18 oktober 2020 - 4 min. lezen
3 reacties 3

Nadat orkaan Delta begin deze maand een grote ravage aanrichtte in Mexico en de VS, bleef het afgelopen week rustig op de Atlantische Oceaan. Nu is er wederom nieuwe activiteit en lijken we af te stevenen op een nieuwe (sub)tropische cycloon. Ook de Filipijnen kunnen zich weer opmaken voor de passage van een nieuwe tropische cycloon. Hoe ontwikkelen deze zich?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Nieuwe kansen op tropische storm

Afgelopen dagen trok een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan naar het zuidwesten. We zien de kern nu terug in het midden van de Atlantische Oceaan. Laten we eens kijken wat er de komende dagen gebeurt.

Het lagedrukgebied vervolgt zijn weg naar het zuidwesten en komt daarbij boven warmer zeewater terecht. De temperatuur van het water is ongeveer 29°C. Dat is op zich gunstig voor de ontwikkeling van een tropische storm.

Het lagedrukgebied (zwarte kruis) ligt midden op de Atlantische Oceaan en trekt het komende etmaal naar het zuiden. (CIMSS)

De zeewatertemperatuur is echter niet de enige belangrijke parameter. Ook de windschering is een belangrijke factor. Zoals u kunt zien op het plaatje hierboven is de windschering (aangegeven met de groene, gele en rode lijnen) niet laag, maar ook niet hoog. Dat betekent dat het lagedrukgebied niet zo snel kan transformeren naar een tropische cycloon.

Verder bevat de lucht in de aanvoerrichting voldoende vocht. Verdampend water is essentieel voor de vorming van buienwolken.

Als we de optelsom maken zien we dat er dus ruimte is voor groei van het lagedrukgebied. Er wordt dan ook een geleidelijke intensivering voorzien. Naar verwachting blijft het vanaf morgenavond een tijdje op zijn plek liggen. In de loop van dinsdag verandert de koers en koerst het lagedrukgebied naar het noordwesten. Voorlopig blijft het ver verwijderd van bewoonde (ei)landen.

Verschillende globale weermodellen tonen windsnelheden van 85-90 km/u voor midden van de werkweek. Daarmee zouden we kunnen spreken van (sub)tropische storm Epsilon. Dit is alweer de vijfde stormnaam uit het Griekse alfabet. Het zou 2020 opnieuw dichterbij een record voor meeste aantal tropische stormen brengen. Dat is voorlopig nog in handen van 2005.

Mogelijk nieuwe tropische cycloon bij de Filipijnen

Ook op de Grote Oceaan bevindt zich een lagedrukgebied dat in de gaten wordt gehouden. De kern ervan ligt nu nog een stuk ten oosten van de Filipijnen, maar trekt de komende dagen richting de eilandengroep.

Het lagedrukgebied koerst de komende dagen richting het noorden van de Filipijnen. Er is weinig windschering. (CIMSS)

Als we hier kijken naar de belangrijke parameters voor vorming van tropische cyclonen zien we dat ook hier het zeewater warm is (30-31°C). Ook is er weinig windschering op de route van het lagedrukgebied. Al met al is het waarschijnlijk dat de storm in de komende 48 uur een tropische depressie wordt.

Het bereikt naar verwachting in de nacht van dinsdag op woensdag het eiland Luzon, waar onder meer de miljoenenstad Manilla ligt. Lokaal kunnen rukwinden voorkomen met snelheden oplopend tot 90 à 100 km/u. Het grootste probleem wordt veroorzaakt door de regenval. Aan de oostkust van Luzon kan tot en met woensdag 21 oktober zo’n 200 mm regen vallen.

Zodra de kern van het lagedrukgebied boven land gaat, zwakt de depressie weer af. Nadat het lagedrukgebied de Filipijnen heeft verlaten, zal dit waarschijnlijk weer verder aansterken.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen