29 oktober 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Zullen we binnenkort met z’n allen op een komeet leven? Wel, het zou misschien kunnen want er is zuurstof ontdekt op een komeet. Ja, je leest het goed! Maar met zuurstof alleen kunnen we helaas niet overleven. Dus wie al plannen had om naar een komeet te verhuizen, mag die opbergen. Discussieer mee op onze Facebookpagina: NoodweerBenelux.

Het wordt aangekondigd als de ‘meest verrassende’ ontdekking van een Europees ruimtevaartuig. Ruimtesonde Rosetta heeft na meer dan zes miljard kilometer komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko eindelijk bereikt. En de sonde heeft al meteen leuk nieuws! Ze heeft er zuurstof ontdekt in een gaswolk rond komeet 67P.

Zuurstof op Jupiter

Wetenschappers hebben al ontdekt dat er zuurstof is in de dunne atmosfeer van Jupiter en de manen van Saturnus. Nu hebben wetenschappers voor de eerste keer ooit zuurstof ontdekt op een komeet en dat kan verreikende gevolgen hebben voor ons zonnestelsel en ver daarbuiten.

Onderzoekers weten al langer dat kometen eigenlijk overgebleven stukjes materiaal zijn uit het begin van het zonnestelsel. Dus door meer te leren over ijzige en rotsachtige stukken puin kunnen ze misschien wel meer leren over hoe onze planeten en onze zon en maan zijn gevormd.

Zuurstof in ons zonnestelsel?

Een groot deel van de zuurstof op aarde komt van biologische processen, zoals de fotosynthese, maar dat is zeker niet het geval op de komeet 67P. Daar zou de zuurstof, die nu nog aanwezig is, al van het begin van het zonnestelsel dateren. Dat zijn zo’n 4,6 miljard jaar oude zuurstofmoleculen.

Het is volgens onderzoekster Kathrin Altwegg van de universiteit van Bern, de meest verrassende ontdekking: “Moleculaire zuurstof is zeer reactief en er was veel waterstof in de ruimte toen ons zonnestelsel werd gevormd. Alle modellen laten zien dat de moleculaire zuurstof reageerde met de waterstof. Daardoor zou er geen moleculaire zuurstof meer aanwezig zijn. Maar nu hebben we dat wel gevonden. We waren echt verrast!”

Eerder ontdekten de onderzoekers al koolstofmonoxide, waterdamp, stikstof-, zwavel- en koolstofverbindingen op de komeet.

Bron: Mashable

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken