24 augustus 2017 - 2 min. lezen 22 reacties

Ons Europees weer mag dan wel bepaald worden door de invloeden van ex-tropische stormen. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan neemt tropische storm Harvey in sneltempo toe tot een orkaan van categorie 1. De zuidkust van Texas maakt zich momenteel op voor de komst van orkaan Harvey die naast hevige windstoten ook overvloedig veel neerslag zal veroorzaken.

Het NOAA verwacht windstoten tot ruim 120 km/u en neerslaghoeveelheden die kunnen pieken tot 400 mm/40 cm in een zeer korte periode.

Explosieve activering van storm Harvey

Enkele weermodellen hadden enkele dagen geleden al een snelle activatie van de tropische storm verwacht. Frappant aan deze tropische storm is dat hij eigenlijk van de weerkaarten was verdwenen tot voor kort.

De hoeveelheid vocht en de warme zeewatertemperatuur triggerden het systeem om opnieuw te gaan versterken. Tropische storm Harvey kreeg een 2de levenscyclus.

Bijkomend probleem aan deze orkaan inmiddels is dat hij boven de regio van Texas en Louisiana een tijdje zal rondtollen. Niet alleen de wind, maar ook de significante hoeveelheden regen vormen dus een acuut probleem. Het zou volgens de laatste meteorologische bronnen ook 12 jaar geleden zijn dat een orkaan van CAT 3 de regio heeft bereikt. Inwoners hebben dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.

tropische storm harvey
Prognose van de trekrichting van het lagedrukgebied. Doordat het zich overigens laat vangen tussen 2 andere hogedrukgebieden komt de tropische storm als het ware tot stilstand. Dat levert een fors gevaar op voor overstromingen. (weather.com)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken