Komeet Atlas valt uit elkaar
Afgelopen weken is er nogal wat te beleven aan de sterrenhemel. Astronomen kijken quasi iedere dag naar de Starlink satellieten die in hun baan rond de aarde trekken en een waar spektakel opleveren. Daarnaast moeten we vermelden dat Starlink 6, die werd gelanceerd op 22 april 2020, op dit moment bijzonder goed te zien is tussen 22:00 en 23:00.
Niet alleen Starlink beheerst het nieuws, ook komeet Atlas is zo’n topic waar veel over wordt geschreven. Volgens de laatste berichten valt deze komeet uit elkaar in diverse fragmenten. Dat leverde zeer indrukwekkende beelden op.
- Heb jij onze social media al ontdekt? Met ruim 140.000 op Facebook!
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Wat is een komeet?
Wellicht is het handig om te starten met de definitie van een komeet. In de literatuur kunnen we spreken over een ‘relatief’ klein hemellichaam dat bestaat uit ijs, gas en stof. Deze kometen draaien vervolgens in een elliptische baan rond de zon of een ster en zijn gevoelig voor opwarming. Dit betekent dat wanneer ze in ‘warmer’ vaarwater terechtkomen, ze vaak ijs en materie laten sublimeren. Dat levert het welbekende beeld op van een ‘coma’ of ‘stofstaart’ in de achterzijde van de komeet.
- Gebeten door sterrenkunde? Dit boek is een echte must-have (aff.)
Bye Bye komeet Atlas
Over deze komeet valt heel wat te vertellen. Het hemellichaam werd in december 2019 ontdekt door Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System en kreeg daardoor de naam Atlas. In de kringen van wetenschappers wordt Atlas ook C/2019 Y4 genoemd. Belangrijk om te melden is dat bovenstaand Atlas-project staat opgesteld in Hawaï en een taak heeft om de sterrenhemel continu te monitoren. Bewegende objecten die een mogelijke bedreiging vormen voor onze aarde, worden door 2 telescopen in kaart gebracht.
- Wil jij zelf ook kometen leren fotograferen? Dit praktijkboek is een aanrader voor iedereen die start met fotografie (aff.)
Aanvankelijk dachten astronomen dat we deze komeet in de maand mei van het jaar 2020 konden zien met het blote oog. De pijnlijke waarheid is dat we sinds 11 april te weten zijn gekomen dat de materie is losgeslagen in meerdere fragmenten. Hierdoor daalt de kans op het waarnemen van een impressionante stofstaart.
Geen komeet meer te zien?
Zoals het nu loopt bij komeet Atlas, zo loopt het ook voor heel veel kometen fout. Ze zijn bijzonder moeilijk samen te houden wanneer er allerlei gassen beginnen op te warmen (nabijheid van de zon). Gelukkig is er zonet nog een nieuwe komeet ontdekt. Deze kreeg de naam SWAN (C/2020 F8) en kan mogelijk in mei 2020 de waardige vervanger worden van komeet Atlas. De zichtbaarheid van laatstgenoemde komeet heeft momenteel nog een magnitude van 8, waardoor je SWAN alleen kan aanschouwen met een kleine telescoop.
- Nog geen betaalbare en éénvoudige telescoop in huis? TIP. (aff.)