32

Woensdagavond en donderdag is er kans op sneeuw in het oosten van de Benelux. In eerste instantie trekt een winterse neerslagzone binnen vanaf Duitsland, nadien volgen winterse buien vanaf de Noordzee. Vooral langs de grens met Duitsland blijft de sneeuw liggen en kan er (tijdelijk) een sneeuwlaag gevormd worden. In de Ardennen wordt de sneeuwlaag verder aangevuld. Alle details omtrent de timing van de sneeuwzone en waar de hoogste kansen op sneeuw zijn, in dit artikel.

  • Samen met al onze fans, volgers en weerliefhebbers zijn we op weg naar 15.000 euro in de crowdfunding! 🏆

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Klein lagedrukgebied met neerslag

Een klein lagedrukgebied boven het noorden van Duitsland schuift geleidelijk op richting Denemarken. Rond dit lagedrukgebied wordt er op hoogte warme en vochtige lucht aangevoerd terwijl er aan de oppervlakte maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. De warme lucht glijdt over de koude lucht (die zwaarder is en blijft plakken) waardoor er neerslag ontstaat. Het neerslaggebied dat zo tot stand komt wordt ingetekend als een occlusie.

  • Zelf ook meer leren over het weer? Wij raden dit populair boek aan om alle beginselen van de meteorologie te ontdekken! 📚
Lagedrukgebied boven Duitsland
Een klein lagedrukgebied boven Polen – Duitsland beïnvloed het weer boven de Benelux.

De occlusie trekt in de nacht van woensdag op donderdag van NO naar ZW over de Benelux. De activiteit lijkt eerder gering. Tegen de ochtend wordt de occlusie gevolg door een noordwestelijke luchtstroming die Noordzee-buien zal aanvoeren. Er wordt dan immers polaire lucht aangevoerd over een “lauwe” Noordzee.

  • Sneeuw op komst? Gebruik een deftige sneeuwschop die de oprit of stoep in 1,2,3 sneeuwvrij maakt. ☃️
Sneeuwkans in de Ardennen
Morgen waait de wind uit het westen tot noordwesten met polaire buien van over de Noordzee.

Waar is de kans op sneeuw het hoogst?

Op basis van het sneeuwmodel van NoodweerBenelux, geïnitialiseerd met GFS data, is de kans op sneeuw op woensdag 6 januari in het oosten en zuidoosten van de Benelux matig (40-60%) tot groot (60-80%). Op donderdag valt er in de Ardennen nagenoeg zeker sneeuw (zeer grote kans > 80%).

Sneeuwkans op 6 januari 2021
Kans op sneeuw op woensdag 6 januari.
Sneeuwkans op 7 januari 2021
Kans op sneeuw op donderdag 7 januari.

Ook vrijdag is er langs de grens met Duitsland en in de Ardennen nog kans op sneeuw. Samengevat zijn het dus vooral de oostelijke en zuidoostelijke regio’s die op (natte) sneeuw mogen rekenen. Elders blijft het meestal bij regen en smeltende sneeuw.

Mogelijkheid tot sneeuw
In het oosten en zuidoosten van de Benelux is vannacht, morgen en vrijdag sneeuw mogelijk.

Hoeveel sneeuw kan er vallen?

Het Europese weermodel ECMWF berekent in de Ardennen (Hoge Venen) lokaal meer dan 10 cm. Voorlopig gaan we echter uit van gemiddeld 5-10 cm boven 300-400 m. Elders in de Benelux zal de sneeuwlaag beperkt blijven tot een regionale 0-2 cm.

Verwachte sneeuwhoeveelheden
We verwachten een paar lokale cm sneeuw, in de Ardennen meer.

Op basis van de weermodellen wordt een level 1-2 waarschuwing uitgevaardigd voor sneeuw en gladheid. Wees voorzichtig!

Waarschuwing 6-7 januari 2021

Sneeuwmeldingen zijn absoluut welkom voor de sneeuwkaart.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen