6 januari 2017 - 4 min. lezen 63 reacties

Hoewel een lange periode met koud winterweer tot nu toe ontbreekt, hebben we dit seizoen al een aantal keer een zogenaamde ‘flitswinter’ gehad. In alle gevallen kwam de kou tot stand door grootschalige uitstraling onder Centraal-Europese hogedrukgebieden. Ook de komende dagen wordt het koud winterweer. En opnieuw is een groot hogedrukgebied boven Midden-Europa hier debet aan. Dit koud intermezzo brengt ons in de nacht van vrijdag op zaterdag ook de nodige gevaren met zich mee. De kans op sneeuw en later ook onderkoelde regen is significant te noemen.

UPdate 19:35 op 6 januari 2017

koud intermezzo
Sneeuwvlokjes dwarrelen met veel plezier neer in de Ardennen.

Matige vorst

Na een vrij zonnige namiddag koelt het in de nacht naar vrijdag onder een heldere hemel sterk af. Op de meeste plaatsen komt het kwik onder de -5°C uit. In de Ardennen kan het zelfs streng vriezen (temperaturen beneden -10°C). Aan de kust liggen de minima rond het vriespunt. (update 06/01: in de Ardennen vroor het deze ochtend tot -15 graden. In Duitsland ging het kwik nog een fractie lager met minima rond -20°C. Dat noemen we nog eens ‘stenen uit de grond vriezen’).

diepvrieskoude in duitsland
In Duitsland werd het deze ochtend ijskoud. Temperaturen tot -20 graden werden gemeten.

Koud winterweer

Vrijdag begint zonnig en koud. In de loop van de dag trekt er vanuit het westen meer bewolking binnen. Helemaal aan het einde van de middag kan er in het uiterste westen wat neerslag gaan vallen. Gezien de lage temperaturen is de kans groot dat dit sneeuw is. Opgelet voor gladheid! De maximumtemperaturen liggen overal onder het vriespunt: -1 tot -4°C. Daarmee is de eerste ijsdag van januari een feit.

lokaal ijsdag op vrijdag
Op vrijdag blijft het meestal droog met lage temperaturen. Het is de voorbode voor een koud intermezzo met gevaarlijke winterperikelen. In de buurlanden van de Benelux blijft het overdag licht tot matig vriezen.

Koud intermezzo veroorzaakt gladheid

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag trekt een frontensysteem over de Benelux. Hoger in de atmosfeer wordt de lucht een stuk zachter en gaat het dooien. Aan het aardoppervlak weet de kou zich echter goed te handhaven. De neerslag zal in eerste instantie als droge sneeuw vallen. Op sommige plaatsen kan zich een dek van 2-4 centimeter vormen.

sneeuwhoeveelheid volgens arpege
Volgens het weermodel ‘Arpege’ valt er in de ochtendperiode op zaterdag vooral sneeuw in de westelijke gebieden van België en Nederland. Naarmate de uren vorderen, verplaatst de winterse neerslag zich naar het oosten.

Vanaf het moment dat de zachtere lucht op hoogte binnendringt, gaat de neerslag over in onderkoelde regen. Daardoor kan het zaterdagochtend en -middag op grotere schaal spiegelglad worden! De maxima schommelen tussen 0 en +4°C, maar deze waarden worden pas in de avond bereikt. Gedurende een groot deel van de middag ligt de temperatuur onder 0°C.

Pas zaterdagavond komt het kwik in grote delen van de Benelux weer boven nul en gaat het regenen. In het zuidoosten blijft het ook dan nog vriezen en kan het opnieuw gaan sneeuwen.

Zacht vervolg

Vanaf zondag is de kou geheel uit de lucht. De wind draait naar westelijke richtingen en voert zachte en relatief onstabiele oceaanlucht aan. Voorlopig is er niet echt een reden om aan te nemen dat er een volgende winterprik op het agenda staat. Hogedrukgebieden blijven met impulsen komen ten westen van de Azoren.

We vermoeden dat we tijdelijk een westcirculatie voor de kiezen krijgen. In dit soort zonaal weertype is het niet uitgesloten dat we af en toe een noordwestelijke hoek opzoeken. De kans op enkele winterse buien loert dan om het hoekje. Hou de weerupdates goed in de gaten.

zonaal weertype volgens weermodel
Boven het noorden van Europa installeren zich diepe depressies. In het zuiden blijft de opbouw van hogedrukgebied aan de orde. Hierdoor ontstaat een relatief strakke straalstroom met maritieme invloeden.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen