnen ontstaan. Dit type supercell is verschillend van hetgeen we op woensdag kunnen verwachten in de Benelux. Zo hebben we onder andere geen enorme onstabiliteit ter onze beschikking. In België en Nederland zijn dergelijke supercells dan ook veelal zeldzaam en kunnen ze alleen ontstaan bij zeer hoge temperaturen. Welk type supercells zijn dan wel mogelijk?

Aanbevolen berichten

Wat we op woensdag wel kunnen verwachten zijn lokale supercells van het low-topped formaat. Met een klein beetje onstabiliteit (500 tot 1000 joule per kilogram) en een forse dynamische set-up kunnen dergelijke buien zich reeds ontwikkelen. Ze zijn dan ook in staat om windhozen te produceren die we gisteren in Noord-Holland hebben waargenomen.

voorbeeld hoosvorming
Dit type windhoos werd gefotografeerd door Jannes Wiersema (24/08/15)

Wat voorspellen weermodellen?

Op woensdag bevinden België en Nederland zich tussen een warmtefront en een koudefront. Dit heet de warme sector. In deze warme sector zal later op woensdag een convergentielijn ontstaan boven Frankrijk. Dat plus het naderbij komen van een koudefront vanuit het westen moet genoeg zijn om flinke onweersbuien te genereren. Uit de laatste weerdata van GFS en ECMWF kunnen we de focus op zwaar weer in het noordwesten van Nederland leggen.

Daar berekenen deze weermodellen alsook het fijnmazige weermodel Harmonie windstoten die gemakkelijk 90 km/h per uur kunnen overschrijden. Indien er zich enkele buien voor het koudefront kunnen ontwikkelen, kunnen dat gemakkelijk supercells worden (zeker met de windschering die piekt naar + 15 m/s in de onderste kilometer van de troposfeer).

potentiële windstoten op woensdag
IVENS-methode gaat richting 140 km/h op volle Noordzee (uiterste waarde)

Een tweede piste die mogelijk is op woensdag is dat de convergentielijn boven Frankrijk en het koudefront boven het UK elkaar gaan opzoeken en 1 gezamenlijk onweersfront vormen. In dat geval wordt een squall line gevormd welke gemarkeerd wordt door forse windstoten aan de voorzijde van het systeem. Parameters leggen opnieuw de focus op het westen tot noordwesten van Nederland met ruim 100 km/h tijdens de passage.

Wanneer de meeste kans op fikse buien?

Wanneer we de laatste weerdata analyseren zien we overdag een fikse stijging van de temperatuur doordat er op grotere hoogte een flinke portie warmere lucht wordt aangevoerd. Op 1499 meter (850 hPa) klimt het kwik tijdelijk naar 12 tot 16 graden wat ervoor zorgt dat het aan de grond gemakkelijk 24 tot 26 graden kan worden. Deze temperatuur gaat later in de namiddag gebruikt worden om de onstabiliteit flink de hoogte in te duwen (hoogste waardes gereserveerd voor België).

Onze Nederlandse collega’s bij het KNMI spreken in hun laatste guidance (25 augustus 2015) over een vrij grote kans op 250 tot 300 ontladingen per 5 minuten.

Strikt genomen is het voorspellen van buien erg moeilijk. Het tijdvak waarin we waarschuwen houdt rekening met de overlap tussen de hoogste temperatuur en de meest actieve windschering. Dit zou voor de periode van 14:00 en 23:00 meest optimaal moeten zijn. Het zuidoosten van de Benelux komt daarbij in de minst gunstige positie voor flinke onweersbuien. De regio’s ten westen van de lijn Groningen – Apeldoorn – Brussel en Lille moeten wel uitkijken.

supercellulaire buien
Toenemende kans op hevige buien vanaf de namiddag. Risicozone voor supercells schuift op richting het noordoosten (Nederland).

Met aandrang willen we vragen om de verstrekte informatie in dit artikel met het nodige gezond verstand mee te nemen richting woensdag. De weerkunde is nog steeds geen exacte wetenschap en dat zal het ook nooit worden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

8 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen