19 september 2013 - 1 min. lezen 0 reacties

Het is velen niet gegeven, maar stormjager Marko Korosec uit Slovenië weet keer op keer de perfecte plaatjes te maken van imposante onweerswolken. In het vakjargon heten we deze onweders ook supercells. De foto’s zijn afkomstig uit de Verenigde Staten (Tornado Alley) en wekken één voor één een onheilspellende indruk. Wie zelf ook dergelijke foto’s in zijn bezit heeft, mag het altijd laten weten via een reactie onderaan dit artikel.

Wat is een supercell?

Een supercell is de koning onder de onweersbuien. In West-Europa komen ze vaak in de zomerperiode voor doordat warme lucht uit Frankrijk botst met koude lucht uit het westen. Op het grensvlak van deze luchtsoorten ontstaat een enorme onstabiliteit (cape). Samen met deze cape moet aan een andere voorwaarde voldaan worden: windschering. Deze parameter beschrijft de mate waarin de wind op diverse hoogte in snelheid en richting varieert. Is de windschering groot en de onstabiliteit ook, dan is dat een sein voor stormjagers om erop uit te trekken.

Fotocollectie van onweerswolken

onweerswolken marco 1
onweerswolken marco 2
supercell marco 3
supercell marco 4

Bron foto’s: www.weather-photos.net

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken