Komende 24 uur grote kans op stormweer
Komende 24 uur staat het weerbeeld opnieuw in het teken van een bijzonder sterke straalstroom tussen enerzijds een depressie in het noorden van Europa en anderzijds een honkvast hogedrukgebied in het ZW van Europa. Daartussen gaan de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) fors op elkaar naderen, wat een grote kans op stormweer impliceert. Volgens het Amerikaans en Europees weermodel wordt vooral de periode tussen zondag 12:00 en middernacht opletten geblazen.
Er ontwikkelt zich namelijk een kleinschalige depressie die zich versterkt op de straalstroom en vervolgens van west naar oost over de Noordzee trekt. De gebieden die het meest gevoelig zijn voor deze stormdepressie zijn de noordelijke regio’s. Daar kan tijdelijk een zware westerstorm komen te staan met op volle Noordzee windstoten tot 120 km/h. De gemiddelde windsnelheid piekt richting 10 Beaufort.
Reden te meer om een uitvoerige update neer te zetten op NoodweerBenelux. Woont u in deze regio en/of kent u mensen, dan adviseren wij om gebruik te maken van de sociaal media knoppen (Facebook/Twitter) om deze weersverwachting te delen. Dank!
Ideale omstandigheden voor stormweer
In dit artikel komen enkele weerkaarten aan bod die nog in experimentele fase worden uitgevoerd. Binnenkort (december 2016) kan ook het grote publiek de vernieuwde weerkaarten van onze site raadplegen. Hou dus zeker onze berichtgeving hieromtrent in de gaten. Zoals het er nu voorstaat mogen we op zondag 29 november 2015 een westerstorm verwachten voor de noordelijke helft van de Benelux. Provincies Friesland, Groningen, Drenthe en het noorden van Noord-Holland liggen daarbij in pole position van het meest intense windveld.

Zoals we kunnen waarnemen op onderstaande hoogtekaart liggen de isobaren zeer dicht op elkaar. Dat komt doordat het hogedrukgebied in het zuiden (rode kleuren) en het complex aan lagedrukgebieden in het noorden (blauw) druk op elkaar uitoefenen. Dat resulteert tenslotte in een krachtige straalstroom die regenzones en stormdepressies op West-Europa afvuurt.
Merk ook de ‘knik’ in de isobaren op ten noorden van Londen (UK). Dit venijnig detail zorgt voor het stormweer later op zondag. Voor BelgiĆ« valt de knik en de positie van de straalstroom vrij noordelijk uit waardoor de kansen op stormweer beduidend lager zijn.

Een veel gebruikte bron die we ook op de pagina ‘wind en luchtdruk‘ visualiseren is de source WindyTy. Daar hebben we alvast de windsnelheid op 10 km voor jullie uitgezocht tijdens het hoogtepunt van de storm. Rond 18:00 zondagavond bereikt de wind gemiddelde windsnelheden tot ruim 200 km/h.
Bij goed uit de kluiten gewassen buien kan een stuk van deze windsnelheid naar omlaag worden getransporteerd waardoor we ook het risico op valwinden moeten vermelden. Let op: deze cellen (low topped supercells) kunnen enkel en alleen ontstaan wanneer de omstandigheden daarvoor optimaal zijn.

Zaterdagavond toename windsnelheid
Niet alleen zondag is de moeite waard om te bespreken, ook zaterdagavond is reeds een aandachtspunt. In 3 weermodellen waaronder de meest courante (GFS en ECMWF) zien we ook WRF op de proppen komen met flinke windstoten. Tussen 18:00 en middernacht sterkt de wind aan tot 6/7 Beaufort en windstoten die variƫren tussen 70 en 90 km/h.
Tijdens buien kan dat gevaarlijke situatie opleveren in het verkeer. Pas na middernacht luwt de wind. De voorbode van een tweede cartouche die zich zondagnamiddag/avond zal voltrekken.



Mogelijk extreem weer gevolgd door weeralarm
De laatste gegevens die te bereiken zijn van het Amerikaans weermodel werden gebundeld in de zogenaamde 06:00 run. Iedere dag komt het weermodel GFS met 4 runs op de proppen waarbij we bij stormsituaties weleens een overschatting zien ontstaan van de synoptische situatie. Zo wordt er de laatste runs vaak een minder fors scenario uitgetekend waarbij we uiteindelijk een ‘storm in een glas water’ mogen verwachten.
Deze keer lijkt het anders te lopen met een verdere activatie van het windveld voor het noorden van Nederland. Zo is het windveld in de 06:00 run met vele kilometers toegenomen in vergelijking met de oude 00:00 run. Het spreekt voor zich dat we vandaag de 12:00 run vanaf 16:30 goed in de gaten moeten houden of dit scenario vervolg krijgt.

Voorlopig houden we een verhoogde waakzaamheid aan binnen het oranje gebied. De level 1 zone omhelst vooral de hevige windstoten van 70 tot 90 km/h en enkele lokale buien in de loop van de namiddag. De level 2 zone moet rekening houden met forse windstoten in de late namiddag die het weeralarm-criteria kunnen halen.
Zo worden er door diverse weermodellen waaronder ook Harmonie rukwinden gesimuleerd die kunnen uithalen tot 120 km/h. Experimentele data van het GFS-weermodel gaat in de zone ten noorden van Nederland zelfs richting 140 tot 150 km/h waardoor we toch wel kunnen spreken over een storm met potentieel tot schade.
Ga vooral niet de kustzone gaan opzoeken om mooie plaatjes te maken van het woeste water, dit is levensgevaarlijk. Later in de avond trekt het stormweer Denemarken en het noorden van Duitsland binnen. In deze laatste zone geldt trouwens een code rood van onze collega’s bij Wetteronline.de!
Grote kans op stormweer

Wat het KNMI zal doen op zondag is nog afwachten geblazen. Op tijdstip van publicatie van dit artikel zien we bij het KNMI nog geen waarschuwingen verschijnen, wat toch wel opmerkelijk is. We vermoeden dat ze eerstvolgende uren met een update op de proppen zullen komen. Een weeralarm is daarbij geen extreme uitspraak sinds de criteria vastgelegd zijn op windstoten tot 100 km/h gedurende een langere tijd in een gebied van 50 km op 50 km.
Dat lijken ze daar in het noorden van Nederland met gemak te halen in het tijdsvak van 15:00 tot 22:00. Na de meest uitgesproken windstoten in het eerder besproken tijdsvak moeten we sowieso in Belgiƫ en Nederland nog rekening houden met veel wind tot maandagochtend. Daarna lijkt de situatie te stabiliseren.

Niet alleen veel wind, ook flinke neerslaghoeveelheden
Naast wind gaat de herfst ook hand in hand met grote hoeveelheden regen. Daar hebben we de afgelopen maanden precies wat te weinig van gekregen, want de komende dagen gaan we flinke neerslagsommen te verwerken krijgen. De focus ligt daarbij vooral op Belgiƫ waar ze tot en met maandagavond ruim 20 liter per vierkante meter mogen verwachten.
Belgische veldrijders zoals Sven Nys kunnen alvast opgelucht ademhalen. We verwachten de eerste neerslag van betekenis op zaterdagavond met de doortocht van een warmtefront, op zondag gevolgd door een koudefront en slepende neerslagzones in het kielzog. In totaal wordt er 40 liter per vierkante meter berekend die op sommige plaatsen wel eens voor wateroverlast kan gaan zorgen.
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen

Weersverwachting na het weekend?
Na het weekend worden er in diverse weermodellen allerlei pogingen ondernomen om een ander weertype te serveren. Wie echter op zoek is naar winterse configuraties is eraan voor de moeite, want Judah Cohen stelt in haar laatste update dat de stratosfeer op dit moment veel te koud is, de Polar Vortex te sterk en er geen enkele aanwijzing is dat dit de komende 2 weken zal veranderen.
We moeten volgens hen wachten op het einde van de wintermaand december om een SSW in stelling te brengen. Deze Sudden Stratospheric warming zou de Polar Vortex moeten verzwakken en een meer meridiaan weertype op gang moeten brengen. Nu, dat is speculeren en dat is iets wat we bij NoodweerBenelux niet goed kunnen.