22 april 2018 - 3 min. lezen 3 reacties

Dezer dagen kunnen we opnieuw vallende sterren spotten. De meteorenzwerm ‘Lyriden’ bereikt dan namelijk zijn maximum. Liefhebbers van sterren en planeten zullen ongetwijfeld al gehoord hebben van de Perseïden, een meteorenzwerm die we jaarlijks in augustus op bezoek krijgen. Dan zijn wel 85 vallende sterren per uur te spotten! De Lyriden zijn minder actief, maar het is nog steeds de moeite waard om even languit in het gras te gaan liggen en te zoeken naar deze meteoren.

Praktische informatie over de Lyriden

Wie graag naar de sterren kijkt zal komende nacht in zijn of haar agenda aangestipt hebben. Het is namelijk opnieuw tijd voor de Lyriden. En meteorenzwerm die we jaarlijks in april kunnen aanschouwen. Wie van plan is om even omhoog te kijken zal wel een stukje van zijn slaap moeten laten. Het hoogtepunt valt deze avond om 23.00u, maar de meeste vallende sterren zullen om 03.45u te zien zijn. In totaal zullen we 19 vallende sterren per uur kunnen spotten (10 van de Lyridenzwerm en 9 sporadische meteoren van andere zwermen).

  • Fan van vallende sterren? Ook in augustus zorgt een meteorenzwerm voor prachtige avonden!

In welke richting moet ik kijken?

Als je van plan bent om te kijken, bekijk dan goed in welke richting je moeten kijken. De kijkrichting verschilt namelijk uur per uur. Hieronder vind je een tabel met een overzicht in welke richting je moet kijken per uur. Het maximum aantal waarneembare meteoren staat aangeduid.

Tabel - wanneer spotten we de meeste vallende sterren?
Rond 04.00u zijn de meeste vallende sterren te zien. Naast de Lyriden, nog een 9-tal andere sporadische meteoren.

Ook de komende dagen nog meteoren spotten

Wie dacht dat het stopt na het maximum heeft het mis. Ook de komende nachten kun je nog vallende sterren spotten. Uiteraard zal het aantal snel slinken. Komende nacht hebben we dus het maximum met 19 meteoren per uur, tijdens de nacht van maandag op dinsdag zijn dat er maximaal nog 12 (rond 04.00u), de nacht daarop zelfs nog maar 2.

  • Ben jij ook gebeten door sterrenkunde? Dan is dit boek zeker iets voor jou

Wat met de maan?

Als het om vallende sterren gaat kijken we ook vaak naar de maan. De maan kan namelijk een storende factor zijn omdat zij als lichtbron fungeert en extra licht is natuurlijk nooit goed voor het spotten van meteoren. Komende nacht is de maan voor 50% verlicht. Dat is redelijk veel. Maar er is ook goed nieuws: de maan gaat onder om 03.45u. Kwart voor vier is dus het ideale moment om meteoren te zien met het blote oog.

Weersverwachting komende nacht

Om de Lyriden te zien moeten we ook helder weer hebben. Om 23u verwachten enkele weermodellen nog enkele regen- of onweersbuien. Vooral in de oostelijke provincies van België en het zuiden van Nederland. Daarna verplaatsen de buien zich richting het noordoosten.

Tijdens het maximum (tussen 03u en 04u komende nacht) zouden de meeste buien weggetrokken moeten zijn richting Duitsland. Lokaal kan er wel nog wat bewolking hangen. Dat is onder meer het geval boven de Ardennen en boven de oostelijke delen van Nederland. Algemeen gesproken geldt: hoe meer richting het westen, hoe breder de opklaringen. In de gebieden waar er brede opklaringen zijn kan er lokaal wat nevel hangen. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er ook in het oosten van de Benelux gaten in het wolkendek kunnen zitten.

Satellietbeeld komende nacht
Vooral in het westen van de Benelux lijken de omstandigheden optimaal om de Lyriden te spotten.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Bron: hemel.waarnemen.com

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken