19 september 2018 - 4 min. lezen 413 reacties

Liefhebbers van de nazomer hebben de afgelopen dagen kunnen profiteren van een bijzonder aangename setting. Dankzij de restanten van ex-orkaan HELENE werden enorme hoeveelheden warme lucht uit het zuiden van Europa naar het noorden gestuwd. Dat resulteerde in tropische maxima op dinsdag, 18 september 2018 voor het zuidoosten van Nederland ! Dat dit weerbeeld niet kan blijven duren is uiteraard niet verwonderlijk. Komend weekend stijgt de kans op stormweer vanaf het westen !

Atlantische Oceaan wordt onrustig

Afgelopen maanden moesten we steeds vaststellen dat er op de Atlantische Oceaan vrij weinig animo was,er vormden zich geen diepe depressies. Dat had alles te maken met een persistente blokkade, die steeds vorm kreeg boven de Azoren. Dit hogedrukgebied was zo hardnekkig dat we in de zomer van 2018 geregeld af te rekenen kregen met langdurige droge en warme periodes. Dit weerpatroon lijkt komend weekend tijdelijk verleden tijd te worden, want de lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan komen onder stoom.

jetstream neemt toe in kracht
Straalstroom op de Atlantische Oceaan komt geleidelijk aan onder stoom. Met een links-rechtse configuratie worden regenzones komend weekend naar West-Europa geduwd.

Belangrijk in het verhaal rond de stormkansen in de Benelux is dat het Amerikaans weermodel GFS beduidend agressiever uit de hoek komt dan het Europees weermodel ECMWF. De tegenhanger van GFS is vaak iets voorzichtiger in haar berekeningen i.v.m. extreme weerfenomenen. Dus we moeten zeker nog met beide voeten op de grond blijven, wat betreft de intensiteit/locatie van deze storm.

Restanten van een tropische depressie

Op dit moment rolt GFS 12:00 binnen met de meest actuele weerdata. Om het eenvoudig te houden, nemen we de run van GFS mee in onze voorspelling die deze voormiddag verscheen. De grootschalige setting op de hoogtekaarten van 5,5 km laat een stevig hogedrukgebied zien over het zuiden van Europa. Actieve depressies op de Atlantische Oceaan worden hierdoor gedwongen om richting het noordoosten op te schuiven. De grens tussen het hogedrukgebied en het bolwerk aan depressies, zorgt voor isobaren die heel dicht bij elkaar komen te liggen.

isobaren komen dicht op elkaar te liggen
Stevig windveld op vrijdag.

Bovenstaande weerkaart simuleert de weersverwachting voor vrijdag, waar we volgens GFS al rekening moeten houden met een sterk windveld uit zuidwestelijke sectoren. De focus komt echter te liggen op de laatste dag van het weekend ! Zondag wordt een stormdepressie gevormd, die kan ontstaan uit de restanten van een tropische depressie, zich mogelijk vormend ten westen van de Azoren. De positie van deze depressie kunnen jullie zien in onderstaande afbeeldingen.

tropische depressie ten westen van azoren
Komende 72 uur is er 20% kans dat er zich ten westen van de Azoren en ten oosten van Bermuda een depressie ontwikkelt. Dit systeem wordt vervolgens door een noordoostelijke luchtcirculatie opgenomen in de straalstroom. (nhc)
poging nieuwe tropische depressie
Op de hoogtekaart van GFS is het systeem in ontwikkeling ook goed op te merken. We herkennen het lagedrukgebied in het ZW op deze kaart.

Mogelijke windstoten volgens GFS

Terwijl we dit artikel aan het schrijven zijn, zien we dat GFS 12:00 beschikbaar is voor de periode van vrijdag tot en met zondag. We nemen dus uiteraard de nieuwste weerdata mee in de weersverwachting. Daarin zien we op de hoogtekaart nog steeds een forse uitdieping van het laag boven het UK, dat later opschuift naar Nederland. Als dit scenario waarheid wordt, moeten we zondag rekening houden met een noordwesterstorm.

noordwesterstorm op zondag
Een uitdiepende depressie trekt over de Benelux met in de achterkamer stevige windstoten uit het NW tot N. Focus komt volgens GFS (voorspelling van deze avond, 19/09/18 ) te liggen op de NW kust van Nederland. (meteociel.fr)

Op dit moment is het opportuun om uit te gaan van een stevig windveld in de loop van zondag. Weermodellen zoals UKMO, ARPEGE, ECMWF EN GFS wijken onderling sterk van elkaar af. GFS berekent bijvoorbeeld een stormveld uit het NW met windstoten tot 110 km/u voor de Belgische kust, terwijl UKMO van dit scenario niks of weinig wil weten. Voorzichtigheid in prognoses is dus zeker aan de orde de komende dagen !

Herfstachtig intermezzo van korte duur?

Wie dacht dat we meer en meer gingen evolueren naar een wisselvalliger en koeler weerpatroon is eraan voor de moeite. GFS, maar ook andere weermodellen verwachten een nieuw hogedrukgebied boven Europa, dat terug een stijging van de temperaturen zal veroorzaken. Opvallend is wel dat er meer ‘meandering’ ontstaat, waardoor het hogedrukgebied zich wellicht niet lang zal kunnen consolideren/standhouden. Een weertype dat sterk varieert, lijkt dus eerder aan de orde te zijn. Jullie bevindingen en analyses zijn hieronder zeker welkom.

opnieuw hogedrukweer eind september
Poging tot een nieuw hogedrukgebied richting het einde van september 2018. Stevige depressies circuleren in de buurt van Groenland en het westen van Rusland.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken