5 februari 2020 - 3 min. lezen 2 reacties

We horen er vaak over op het weerbericht: “Het Azorenhoog”. Dit hogedrukgebied ligt quasi stationair ter hoogte van de Azoren en oefent een belangrijke invloed uit op ons weer. Mede door dit hogedrukgebied wordt het weer in West-Europa bepaald door zuidwestenwinden en die zijn van oorsprong zacht. Een krachtig Azorenhoog betekent dan ook vaak een zachte winter. Speelde dit hogedrukgebied mee de afgelopen weken?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Het Azorenhoog

De luchtcirculatie op aarde wordt gedomineerd door verschillende cellen die altijd aanwezig zijn op elk halfrond: “Hadley cel”, “Ferell cel” en de “Polaire cel”. De belangrijkste in ons verhaal zijn de Hadley en de Ferell cel, die ervoor zorgen dat de verticale luchtstroming rond 30-35° noord of zuid daalt en er hoge druk ontstaat.

De circulatie op aarde wordt bepaald door verschillende cellen en semi-stationaire drukgebieden. (ATMO)

De Azoren liggen rond 37-38° noord waardoor in deze regio de verticale luchtstroming gemiddeld daalt, zeker tijdens de zomermaanden. Dit zorgt voor het ontstaan van een persistent hogedrukgebied dat semi-stationair (bijna altijd dus) aanwezig is in die regio. Regelmatig breidt dit hogedrukgebied uit richting Europa.

We spreken dan over een uitloper van het Azorenhoog en het weerbeeld is dan rustig en ook vrij zacht. Een krachtig Azorenhoog is sterker en maakt meer kans om uit te breiden naar West-Europa.

Een prachtig voorbeeld van het Azorenhoog ter hoogte van, hoe kan het ook anders, de Azoren! (KNMI)

Krachtig uitbreidend Azorenhoog

Afgelopen maanden konden we gewag maken van een vrij krachtig Azorenhoog. De sterke straalstroom heeft dit mee in de hand gewerkt. Bovendien lag de kern meestal iets oostelijker en dus meer richting Europa. De invloed op ons weerbeeld van dit hogedrukgebied was dus groter dan normaal.

Met de wijzers van de klok mee werd er zo vaker dan normaal zachte lucht van over de Atlantische Oceaan aangevoerd, waardoor de gemiddelde temperaturen ruim hoger lagen. Gebeurt dit in de zomer ook, dan wordt het met zekerheid een warme zomer. Het weer kent echter geen geheugen, maar wel patronen.

Het Azorenhoog werd afgelopen maanden vaak sterk uitgebreid richting West-Europa.

Zachter weer dankzij Azorenhoog?

De koude uitstroming van de straalstroom lag veelal westelijker dan West-Europa, waardoor het Azorenhoog gedwongen werd meer oostelijke oorden op te zoeken. Dit zorgde rechtstreeks voor meer zuidwest georiënteerde winden in de Benelux. We mogen dus gerust stellen dat we de afgelopen maanden een verhoogde invloed hebben gekregen van het Azorenhoog, met bijgevolg ook zachtere temperaturen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

18 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen