Koud intermezzo: sneeuw en ijzel op komst in de Benelux

Hoewel een lange periode met koud winterweer tot nu toe ontbreekt, hebben we dit seizoen al een aantal keer een zogenaamde ‘flitswinter’ gehad. In alle gevallen kwam de kou tot stand door grootschalige uitstraling onder Centraal-Europese hogedrukgebieden. Ook de komende dagen wordt het koud winterweer. En opnieuw is een groot hogedrukgebied boven Midden-Europa hier debet aan. Dit koud intermezzo brengt ons in de nacht van vrijdag op zaterdag ook de nodige gevaren met zich mee. De kans op sneeuw en later ook onderkoelde regen is significant te noemen.

UPdate 19:35 op 6 januari 2017

koud intermezzo

Sneeuwvlokjes dwarrelen met veel plezier neer in de Ardennen. (c)Noodweer Benelux

Matige vorst

Na een vrij zonnige namiddag koelt het in de nacht naar vrijdag onder een heldere hemel sterk af. Op de meeste plaatsen komt het kwik onder de -5°C uit. In de Ardennen kan het zelfs streng vriezen (temperaturen beneden -10°C). Aan de kust liggen de minima rond het vriespunt. (update 06/01: in de Ardennen vroor het deze ochtend tot -15 graden. In Duitsland ging het kwik nog een fractie lager met minima rond -20°C. Dat noemen we nog eens ‘stenen uit de grond vriezen’).

diepvrieskoude in duitsland

In Duitsland werd het deze ochtend ijskoud. Temperaturen tot -20 graden werden gemeten.

Koud winterweer

Vrijdag begint zonnig en koud. In de loop van de dag trekt er vanuit het westen meer bewolking binnen. Helemaal aan het einde van de middag kan er in het uiterste westen wat neerslag gaan vallen. Gezien de lage temperaturen is de kans groot dat dit sneeuw is. Opgelet voor gladheid! De maximumtemperaturen liggen overal onder het vriespunt: -1 tot -4°C. Daarmee is de eerste ijsdag van januari een feit.

lokaal ijsdag op vrijdag

Op vrijdag blijft het meestal droog met lage temperaturen. Het is de voorbode voor een koud intermezzo met gevaarlijke winterperikelen. In de buurlanden van de Benelux blijft het overdag licht tot matig vriezen.

Koud intermezzo veroorzaakt gladheid

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag trekt een frontensysteem over de Benelux. Hoger in de atmosfeer wordt de lucht een stuk zachter en gaat het dooien. Aan het aardoppervlak weet de kou zich echter goed te handhaven. De neerslag zal in eerste instantie als droge sneeuw vallen. Op sommige plaatsen kan zich een dek van 2-4 centimeter vormen.

sneeuwhoeveelheid volgens arpege

Volgens het weermodel ‘Arpege’ valt er in de ochtendperiode op zaterdag vooral sneeuw in de westelijke gebieden van België en Nederland. Naarmate de uren vorderen, verplaatst de winterse neerslag zich naar het oosten.

Vanaf het moment dat de zachtere lucht op hoogte binnendringt, gaat de neerslag over in onderkoelde regen. Daardoor kan het zaterdagochtend en -middag op grotere schaal spiegelglad worden! De maxima schommelen tussen 0 en +4°C, maar deze waarden worden pas in de avond bereikt. Gedurende een groot deel van de middag ligt de temperatuur onder 0°C.

Pas zaterdagavond komt het kwik in grote delen van de Benelux weer boven nul en gaat het regenen. In het zuidoosten blijft het ook dan nog vriezen en kan het opnieuw gaan sneeuwen.

Zacht vervolg

Vanaf zondag is de kou geheel uit de lucht. De wind draait naar westelijke richtingen en voert zachte en relatief onstabiele oceaanlucht aan. Voorlopig is er niet echt een reden om aan te nemen dat er een volgende winterprik op het agenda staat. Hogedrukgebieden blijven met impulsen komen ten westen van de Azoren. We vermoeden dat we tijdelijk een westcirculatie voor de kiezen krijgen. In dit soort zonaal weertype is het niet uitgesloten dat we af en toe een noordwestelijke hoek opzoeken. De kans op enkele winterse buien loert dan om het hoekje. Hou de updates op onze website en via YouTube goed in de gaten.

zonaal weertype volgens weermodel

Boven het noorden van Europa installeren zich diepe depressies. In het zuiden blijft de opbouw van hogedrukgebied aan de orde. Hierdoor ontstaat een relatief strakke straalstroom met maritieme invloeden.


Lees ook eens:

 • Jens Pinoy Soenens

  https://uploads.disquscdn.com/images/b86c371bcf6a488706b3be90924733d304841bb826fc4d74653f9f20df0e6232.jpg
  Is volgens mij aan het activeren. Is zelfs al bijna aan land in Frankrijk.

 • Robby Roels

  Wat er ook gebeurd vannacht. Ik zit op de eerste rij.. ik werk tot 07.00 morgenvroeg en dan moet ik maar eens proberen thuisgeraken… 🙂

 • Kevin Smetryns

  https://uploads.disquscdn.com/images/ed23417d5ed7fa15bea6e6213ac4a9ff623dc595afce337ae406bbfd0b6ef6b1.png Nu we de laatste weermodellen hebben gekeken kan het nowcasten beginnen. De storing bevind zich nu boven Engeland en is qua activiteit best ok. Langzaamaan beweegt deze oostelijk tot zuidoostelijk.

 • Thomas
  • Kevin Smetryns

   Ik ben benieuwd op dit moment bij beide oranje!

   • Thomas

    Ijzelramp in Noordoost-Nederland was vorig jaar ook code rood waard bij het KNMI, dus ik ben zeer benieuwd.

    • Kevin Smetryns

     Was er toen niet meer intensieve regenval alsook kouder? Hoe dan ook ijzel is bij het kleinste beetje al een groot gevaar voor het verkeer. Hoe meer er valt hoe erger ook voor andere zaken ik denk dan aan bomen, kabels…

     • Thomas

      Kan ik me niet zo goed herinneren. Als we GFS mogen geloven, dan zal de neerslagintensiteit wel vrij groot zijn.

  • Matthias

   KNMI gebruikt geen GFS. 😉 Zij gebruiken enkel EC Harmonie Hirlam en nog een paar modellen. KMI gebruikt ook geen GFS dacht ik.

   • Thomas

    ALS het zo zou zijn… 😉

  • Paulus Piet

   Mij ook niet. De winterse ongemakken lijken volgens de laatste modellen morgen langer aanwezig te blijven.

 • maartenj (Genk, België)

  Ik zie in het artikel dat het overal zou blijven vriezen vandaag maar dat klopt toch niet, bijna overal in Vlaanderen is de temperatuur boven het vriespunt uitgekomen, gaat dit gevolgen hebben voor de voorspellingen?
  Ik geloof ook niet in die 2 tot 4 cm sneeuw zeker hier bij ons niet in het Oosten

  • Rizky Taufik

   Denk ik niet, want uiteindelijk was het maar even boven nul. Ik had als max. 0,4, dus dan heb je rap terug vriestemperaturen.

  • De westelijke helft van de Benelux komt even nipt boven het vriespunt uit op neushoogte, de temperatuur gaat inmiddels overal geleidelijk weer zakken. Aan de grond is het blijvend vriezend. (Max temp komt goed overeen met de weerkaart in het artikel). Morgen is de intensiteit van de neerslag licht, maar door opglijding langdurig. Verder landinwaarts en dan vooral het oosten krijgt vermoedelijk met minder neerslag vandoen. Op uitgebreide schaal wordt het glad door sneeuw en waarschijnlijk ook ijzel. Als de dooi later op de dag intreedt vanaf het noordwesten is er ook kans op (dooi) mist.

   • Dooi mist is een relatief mooi natuurfenomeen, maar in combinatie met de laagstaande zon een behoorlijk gevaarlijk item voor ‘verblinding’. Blijkt dat we dus een gevaarlijke 24 uur tegemoet gaan waar ik de wagen netjes ga laten staan. Hoef nergens te zijn.

    • Kevin Smetryns

     Ik zit in hetzelfde ‘schuitje’ !