20 april 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

U ziet de bui letterlijk al hangen. En dan is hij daar ineens. De ruitenwissers moeten op volle kracht werken en het zicht vermindert sterk. Tijdens deze hoosbuien is er kans op gladheid door regen. Maar wist u dat ook bij lichte regen gladheid op kan treden? Meer weten? Lees dan snel verder!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Gladheid door zware regen

Regen is een zegen op dit moment. Tenminste, voor de landbouw en voor hooikoorts patiënten. Maar voor automobilisten is het eerder een vloek. De constant kletterende regen op de voorruit en het slechte zicht op de weg zijn niet de enige redenen. Het grootste gevaar schuilt in het water op het wegdek.

  • Last van hooikoorts? Deze luchtwasser filtert schadelijke stoffen en pollen uit de lucht. Lekker handig

Als je als bestuurder tijdens een zware bui niet tijdig je snelheid aanpast, kunnen de banden het contact met de weg verliezen. Dit heet dynamische aquaplaning, die kan optreden tijdens zware buien. Wanneer de weerradar regenintensiteiten van 20 mm/uur of meer meet, moet op gewone asfaltwegen rekening worden gehouden met aquaplaning. Tijdens aquaplaning ben je de controle over je auto kwijt, een levensgevaarlijke situatie natuurlijk.

  • Vermijd ook gladheid in tijden van sneeuw door het gebruik van sneeuwkettingen Vooral bruikbaar in berggebieden

Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werking?

Kort gezegd komt het erop neer dat de banden niet meer in staat zijn om het water af te voeren. Het water vormt een laag onder de banden en de grip op de weg gaat verloren.

Bij aquaplaning op een rechte weg reageert de auto niet meer op stuurbewegingen en remmen is nog maar beperkt mogelijk. Als een auto in een bocht grip verliest, glijd je naar de buitenkant van de bocht, zonder dat je nog kunt tegensturen.

Waar ontstaat aquaplaning?

Over het algemeen is het risico op aquaplaning het grootst op wegen waar het regenwater niet snel genoeg kan weglopen. Dit kan aan geografische omstandigheden liggen, bijvoorbeeld als een weg het laagste punt in het landschap is. Maar ook beschadigd asfalt met diepe oneffenheden of spoorvorming door vrachtverkeer vormt een risico. Op wegen met veel bomen in de buurt is het eveneens oppassen.

In een diepe plas is de kans groot dat de banden grip verliezen

Gladheid door lichte regen

Aquaplaning treedt niet alleen op bij zware regenval. Ook bij lichte regenval kan dit voorkomen. Dit wordt ‘viskeuze aquaplaning’ genoemd.

Na een langere tijd van droogte hebben zich olieresten, rubberresten en stofdeeltjes op het wegdek opgehoopt. Zodra het regent mengen de regendruppels zich met het opgehoopte vuil op de weg en ontstaat een dunne, slijmerige laag.

Volgens verkeersdeskundigen komt viskeuze aquaplaning vaker voor dan men denkt.

De gladheid treedt vooral op als het licht regent, of als het mistig wordt. Bij zwaardere regenval wordt het vuil snel weggespoeld en vormt deze aquaplaning zich niet. Tenzij het uiteraard zo hard regent dat dynamische aquaplaning zoals hierboven beschreven optreedt.

Duidelijke spoorvorming op de snelweg

Tips tegen aquaplaning

• Verlaag bij sterke regenval de rijsnelheid. Bij autosnelheden boven de 80 km/uur neemt de kans op aquaplaning al flink toe. Als je langzamer rijdt, kunnen je banden meer water verwerken. Daarnaast heb je meer ruimte en tijd om je auto weer onder controle te krijgen, mocht het misgaan.

• Rijd extra voorzichtig op de rechterweghelft. In de diepe sporen die vrachtwagens veroorzaken, staat extra veel water.

• In noodsituaties geldt: koppelingspedaal induwen en geen bruuske stuurbewegingen maken. Dit zorgt ervoor dat de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen. Laat de koppeling weer los als je geen last meer hebt van aquaplaning.

Vermijd plassen en pas uw snelheid aan!

Moeten we de komende tijd rekening houden met gladheid door regen?

Heel kort gezegd: nee. Tenminste, de komende dagen niet. Als we kijken naar de pluimverwachting zien we dat er in de werkweek geen neerslag gaat vallen. Voor meer informatie over het weer deze werkweek kunt u deze blog lezen. In het weekend zijn er wel weer voorzichtige signalen voor enkele buien. Op plaatsen waar het het afgelopen weekend niet of nauwelijks heeft geregend, is er dus kans op viskeuze aquaplaning.

Weinig neerslag in de verwachting

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken