756

Het weer is markant omgeslagen de afgelopen dagen. Hogedruk bevindt zich nu dominerend boven de Atlantische Oceaan waardoor koelere luchtmassa’s hun weg vinden naar de Benelux. Het is daardoor koel weer. Komend weekend zakt een portie polaire lucht naar het zuiden en koelt het nog wat meer af. In de Ardennen kan het dan sneeuwen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Forse afkoeling

Vorige week klommen de temperaturen nog vlot tot dubbele cijfers. Nu en de komende dagen lukt dat over het algemeen niet meer. Een hogedrukgebied heeft zich gevestigd boven de Atlantische Oceaan (*Atlantic Ridge) waardoor er algemeen koelere lucht naar West-Europa stroomt. Een sterke meanderende straalstroom is duidelijk rond het hogedrukgebied.

Kans op vorst

De aanvoer van koelere lucht, in combinatie met vrij rustige omstandigheden (weinig wind) zorgt dagelijks voor vorstkansen. Vooral in het zuidoosten van de Benelux waar de hoogte toch wat gunstiger is. De koudste temperaturen zijn wel steevast voor de Ardense valleitjes, waar de koude lucht van de omliggende heuvelruggen samenvloeit en de uitstraling maximaal is. Elders in de Benelux gooit laaghangende bewolking meestal roet in het eten van de vorst.

Vaak grijs, maar droog

Het gebrek aan wind en de grote hoeveelheden vocht onder een hogedrukinversie zorgen ook de komende dagen voor veelal grijs weer. De zonne-uren zijn spaarzaam. Dat is uiteraard geen goed nieuwe voor de hernieuwbare energie die deze dagen beperkte opbrengsten heeft. Het blijft wel overwegend droog. Pas vrijdagnamiddag neemt de kans op regen snel toe.

Polaire lucht tijdens het weekend

Tijdens het weekend gaat de straalstroom nog wat meer meanderen. Het verschil tussen hogedrukrug en lagedruktrog wordt dus nog wat groter. De temperatuurverschillen lopen daardoor op met een forse uitstroming van polaire lucht over (West-) Europa. Tegelijk zien we een enorme advectie van zachte lucht naar Groenland.

Kans op sneeuw neemt toe

Vanaf vrijdag tonen de weerkaarten een aanzienlijke toename van de kans op sneeuw. In eerste instantie vooral in de Ardennen. Het hoogteverschil is voldoende om de temperaturen laag genoeg te krijgen voor sneeuw.

De grootste kans op sneeuw in lager gelegen gebieden is in het midden van het laag en aan de noord- en oostkant van het lagedrukgebied. Dat komt door het effect van isothermie. Als er weinig wind is kan de luchtkolom afkoelen tot 0°C waardoor de sneeuwgrens snel kan dalen tot het oppervlak (*met meer wind wordt de lucht te veel gemengd en werkt isothermie niet). Boven 400-500 meter lijkt het wel koud genoeg voor sneeuw zonder isothermie. In de Ardennen is de kans op sneeuw dus een pak groter, het hele weekend.

Kans op sneeuw zaterdag, zeker in de Ardennen. (Wetteronline)

Overvloedige sneeuw in het noorden van Spanje

In het noorden van Spanje zorgt de aanhoudende opstuwing van koude en vochtige luchtmassa’s komende dagen voor een heuse sneeuwdump. In het Cantabrisch Gebergte kan er boven 1000-1500 meter tot wel 2.5 meter sneeuw vallen! Dat is wel echt veel.

Volop sneeuw in het noorden van Spanje de komende dagen. (El Tiempo)

Volgende week aanhoudend NW-circulatie

Volgende week lijken we zeker in eerste instantie een aanhoudende NW circulatie te krijgen in West-Europa. De hogedruk blijft standvastig genoeg en aan de oostkant schuift lagedruk en polaire lucht naar Europa. Pas tegen het einde van de week zonaliseert de straalstroom en stijgt de kans op een zachter weertype (maar dat is weeral ver uiteraard).

Winterontwikkelingen in december?

De ontwikkelingen in december zijn interessant. De langetermijnmodellen tonen een prognose voor een MJO die naar fase 6-7-8 gaat. Als we kijken naar analogen met winters met een MJO van 7 en een La Niña, dan zien we een sterk blokkerend signaal in Noord-Europa en kouder weer in Europa. Krijgen we hier binnenkort de signalen van te zien? (Scandihoog!).

Om af te sluiten voor vandaag toon ik hieronder nog eens de drukanomalie zo’n 10-12 dagen nadat de MJO in een bepaalde fase is geweest.

Bevorderlijk drukpatroon na 10-12 dagen nadat de MJO in een bepaalde fase is geweest.

EP La Niña?

Lange tijd toonden de weermodellen de ontwikkeling van een Central Pacific La Niña. Momenteel tonen de zeewatertemperaturen echter EP (Eastern Pacific) La Niña. Voor winterweer in Europa is dat absoluut cruciaal. Een studie van Zhang uit 2017 toonde immers aan dat we met een CP een grotere kans hebben op een zachte winter, terwijl de kans op een koudere winter significant stijgt met een EP La Niña winter. Vorig jaar hadden we een CP La Niña.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken