30 juli 2021 - 4 min. lezen
244 reacties 244

Het wil maar niet lukken met de zomer dit jaar, zo lijkt. Juli 2021 zal in de statistieken duiken als een koele en natte maand en ook begin augustus lijkt nog niet meteen hoogzomer in petto te hebben. De komende dagen zet het kwakkelzomerweer zich nog even door en mogen we de nodige wisselvalligheid verwachten. We blijven aan de koude kant van de straalstroom en dat levert regelmatig buien op. Voorlopig moeten we het hebben van drogere momenten tussen de buien door en/of kleine mobiele hogedrukwigjes die, als ze op het juiste moment passeren, tijdelijk voor wat stabilisatie kunnen zorgen met minder buiigheid. Stabiel zomerweer staat nog lang niet op de weerkaarten….

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Algemene weersituatie

Dit weekend bevindt de Benelux zich in een diepe trog in de straalstroom, waardoor we in een onstabiele luchtsoort vertoeven met koude bovenluchten. In deze onstabiele luchtmassa kunnen troglijnen ontstaan die zorgen voor de nodige onstabiliteit en buiigheid. Op zaterdag sleept bovendien ook nog een indraaiend occlusiefront over Nederland dat daar de nodige buiigheid zal brengen. De lucht is onstabiel genoeg om ook onweer te produceren. Vooral op zondag kunnen de buien ook stevig uit de hoek komen met een grote kans op onweer. Ook maandag en dinsdag is er nog kans op buien, maar die zouden dan minder talrijk en intens zijn. Vooral in het zuiden van de Benelux zouden enkele exemplaren dan nog wat feller uit de hoek kunnen komen. Het kwakkelzomerweer zet zich dus nog even door…

Buiig weekend met kwakkelzomerweer

Zaterdag zorgt een slepend indraaiend occlusiefront boven Nederland voor heel wat buiigheid. Er is daarbij ook kans op onweer. In België trekken in de loop van de dag ook enkele buien voorbij (al dan niet met een donderslag erbij), met een oplopende instabiliteit in de loop van de dag. Tussendoor is er ook wel eens ruimte voor een opklaring, en tegen de avondperiode volgen er opklaringen vanaf het westen. Vooral in het noorden van Nederland en in België kunnen er tijdens de avond nog enkele buien voorkomen. De temperaturen liggen tussen 16 en 21°C en daarmee is het nog steeds te fris voor eind juli. Ook de wind speelt op zaterdag nog een hoofdrol. Deze zal matig tot vrij krachtig waaien uit het zuidwesten in het binnenland, aan de kust staat er nog wat meer wind, voornamelijk dan in de voormiddag. In het uiterste noorden van Nederland blijft de wind overdag ook nog stevig waaien met rukwinden tussen 60 en 75 km/u.

Ook op zondag is het onstabiel en zal er in de loop van de dag een trog over de Benelux trekken. ‘s Ochtends kunnen er al buien vallen op zee en langs de kust. In de loop van de dag trekt de trog landinwaarts en kunnen er over de hele Benelux stevige buien ontstaan. Dat kunnen lokaal felle exemplaren zijn, met ook onweer erbij. De maxima lopen op naar waarden tussen 17 en 21°C en de wind doet het kalmer aan in vergelijking met de voorbije dagen. De zuidwestenwind waait nog matig en ruimt na de passage van de trog naar het westen tot noordwesten.

Iets minder onstabiel begin volgende week

Ook maandag en dinsdag is het nog licht onstabiel en kunnen er nog enkele buien vallen. Deze zouden echter minder intens en talrijk zijn dan in het weekend en de focus zou dan vooral liggen op het zuidelijk deel van de Benelux en België. In Nederland zou het, op enkele lokale buien na, vaker droog zijn, terwijl er in België soms nog meer en intensere buien kunnen vallen, met lokaal ook nog een donderslag. De temperaturen blijven ondermaats en liggen tussen 16 en 21°C op maandag en tussen 16 en 23°C op dinsdag. De wind is meestal zwak.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

De temperatuurpluim laat zien dat het typisch kwakkelzomerweer van de Lage Landen zich voorlopig nog even zal doorzetten. De temperaturen blijven rond of net boven 20°C schommelen en afgezien van enkele drogere dagen lijken ook de buien- en/of neerslagkansen aan te houden. Stabiel en warm zomerweer lijkt nog niet meteen in zicht… Kan augustus nog wat zomerweer uit z’n hoed toveren of wordt het wachten op (na)zomerweer in september?

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken

Onweerskans op zaterdag 4 mei 2024

6 minuten geleden - 4 min. lezen