1624

We krijgen een licht winters weekend. ‘s Nachts komt het onder invloed van opklaringen tot nachtvorst, overdag zijn de temperaturen licht positief. Begin volgende week wordt het tijdelijk opnieuw zachter en vooral op dinsdag is het regenachtig. Daarna liggen er nog vele pistes open. Houdt de zachtere trend aan of loert de winter opnieuw om het hoekje?

  • Samen met al onze fans, volgers en weerliefhebbers zijn we op weg naar 15.000 euro in de crowdfunding! 🏆

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Winters kwakkelweer

De afgelopen periode kregen we te maken met een winters kwakkelweertje. Het was vaak somber en grijs weer, waardoor het temperatuursverloop zeer eenduidig verliep. De temperaturen bleven door de bewolking steeds licht positief, waardoor de neerslag op de meeste plaatsen als regen viel en net niet als sneeuw.

Enkel in de Ardennen viel er de afgelopen tijd een pak sneeuw (tot wel 40cm op sommige plaatsen) en ook op de Limburgse heuvels kwam het tijdelijk even wit te liggen. De komende dagen lijkt er stilaan verandering te komen in het weerbeeld en nemen de kansen op nachtvorst toe, alvorens het weer zachter zal worden.

Licht winters weekend

Algemene weersituatie

Tijdens het weekend wordt ons weerbeeld bepaald door een mobiele rug van hogedruk. Die zal ervoor zorgen dat storingen voorlopig op afstand blijven. Op zondag ligt de as van het hoog boven onze streken. Begin volgende week schuift deze as verder naar het zuiden en in het kielzog daarvan komen we op dinsdag onder invloed van een trogje. Een storing daaraan verbonden zal dan over de Benelux schuiven. De aangevoerde lucht wordt dan geleidelijk zachter.

Het weer op zaterdag

Nachtvorst

Onder invloed van de drukstijgingen verdwijnt de neerslag en krijgen we tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag brede opklaringen. Daardoor zakt het kwik onderuit en gaat het (m.u.v. De Waddenregio) overal licht vriezen. In de Ardennen komt het zelfs tot matige vorst, onder invloed van het aanwezige sneeuwdek dat als “isolatie” fungeert.

Minima tijdens de nacht naar zaterdag volgens HARMONIE.

Kans op gladheid en aanvriezende mist

Doordat er ook zeer weinig wind staat en er bovendien ook een temperatuursinversie heerst, kan er ook op grote schaal mist gevormd worden. Regionaal kan het zelfs gaan over dichte mist met een beperkte zichtbaarheid. Door de combinatie met de vrieskou kan de mist ook aanvriezen en is het bovendien ook opletten voor gladheid. Door de natte voorgeschiedenis van de afgelopen dagen kunnen er ook makkelijk ijsplekken ontstaan. Over het uiterste noordwesten van Nederland is de kans op mist kleiner.

HARMONIE (en ook andere modellen) geven een grote kans op mist komende nacht.

Mist en lage wolken

Zaterdag overdag zou het lang kunnen duren alvorens de mist opgeruimd raakt. Vooral over het noordwesten van Nederland kan de zon doorbreken, elders moeten we de hele dag door rekening houden met mist en hardnekkige lage wolkenvelden. De afwezigheid van de zon tempert de temperaturen: de maxima liggen tussen -1°C in de Ardennen, 0 tot 2°C elders in het binnenland en tot 5 à 6°C in het noordwesten.

Maxima op zaterdag volgens HARMONIE.

Weersverwachting voor zondag

Ook zondag houdt het licht winters weertje aan. ‘s Ochtends is het opnieuw koud met nachtvorst en overdag zijn de temperaturen licht positief (m.u.v. de Ardennen). Ook dan moeten we volgens de laatste weerkaarten regionaal rekening houden met mist en lage wolkenvelden, vooral over België. Over het uiterste noorden van Nederland kan er tijdelijk ook wat neerslag vallen.

Na een licht winters weekend, begin volgende week zachter

Na het licht winters weekend wordt het begin volgende week wat zachter. Op maandag zou het meestal droog zijn en kan de zon zich laten zien. Op dinsdag passeert er een regenzone en wordt het gevoelig zachter. Ook in de Ardennen vergroot dan de kans op (tijdelijke?) dooi, bij positieve temperaturen en een grotere kans op regen. Op maandag liggen de temperaturen tussen 0 en 7°C, op dinsdag is dat tussen 1 en lokaal 9°C.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

In de tweede helft van volgende week wordt de trend hoogst onzeker. De twee grote weermodellen GFS en ECMWF lopen ver uit elkaar en ook de onzekerheid in de individuele pluimverwachtingen is zeer groot. Het Europese model kwam vanmorgen met een veelbelovende operationele run, met opties tot matige vrieskou en zelfs ijsdagen. Ook de controlerun lijkt mee te gaan in dit scenario, waardoor dit toch enige bijval kan krijgen. Toch dient deze run nog enigszins genuanceerd te worden, aangezien er ook een aanzienlijke cluster nog steeds kiest voor zachtere opties.

Het Amerikaanse model moest in z’n ochtendrun niets van winterweer weten en kiest resoluut voor een zachter en anti-winters weertype.

We hopen met z’n allen uiteraard op winter en sneeuw in de Benelux. De signalen in de stratosfeer zijn ook nog steeds gunstig, maar we zouden toch wel stilaan de effecten ervan op de troposfeer moeten beginnen zien. De komende dagen zullen meer duidelijkheid brengen… Zet de zachte tendens verder of loert de winter opnieuw om het hoekje? 1 ding is zeker: de brongebieden beginnen stilaan fors af te koelen en de koude zit niet veraf.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen