27 september 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Komeet ISON zal op 28 november 2013 op 1,1 miljoen km van de zon voorbij vliegen. Als ze deze ‘hete’ plaats overleeft, is het mogelijk om deze in december waar te nemen aan de ochtendhemel.Op 21 juni 2012 werd deze staartster ontdekt door Vitali Nevski en Artyom Novichonok vanuit Rusland in het kader van het International Scientific Optical Network (ISON). De officiële naam van de komeet is “C/2012 S1”, maar iedereen spreekt over komeet ISON.

Komeet ISON en haar locatie aan de hemel

komeet ison

Zichtbaarheid aan de ochtendhemel voor ISON

Er is nog steeds onzekerheid over de helderheid van ISON. Men zegt dat ISON de ‘Komeet van de eeuw’ zal worden, zo helder als de volle maan. In 1973 zei men dat ook over de komeet Kohoutek. Deze was maar met een verrekijker zichtbaar. Komeet Elenin, die in oktober 2011 de aarde zou ‘bedreigen’, draaide ook uit op een flop. Bij nadering van de zon verdampte die komeet. Dus ook over ISON kan nu nog moeilijk gezegd worden of die het zal halen.

Gelukkig waren er kometen die beter presteerden. In 1976 was er de komeet West en in 1997 was er de komeet Hale-Bopp die vanuit België enkele weken zichtbaar was met het blote oog.

Bron foto: skyandtelescope.com

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken